Π. Καμμένος: Ζητώ δημοψήφισμα μαζί με τις Ευρωεκλογές για τη Μακεδονία

Π. Καμμένος: Ζητώ δημοψήφισμα μαζί με τις Ευρωεκλογές για τη Μακεδονία

Ιανουάριος 13, 2019 - 13:02
2 σχόλια

«Αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποσχεθεί ότι θα καταργήσει διά νόμου τη Συμφωνία των Πρεσπών ή ότι δεν θα συμφωνήσει στον όρο ''Μακεδονία'', του υπογράφω την πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης»

Το οριστικό «διαζύγιο» ανάμεσα στους κυβερνητικούς εταίρους ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ επισημοποιήθηκε την Κυριακή 13 Ιανουαρίου το πρωί, ύστερα από το τετ-α-τετ που είχαν ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καμμένος και ο πρωθυπουργός και επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Την οριστική ρήξη και αποχώρηση του κόμματος από τον κυβερνητικό συνασπισμό ανακοίνωσε ο Πάνος Καμμένος λίγο μετά τις 11:00, εξερχόμενος από τη συνάντηση, λέγοντας ότι το θέμα της Μακεδονίας δεν του επιτρέπει να μην θυσιάσει την καρέκλα.

Επίσης, ανέφερε ότι ο στόχος του κυβερνητικού συνασπισμού ήταν να βγει η χώρα από τα μνημόνια, πράγμα που επετεύχθη, σύμφωνα με τον ίδιο.

Σημειωτέον ότι πριν από τη συνάντηση, ο κ. Καμμένος παρακολούθησε τη θεία λειτουργία στη Μητρόπολη όπου και μετάλαβε.

Την Κυριακή το μεσημέρι ο κ. Καμμένος παραχώρησε, όπως είχε προαναγγείλει από χθες, συνέντευξη Τύπου, η οποία μεταδόθηκε σε live streaming, όπου μίλησε λεπτομερώς για το τι ειπώθηκε στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, αλλά και για το τι μέλλει γενέσθαι από εδώ και στο εξής.

Κατά την εισήγησή του, ο Πάνος Καμμένος χαρακτήρισε ιστορική τη σημερινή ημέρα για την ιστορία των Ανεξάρτητων Ελλήνων αλλά και για τη χώρα. «Έλαβε τέλος μια έντιμη συνεργασία 4 ετών δύο κομμάτων από διαφορετικούς χώρους. Δεν συνεργαστήκαμε σε προσωπικό επίπεδο, αλλά σε επίπεδο κινημάτων», επεσήμανε.

Ακολούθως, αναφέρθηκε στο πώς συγκροτήθηκαν οι ΑΝΕΛ, που ξεκίνησε από ένα «Όχι», όπως είπε, εναντίον της ψήφισης του δεύτερου μνημονίου, «όταν ο κ. Σαμαράς μετέτρεψε τη ΝΔ σε συνήγορο του ΠαΣοΚ, ξεχνώντας τις δεσμεύσεις του Κώστα Καραμανλή».

Το κίνημα δεν είχε ούτε χρηματοδότηση ούτε στενές ιδεολογικές δομές του χθες, αλλά αυτοί οι 200.000 πολίτες που συσπειρώθηκαν στα κοινωνικά δίκτυα είναι πατριώτες από όλους τους χώρους.

«Είχαμε 11% στη Βουλή και αυτό σήμανε πόλεμο. Κανένα κόμμα δεν έχει υποστεί τόσο κυνηγητό. Συκοφαντικές απειλές, εξαγορές, δημοσιεύματα. Κανένας από τους 37 που έφυγαν από εμάς, δεν είναι σήμερα ούτε δημοτικός σύμβουλος. 

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν μετριούνται από τον αριθμό των βουλευτών τους, υπογράμμισε ο κ. Καμμένος και είπε: «Μία από τις θέσεις που αναλάβαμε να υλοποιήσουμε από το πρώτο μας συνέδριο, ήταν να μην επιτραπεί καμία χρήση του ονόματος ''Μακεδονία''. Και αυτή τη δέσμευση καλούμαστε να υλοποιήσουμε σε μια στιγμή που πρέπει να πούμε το μεγάλο Ναι ή το μεγάλο Όχι. Για αυτόν και μόνο τον λόγο αποχωρούμε από την κυβέρνηση. Μια κυβέρνηση που την πονάμε, που έδωσε ελπίδα στους Έλληνες και έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια. Αλλά αν δώσουμε την εμπιστοσύνη μας, θα είναι σαν να δίνουμε την εμπιστοσύνη μας στην παράδοση του ονόματος της Μακεδονίας».

Οι ΑΝΕΛ είναι σαν τη λερναία ύδρα. Δεν θα μας καθυποτάξουν τα διάφορα κέντρα. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν διαλύονται.

Στη συνέχεια, ο κ. Καμμένος αποκάλυψε τι ειπώθηκε στην ΚΟ του κόμματος που συνεδρίασε προχθές. Μόνη διαφωνία, αυτή του Παπαχριστόπουλου, είπε. «Αλλά όλη η υπόλοιπη ομάδα μένει στην αρχική θέση της. Πλην των δύο υπουργών που βρίσκονται στην Κίνα, Κόκκαλης και Κουντουρά, η θέση όλων των άλλων είναι γνωστή», υπογράμμισε. «Δεν θα περιμένουμε να μάθουμε τα νέα από την Κίνα. Αν τεθεί θέμα εμπιστοσύνης θα ψηφίσουμε αυτό που έχει δεσμευθεί. Αν κάποιοι δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, θα διαγραφούν από τους Ανεξάρτητους Έλληνες».

Η πρόταση για ψήφο εμπιστοσύνης τίθεται από υπερευαισθησία του Πρωθυπουργού, δεν είχε κανέναν λόγο να το κάνει.

Ακολούθως, ο κ. Καμμένος έσπευσε να διαχωρίσει τη θέση του κόμματός του από τη Νέα Δημοκρατία: «Η ΝΔ εγκαλεί σε ερώτησή της τον κ. Κοτζιά για ποιον λόγο εγκαταλείπει τη θέση της διπλής ονομασίας. Η θέση των Ανεξάρτητων Ελλήνων δεν είναι η θέση της Νέας Δημοκρατίας. Ο κ. Μητσοτάκης ναι μεν λέει ότι δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά θα την διαπραγματευτεί. Δεν υπάρχει άλλη ξεκάθαρη θέση, επομένως, για τη Μακεδονία πλην των ΑΝΕΛ και της Ένωσης Κεντρώων».

Τώρα ήρθε η ώρα να παραδώσουμε και να σπάσουμε την καρέκλα.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση λέγοντας ότι δεν ήθελε να βγει η Ελλάδα από τα μνημόνια, ούτε να ξεσκεπαστούν τα σκάνδαλα.

Αν οι ΑΝΕΛ τον Ιούνιο έδιναν αρνητική ψήφο στην κυβέρνηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αν ανέβαινε στην εξουσία, θα διαπραγματευόταν συμφωνία με τον όρο «Μακεδονία», υποστήριξε, για να δικαιολογήσει τη θέση των Ανεξάρτητων Ελλήνων σε εκείνη την  ψηφοφορία.

Αυτό που θα έρθει στη Βουλή είναι ένα προσύμφωνο, ένα κείμενο ανυπόγραφο, που έχει αποκλίσεις από τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ο υπουργός Εξωτερικών δεν έχει δικαιοδοσία να υπογράφει τον περιορισμό της εθνικής κυριαρχίας. Αυτή τη δικαιοδοσία την έχει μόνο η Βουλή.

«Ζητώ να τεθεί στην κρίση του ελληνικού λαού σε δημοψήφισμα το ζήτημα. Τον καλώ δίπλα στις κάλπες των Ευρωεκλογών να μπει άλλη μια κάλπη και να ζητήσει τη γνώμη των Ελλήνων. Το προσύμφωνο αποτελεί συνθηκολόγηση, δεν αποτελεί Συμφωνία, αλλά είναι ένα κατασκεύασμα, μετατρέπει ένα ψέμα του διεθνούς κομμουνισμού σε πραγματικότητα. Θα κάνουμε τα πάντα για να μπλοκάρουμε αυτή τη συμφωνία».

Η παράδοση - παραλαβή του υπουργείου Εθνικής Άμυνας θα γίνει την Τρίτη, είπε, τέλος, ο κ. Καμμένος, και στη συνέχεια ακολούθησαν οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Εκείνος που θα πει θέλω την καρεκλίτσα, δεν θα έχει θέση σε εμάς.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για ποιον λόγο δεν ρίχνει τώρα την κυβέρνηση, ο κ. Καμμένος απάντησε ότι σε περίπτωση που ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμευθεί ότι δεν θα διαπραγματευτεί τη Συμφωνία των Πρεσπών, ότι ακόμα και αν περάσει θα την καταργήσει διά Νόμου και ότι θα διαπραγματευτεί μια συμφωνία που δεν θα περιλαμβάνει το όνομα της Μακεδονίας, του υπογράφει την πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης.

Γαλανιάδη Εύα

Ειδήσεις: 

2 Σχόλια

Η υποκρισία του Καμμένου είναι προφανής: Θα μπορούσε να έχει ρίξει την κυβέρνηση μήνες τώρα, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στην επίτευξη της συμφωνίας. Επιλέγει να «αποχωρήσει» τώρα από την κυβέρνηση, έχοντας την ασφάλεια ότι η συμφωνία έχει ήδη επικυρωθεί στα Σκόπια. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως τόσο καιρό ο Ζάεφ φρόντιζε να διαβεβαιώνει τους βουλευτές του Κοινοβουλίου του περί της στάσεως του Καμμένου, αλλιώς σίγουρα δεν θα έβρισκε τους ψήφους από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Zητα Δημοψηφισμα ! Θαρρεις και τηρησε την Λαικη Ετυμηγορια του προηγουμενου Δημοψηφισματος ,οπως και ο Συνεταιρος του μεχρι χθες.'' Ο Τempora ,O Mores !'' Δημητριος Δολτσινιαδης

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.