Ούνα φάτσα, ούνα ράτσα;..

Ούνα φάτσα, ούνα ράτσα;..

Οκτώβριος 08, 2018 - 21:02
0 σχόλια

Πριν από περίπου εννέα χρόνια, η αμερικανική κρίση απλώθηκε σαν την πανώλη και «απείλησε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα». Τότε, η κυβέρνηση Καραμανλή είχε χειριστεί με ελαφρότητα τους ελληνικούς αριθμούς και προσπαθούσε να κάνει το άσπρο μαύρο για τους εταίρους-δανειστές.

Πριν από περίπου τέσσερα χρόνια, ήταν η αδιέξοδη πολιτική του Αλέξη Τσίπρα, του Γ. Βαρουφάκη και της παρέας που θα άλλαζε την Ευρώπη και τον κόσμο η οποία «απείλησε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα» και πάλι. Η συνέχεια, γνωστή: οικονομικός αποκλεισμός της χώρας μας, χαμένος χρόνος με ένα δημοψήφισμα που άλλα ρωτούσε, άλλα ήθελε να μάθει και άλλα τελικά κόμισε εις τας Βρυξέλλας ο Πρωθυπουργός μας κάνοντας το «Όχι», «Ναι».

(Λεπτομέρεια: καμία κυβέρνηση δεν λαμβάνει σοβαρά τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων στην Ευρώπη, και η Ευρώπη δεν θέλει να ακούει αποτελέσματα που δεν της είναι αρεστά. Ούτε το δικό μας ούτε των Σκοπίων ούτε, ασφαλώς, των Βρετανών.)

Τότε, οι οικονομολόγοι που είχαν πάρει στα σοβαρά τη δουλειά τους και που δεν ασχολούνταν με το πόσο τεμπέληδες είναι οι Έλληνες σε σχέση με τους Γερμανούς εργαζομένους, έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου για την ιταλική οικονομία, η οποία, για τρίτη φορά μέσα στα δέκα προηγούμενα χρόνια, είναι «έτοιμη να καταρρεύσει», και..., ω, τι έκπληξη!, «απειλεί το ευρωπαϊκό οικοδόμημα».

Η ιταλική οικονομία αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα. Τα οποία ήρθαν ξανά στην επιφάνεια εξαιτίας της λαϊκιστικής πολιτικής του συνασπισμού που την κυβερνά. Οι «α λα ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ» κυβερνώντες της γειτονικής χώρας θέλουν να εφαρμόσουν μια δαπανηρή δημοσιονομική πολιτική, χρηματοδοτώντας προεκλογικές υποσχέσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν δέχτηκε τον ιταλικό προϋπολογισμό, οι κυβερνώντες στην Ιταλία δεν θα κάνουν αναθεώρηση και παράλληλα κλείνουν τα αεροδρόμια για τους πρόσφυγες που επιστρέφουν από Γερμανία (τρίτη λεπτομέρεια: για άλλη μία φορά, το μεταναστευτικό από ανθρωπιστική κρίση γίνεται μέσο πίεσης). Με φράσεις που θυμίζουν ΣΥΡΙΖΑ πριν από τη στροφή των 180 μοιρών, οι Ιταλοί δηλώνουν ότι η Ευρώπη θα αλλάξει.

Η επιθετική πολιτική των Ιταλών απέναντι στις Βρυξέλλες είχε ως αποτέλεσμα οι επενδυτές στο χρηματιστήριο του Μιλάνου να χάσουν 37 δισ. ευρώ. Ο γερμανικός Τύπος κάνει λόγο για μια νέα κρίση που ετοιμάζεται να ξεσπάσει στον Ευρωπαϊκό Νότο, σε συνδυασμό και με το «κραχ» στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Ιταλία και Ελλάδα είναι δύο διαφορετικές περιπτώσεις, ασφαλώς. Αν η ιταλική οικονομία καταρρεύσει, η Γερμανία χάνει περίπου 500 δισ. ευρώ, ενώ οι συνέπειες της οικονομικής της κατάρρευσης θα έχουν αντίκτυπο στις αγορές όλου του κόσμου. Ωστόσο, τόσο για την ελληνική κρίση όσο και για την ιταλική, υπάρχουν κοινές συντεταγμένες, με τις οποίες πεισματικά η ΕΕ και τα όργανά της αρνούνται να ασχοληθούν, όπως: η κοινή νομισματική πολιτική και ο τρόπος με τον οποίον ασκείται, η παντοδυναμία της Γερμανίας, η υπερβολική διεύρυνση της ΕΕ.

Τα προβλήματα της Ευρώπης είναι πολιτικά. Ο Ευρωπαϊκός Νότος είναι πολύ δύσκολο να πειστεί ότι η Γερμανία είναι φίλη του, όταν έχει επωμιστεί τον τεράστιο όγκο του μεταναστευτικού προβλήματος και όταν συνεχώς ο Ευρωπαϊκός Βορράς με σημαιοφόρο τη Γερμανία «κουνάει το δάχτυλο», δίχως να μπορεί να πείσει, τελικά, για τα οφέλη μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής όπως αυτή χτίζεται σήμερα.

Όσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, τηρεί σιγήν ιχθύος για τα όσα γίνονται στην Ιταλία και κυρίως για τα όσα λέγονται από τους κυβερνώντες περί «αλλαγής στην Ευρώπη».

Και ορθώς. Έταζε κι εκείνος αλλαγή το 2014, και σήμερα περιμένει γερμανική ντιρεκτίβα για το πότε θα κόψει τις συντάξεις ή για το αν θα δώσει κοινωνικό μέρισμα, ενώ το ξεπούλημα των τραπεζικώνν μετοχών στο Χρηματιστήριο δείχνει ότι κάθε άλλο παρά εμπιστεύονται οι ξένοι επενδυτές μια κυβέρνηση που «βλέπει» πλεονάσματα τα οποία θεωρεί και διατυμπανίζει ότι θα διαθέσει για την επιδοματική της πολιτική.

Σε καμία περίπτωση δεν είμαστε ούνα φάτσα ούνα ράτσα με τους Ιταλούς. Όμως, αυτό που συμβαίνει με την ΕΕ είναι «τα ίδια, Παντελάκη μου, τα ίδια, Παντελή μου». Η ελληνική κρίση δεν έγινε μάθημα και η ΕΕ εξακολουθεί να πορεύεται με άλυτα πολιτικά προβλήματα που ευνοούν τον ευρωσκεπτικισμό, τον λαϊκισμό και την άνοδο ακροδεξιών στοιχείων.

Γαλανιάδη Εύα

Tags: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.