Όταν οι δρόμοι της Τρίπολης αφηγούνται την ιστορία της (pics,vid)

Όταν οι δρόμοι της Τρίπολης αφηγούνται την ιστορία της (pics,vid)

Σεπτέμβριος 24, 2016 - 11:18
0 σχόλια

Όταν το άρθρο «ΤΟ» συνάντησε του ουσιαστικό «ΦΩΣ» γεννήθηκε η Ιερή Λέξη «ΤΟΦΩΣ» που η χρηστική του αξία δεν σταματά στην αισθητική ή την κάλυψη μιας ανάγκης, αλλά εστιάζει στην καρδιά και το πνεύμα των πολιτών οι οποίοι δεν πρέπει να ξεχνούν αλλά να διατηρούν στην μνήμη όσα σπουδαία και μοναδικά άνθισαν και μεγαλούργησαν στο πολύπαθο τόπο μας.

Με αυτή την ιδέα και κάπως έτσι ξεκίνησε ο Μάρκος Αρβανίτης, εμπνευστής της ιδέας «ΤΟΦΩΣ», τη δημιουργία καινοτόμων οδωνυμικών σημάνσεων στις οποίες δεσπόζουν μεγάλες μορφές του αρχαίου και νεότερου ελληνικού πολιτισμού.

Όνειρο του κ. Αρβανίτη είναι οι δρόμοι να αρχίσουν να μιλούν και να διδάσκουν τους την ιστορία του τόπου και το πρόσωπο που «κρύβεται» πίσω από την ονοματοθεσία μιας οδού.

«ΤΟΦΩΣ» συμπυκνώνοντας την Ιστορία και τον Πολιτισμό δρα καταλυτικά, ως αντίσταση στη λήθη και στην παρακμή για τις παρούσες και μελλοντικές γενιές.

Ο κ. Αρβανίτης θέλει να μετατρέψει τις πόλεις σε ανοιχτά βιβλία, μουσεία ιστορίας και πολιτισμού προσιτά σε όλα τα μάτια που διαβάζουν την οδό στον δρόμο. Διότι μέχρι τώρα οι οδωνυμικές σημάνσεις σε όλο τον κόσμο –με τον τρόπο που έχουν υιοθετηθεί- ούτε μνήμη τιμωμένου διατηρούν ούτε αναγνώριση της προσφοράς του επισημάνουν ακυρώνοντας και στην ουσία διαγράφοντας την ιστορία και όσα θα έπρεπε να διατηρηθούν στη μνήμη και να αποτελέσουν κίνητρο πνευματικής και πολιτιστικής εξέλιξης των κοινωνιών.

Το ελληνικό πνεύμα χρειάζεται μια ζωντανή δάδα, η οποία να καίει τη νωθρότητα της μάζας και να φωτίζει την εγρήγορση και τη δημιουργικότητα του ατόμου που ξεμυτίζει από τα λιμνάζοντα ύδατα με ασυνήθιστες ιδιαιτερότητες.

Μια τέτοια δάδα είναι και η πολυχρηστική επινόηση «TΟΦΩΣ» η οποία έχει τύχει διεθνών βραβεύσεων και θετικών σχολίων σε διεθνές επίπεδο, Θα συμβάλλει στην αλλαγή του κόσμου στον τομέα οδοσήμανσης, θα υπηρετεί την ιστορική, πολιτιστική μας κληρονομιά και την αλήθεια για να μην παραχαράσσονται τα «ιστορικά δεδομένα», κάνοντας έτσι καθημερινά ανέξοδα και εθνική πολιτική για την Ελλάδα σε ανώτερες σφαίρες επιρροής και έκφρασης για τη δημιουργία Φιλλελήνων.

Η υλοποίηση μιας τέτοιας ιδέας από τους Δήμους θα αποβεί χρήσιμη στον τομέα της εκπαίδευσης και του τουρισμού. Όπως ανέφερε ο κ. Αρβανίτης, ο ίδιος είναι σε επικοινωνία με τον Δήμο Τρίπολης και ελπίζει η Τρίπολη να γίνει δέκτης αυτής της ιδέας. Όπως μας ανέφερε στην οδό Τάσου Σεχιωτη στην Τρίπολη έχει τοποθετήσει μια τέτοια ταμπέλα η οποία λόγω εργασιών έχει προσωρινά αφαιρεθεί.

Οι πολιτείες το λιγότερο που έχουν να κάνουν, είναι να αντικαταστήσουν τις απρόσωπες ταμπέλες των δρόμων με «ΤΟΦΩΣ» για να σβήσουν τα σημάδια από το σκοτάδι της απαιδευσιάς και για να τιμήσουν πραγματικά αυτούς που αποφάσισαν κάποτε να τιμήσουν και κανείς σήμερα δεν θυμάται ούτε ποιοι ήταν ούτε βεβαίως πολύ περισσότερο τι πρόσφεραν.

Ο κ. Αρβανίτης με τον Εκτελεστικό Γραμματέα της Περιφέρειας Πελοποννήσου ο Γ.Σταματάκο προφέρουν στον Σμήναρχο Κρούσκο Κωνσταντίνο διευθυντή του Πολεμικού Μουσείου έναν πίνακα με δείγματα της ιδέας στο Πολεμικό Μουσείο Τρίπολης, προκειμένου ο χώρος αυτός να γίνει κοινωνός μιας τέτοιας πρωτοπόρου ιδέας που στόχο έχει να φωτίσει την ιστορική πλευρά της Τρίπολης.

Έφη Καστραντά

Video: 

ArcadiaPortal.gr Όταν οι δρόμοι της πόλης αφηγούνται την ιστορία της


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.