Όσα πρέπει να ξέρετε για την αλλαγή στον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών

Όσα πρέπει να ξέρετε για την αλλαγή στον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών

Ιούνιος 23, 2017 - 16:31
0 σχόλια

Την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για μη μισθωτούς ασφαλισμένους περιγράφει αναλυτικά υπουργική απόφαση.

Στην απόφαση τονίζεται ότι από την 1.1.18 επαναπροσδιορίζεται η βάση υπολογισμού των εισφορών που θα πρέπει να καταβάλλουν στον ΕΦΚΑ οι αυτοαπασχολούμενοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Εφεξής η βάση υπολογισμού των εισφορών θα είναι το «καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα από την ασκούμενη δραστηριότητα ή την ιδιότητα που δημιουργεί την υποχρέωση υπαγωγής στην ασφάλιση μαζί με τις καταβλητέες ασφαλιστικές εισφορές. Ειδικά για το 2018, οι ασφαλιστικές εισφορές υπολογίζονται επί του ποσού που αντιστοιχεί στο 85% της βάσης προσδιορισμού των εισφορών. Μηνιαία βάση υπολογισμού των πάσης φύσεως ασφαλιστικών εισφορών αποτελεί το ποσό που προκύπτει από τη διαίρεση της βάσης υπολογισμού όπως ανωτέρω περιγράφεται για κάθε έτος δια του δώδεκα. Για τον καθορισμό της μηνιαίας βάσης υπολογισμού συνυπολογίζονται τυχόν ποσά που έχουν καταβληθεί με δελτίο επαγγελματικής δαπάνης.

ΟΟΣΑ: ΑΡΓΗ Η ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

 Αργή αναμένεται η διαδικασία ανάκαμψης της ελληνικής αγοράς εργασίας, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Ανάπτυξης και Συνεργασίας (ΟΟΣΑ) για το 2017. Παρότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες διασφαλίζουν την ενίσχυση της ευελιξίας, η πορεία ανάκαμψης της αγοράς εργασίας θα είναι μία αργή διαδικασία, αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σχετική έκθεση. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Οργανισμού, το ποσοστό απασχόλησης στην Ελλάδα θα αγγίξει το 48% στα τέλη του 2018 έναντι 46% στα τέλη του 2016.

ΑΑΔΕ: ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΕΛΩΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΜΗΝΑ

Οδηγίες για την εφαρμογή του συστήματος αναλογικών τελών κυκλοφορίας με το οποίο οι ιδιοκτήτες οχημάτων μπορούν να καταβάλλουν μόνο μέρος των ετήσιων τελών, ανάλογα με τον χρόνο κυκλοφορίας του οχήματός τους, παρέχει με εγκύκλιο του ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων κ. Πιτσιλής. Υπενθυμίζεται ότι με νομοθετική διάταξη που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή δίνεται η δυνατότητα σε ενδιαφερόμενους κατόχους ΙΧ οχημάτων, αυτοκινήτων ή μοτοσικλετών, οι οποίοι τα έχουν θέσει σε ακινησία, εξαιρετικά για το έτος 2017, να άρουν την ακινησία, καταβάλλοντας για το σκοπό αυτό τέλη κυκλοφορίας ανάλογα με την διάρκεια κυκλοφορίας.

ΕΛΣΤΑΤ: ΑΥΞΗΣΗ 7,2% ΣΗΜΕΙΩΣΕ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΙΜΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΩΝ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ ΕΦΕΤΟΣ

Αύξηση 7,2% σημείωσε ο γενικός δείκτης τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία τον Απρίλιο εφέτος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη Απριλίου 2016, έναντι μείωσης 7,9% που σημειώθηκε κατά την σύγκριση των αντίστοιχων δεικτών το 2016 με το 2015. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η εξέλιξη αυτή στον λεγόμενο «εισαγόμενο πληθωρισμό» οφείλεται:
α. Στην αύξηση του δείκτη τιμών εισαγωγών από χώρες ευρωζώνης κατά 1%, και
β. Στην αύξηση του δείκτη τιμών εισαγωγών από χώρες εκτός ευρωζώνης κατά 13,6%.

ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΚΑΤΑ 8,4% Η ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ ΤΟ ΠΕΝΤΑΜΗΝΟ ΤΟΥ 2017 ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΠΕΡΥΣΙ, ΜΕ 14,6 ΕΚΑΤ. ΕΠΙΒΑΤΕΣ

Αύξηση 8,4% παρουσίασε η συνολική επιβατική κίνηση πενταμήνου στα αεροδρόμια της χώρας σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016, με τους διακινούμενους επιβάτες να φτάνουν τα 14,6 εκατ. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της ΥΠΑ, οι διακινούμενοι επιβάτες αυτό το πεντάμηνο είναι περισσότεροι κατά 1.135.084 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016, όπου είχαν διακινηθεί 13.451.932.


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.