Ως τα πέρατα του κόσμου ξακουστή η γιορτή του Αϊ-Γιώργη στη Νεστάνη (pics,vid)

Ως τα πέρατα του κόσμου ξακουστή η γιορτή του Αϊ-Γιώργη στη Νεστάνη (pics,vid)

Απρίλιος 23, 2017 - 12:27
3 σχόλια

Ο μοναδικός τρόπος με τον οποίον γιορτάζουν οι Νεστανιώτες τον Άγιο Γεώργιο από εφέτος εντάσσεται στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Το ξεχωριστό αυτο έθιμο που έχει επιβιώσει από τα βάθη των αιώνων έως τις ημέρες μας, κάθε χρόνο τηρείται με την ίδια ζέση και το παρακολουθεί πλήθος επισκεπτών.

Με τη συμμετοχή πολύ κόσμου, μικρών και μεγάλων, αναβίωσε και εφέτος, Κυριακή 23 Απριλίου, ανήμερα της εορτής του Αγίου Γεωργίου το λαϊκό δρώμενο - έθιμο του Αϊ-Γιώργη στην τοπική κοινότητα Νεστάνης του Δήμου Τρίπολης. 

Οι συμμετέχοντες, ντυμένοι παραδοσιακά και κρατώντας γκλίτσες στολισμένες με αγριοσέληνα, κατεβαίνουν από τον λόφο του Γουλά, προσκυνούν στην Ιερά Μονή Παναγίας Γοργοεπηκόου, χορεύουν στο αλώνι που βρίσκεται κάτω από το μοναστήρι και στη συνέχεια πεζή και τραγουδώντας φτάνουν στο χωριό όπου ακολουθεί παραδοσιακό γλέντι...

Παραδοσιακές τοπικές φορεσιές, αυτοσχέδια τραγούδια που περνούν από γενιά σε γενιά, γκλίτσες στολισμένες με αγριοσέληνα που φυτρώνουν μόνο στον λόφο του Γουλά πάνω από το χωριό της Νεστάνης, και το άλογο στο οποίο ήταν αναβάτης ο Άγιος Γεώργιος αποτελούν τα συνθετικά στοιχεία του εθίμου που έχει ρίζες βαθιά στο παρελθόν. Το αγριοσέληνο συνδέεται μάλιστα με αθλητικούς αγώνες και με το στεφάνωμα των αθλητών.

Οι τοπικές φορεσιές και τα αυτοσχέδια τραγούδια περνούν από γενιά σε γενιά, αφού πολλοί νέοι συμμετείχαν με χαρά στο εν λόγω έθιμο.

Δείτε ΕΔΩ Το «προσκύνημα» του αλόγου

Έφη Καστραντά

 

Video: 

ArcadiaPortal.gr Ως τα πέρατα του κόσμου ξακουστή η γιορτή του Αϊ-Γιώργη στη Νεστάνη


3 Σχόλια

Ο πετραν με τον Γιαννακουρα με πουκαμισες. Ποσο πια θα τα γελοιοποιείται όλα έναντι τις ψήφου!!.,

ο μπορο απο τη μια με τη φορεσια τη παλια,αλλα με τη ζωνη τη μοδατη.............................βγαλτη ρε τσοπανη που δεν ξερετε τι φορατε και βαζετε οτι επωνυμο με ΜΕΓΑΛΑ γραμματα για να φαινεται !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.