Ορεινός ημι-μαραθώνιος στα Άνω Δολιανά

Ορεινός ημι-μαραθώνιος στα Άνω Δολιανά

Απρίλιος 19, 2015 - 18:09
0 σχόλια

Ο ΚΠΣ Δολιανά Κυνουρίας και η Περιφέρεια Πελοποννήσου συνδιοργανώνουν διήμερο εκδηλώσεων στα Άνω Δολιανά την 23 -24η Μαΐου 2015 με την συνεργασία του Τοπικού Συμβουλίου Δολιανών, του Αθλητικού Συλλόγου «Νικηταράς», του Πολιτιστικού Συλλόγου και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Δολιανών.

Στόχος του διήμερου εκδηλώσεων είναι  να τιμηθεί η μνήμη της μάχης των Δολιανών της 18ης Μαΐου 1821, όπου ο Νικήτας Σταματελλόπουλος (Νικηταράς) πήρε το προσωνύμιο Τουρκοφάγος. Η μάχη αυτή που ακολούθησε την μάχη στο Βαλτέτσι έμελε να είναι καθοριστικής σημασίας για την Άλωση της Τριπολιτσάς την 23η Σεπτεμβρίου του 1821.

Την 23η Μαΐου θα πραγματοποιηθούν: περίπατος στα ιστορικά σημεία της μάχης και στα πανέμορφα δασικά μονοπάτια της περιοχής,  κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Νικηταρά και άλλες εκδηλώσεις.

Την 24η Μαΐου θα διεξαχθεί ορεινός ημι-μαραθώνιος που συνδυάζει την ιστορική μνήμη με την άθληση σε ένα πανέμορφο φυσικό περιβάλλον. Οι καταπράσινες και ανθισμένες βορειοδυτικές περιοχές του Πάρνωνα  θα ανταμείψουν τους συμμετέχοντες δρομείς. Τμήμα της διαδρομής ακολουθεί το ευρωπαϊκό μονοπάτι μεγάλων διαδρομών Ε4 ενώ στην περιοχή του Ζυγού, στο 16ο χιλιόμετρο της διαδρομής, η θέα του Αργολικού Κόλπου στα Ανατολικά, τα Γεράνεια Όρη στο βάθος του ορίζοντα βορειοανατολικά, το Αρτεμίσιο στα βόρεια, τα Ζήρια βορειοδυτικά, το Μαίναλο δυτικά και ο Ταΰγετος στα νότια προσφέρουν μια πανοραμική θέα των βουνών της Πελοποννήσου. Πρόκειται για τμήμα ενός από τους δρόμους που ακολουθούσαν οι αγγελιαφόροι προς την Σπάρτη κατά την αρχαιότητα.

Η διαδρομή είναι μέτριας δυσκολίας, τα πρώτα 1000 μέτρα παρουσιάζουν υψομετρική διαφορά περίπου 400 μέτρων ενώ η υπόλοιπη διαδρομή παρουσιάζει μικρές υψομετρικές διαφορές. Στο υπόλοιπο της διαδρομής το τοπίο εναλλάσσεται από βράχους και πέτρες  σε δάσος με καστανιές, βελανιδιές, φουντουκιές, πλατάνια, μαύρη ελάτη, άγριες αχλαδιές καθώς και πολλά άλλα δέντρα του φυσικού τοπίου του Πάρνωνα. Οι ρεματιές είναι γεμάτες από φτέρες, καλάμια, αγριοφράουλες, κρινάκια, ίτσια (Primula vulgaris) και κυκλάμινα δίνοντας μια μαγευτική εικόνα της Αρκαδικής γης. Το τελευταίο κομμάτι της διαδρομής είναι σε μονοπάτι  το οποίο περνά μέσα από ανθισμένες καστανιές και από το εκκλησάκι του Αγιάννη, όπου είχε διανυχτερεύσει μαζί με τα παλικάρια του ο Νικηταράς την νύχτα πριν την ιστορική μάχη. Στο μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής οι πηγές, τα ρυάκια, οι καταρράκτες και οι πέτρινες βρύσες συνοδεύουν τον δρομέα.

Ο τερματισμός του ημι-μαραθωνίου θα πραγματοποιηθεί στο γήπεδο του Αθλητικού Συλλόγου «Νικηταράς». Οι δρομείς θα λάβουν τεχνική μπλούζα, αναμνηστικό μετάλλιο και τσάντα με τοπικά προϊόντα. Στους πρώτους δρομείς – τρεις άντρες, τρεις γυναίκες – θα δοθούν τιμητικά κύπελλα.

Δηλώσεις συμμετοχής στον αγώνα μπορούν να γίνουν μόνο ηλεκτρονικά στην σελίδα του αγώνα www.rundoliana.gr

Περισσότερες Πληροφορίες και τηλέφωνα επικοινωνίας: Σάγκα Ιωάννα 6945 807620 Κωνσταντίνα Μέγκουλα 6944 680091


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.