Το όραμα της αληθινής αγάπης «πλημμύρισε» το Μαλλιαροπούλειο Θέατρο (pics,vid)

Το όραμα της αληθινής αγάπης «πλημμύρισε» το Μαλλιαροπούλειο Θέατρο (pics,vid)

Φεβρουάριος 13, 2018 - 10:44
0 σχόλια

Με ιδιαίτερη ποιητικότητα η ηθοποιός και σκηνοθέτρια Όλια Λαζαρίδου σκηνοθετεί ένα από τα λιγότερο γνωστά διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, τον «Γάμο του Καραχμέτη», που παρουσιάστηκε στο Μαλλιαροπούλειο Θέατρο Τρίπολης τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου.

Η ιστορία, που διαδραματίζεται στη Σκιάθο, αφορά έναν άνδρα, τον Κουμπή, που, άτεκνος στον γάμο του, βιάζει τον παπά να τον παντρέψει με μια νεότερη γυναίκα, τη Λελούδω, χωρίς να έχει χωρίσει την πρώτη του γυναίκα, τη Σεραϊνώ. Η οποία, όχι μόνο δέχεται την κατάσταση, αλλά και ζητεί να μείνει στο σπιτικό τους και να τους μεγαλώσει τα παιδιά τους. Όταν τελειώνει με το μεγάλωμα των παιδιών του άντρα της και της «νέας Κουμπίνας», η Σεραϊνώ πεθαίνει και τρία χρόνια μετά, κατά την εκταφή της, τα κόκαλά της αναδίδουν μύρο.

Η Σεραϊνώ, που εύχεται με όλη της την καρδιά «καλοστέριωτοι, καλορίζικοι, με γιους, Κουμπή» στον άντρα της, είναι μια ξεχωριστή γυναίκα-ηρωίδα στο έργο του Παπαδιαμάντη. Πραγματώνει το όραμα της αληθινής αγάπης και φθάνει στην αγιοποίηση, καθώς μοιάζει να αγνοεί την ανθρώπινη φύση. Απέναντι στη μοιχεία του συζύγου της, που θα έπρεπε να την θυμώσει, να την εξοργίσει, προτάσσει την αγάπη όπως την περιγράφει ο Παύλος στην «Προς Κορινθίους»: «Πάντα στέργει, πάντα πιστεύει, πάντα ελπίζει, πάντα υπομένει. Η αγάπη ουδέποτε εκπίπτει. Είτε δε προφητείαι, καταργηθήσονται. Είτε γλώσσαι, παύσονται. Είτε γνώσις, καταργηθήσεται». Έτσι, η γυναικεία φύση εξυψώνεται στην αγιοσύνη σε αυτό το μικρό αριστούργημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.

Η ζωντάνια του κειμένου, παρά τη δυσκολία της γλώσσας του Παπαδιαμάντη, μάγεψε τους θεατές. Το σκηνικό λιτό, μετέφερε τους θεατές στη Σκιάθο της τουρκοκρατίας με ελάχιστα αντικείμενα, σοφά τοποθετημένα, όμως, και χρησιμοποιημένα από τους ηθοποιούς. Οι δύο ηθοποιοί, Ιφιγένεια Γρίβα και Νικόλαος Γεώργιος Χαλδαιάκης, απέδωσαν όλα τα πρόσωπα του διηγήματος με εκφραστικότητα, ενώ από τη σκηνοθεσία δεν έλειψε το θέατρο σκιών. Στην παράσταση πρωταγωνίστησαν το κείμενο και η γλώσσα του Παπαδιαμάντη. Η κυρία Λαζαρίδου σεβάστηκε απόλυτα τον αγαπημένο συγγραφέα και δεν κατέφυγε σε νεωτερισμούς που θα ήταν αταίριαστοι. Δημοτικά τραγούδια, του έρωτα και του γάμου, τραγουδισμένα υπέροχα από τους ηθοποιούς, έδωσαν το άρωμα του τόπου μας και διάνθισαν την ιστορία που μας αφηγήθηκαν.

Το λιβάνι που μύρισε στο θέατρο στο τέλος της παράστασης έφερε κάτι από την ψυχή όλων των γυναικών του έργου του Παπαδιαμάντη στον κόσμο μας.

Συνολικά, ήταν μια πολύ καλή δουλειά, την οποία τίμησε το κοινό της πόλης μας με την παρουσία του. Ελπίζουμε να βλέπουμε στο θέατρο της πόλης μας συχνά αξιόλογες παραστάσεις.

Η συνέντευξη της σκηνοθέτριας Όλιας Λαζαρίδου στο Arcadia Portal: «Μοιράζομαι αυτά που αγαπώ» (Δείτε ΕΔΩ)

Γαλανιάδη Εύα
 

Video: 

ArcadiaPortal.gr Το όραμα της αληθινής αγάπης «πλημμύρισε» Μαλλιαροπούλειο Θέατρο


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.