Ώρα μηδέν για την Καταλονία

Ώρα μηδέν για την Καταλονία

Οκτώβριος 29, 2017 - 09:03
0 σχόλια

Κάλεσμα στους κατοίκους της Καταλονίας να αρχίσουν ειρηνική «δημοκρατική αντίσταση» στην απευθείας διακυβέρνηση της περιοχής από τη Μαδρίτη απηύθυνε το Σάββατο 28/10 ο καθαιρεθείς τοπικός πρόεδρος, Κάρλες Πουτζδεμόντ, μετά την ενεργοποίηση από την ισπανική κυβέρνηση του άρθρου του Συντάγματος 155 σύμφωνα με το οποίο η καταλανική περιφέρεια τίθεται στον άμεσο έλεγχο της Μαδρίτης.

«Είναι πολύ σαφές πως ο καλύτερος τρόπος να υπερασπιστούμε τα κέρδη που έχουμε αποκομίσει μέχρι τώρα είναι η δημοκρατική αντίσταση στο άρθρο 155» ανέφερε σε σύντομη δήλωσή του, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει να εργάζεται «για την οικοδόμηση μιας ελεύθερης χώρας».

Την ίδια ώρα, η Μαδρίτη συνεχίζει να θέτει υπό την κηδεμονία της την Καταλονία, αναλαμβάνοντας τα ηνία της κυβέρνησης και της αστυνομίας της περιφέρειας, την επομένη της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας από το περιφερειακό κοινοβούλιο.

Η ισπανική σημαία εξακολουθεί να υψώνεται πλάι στην καταλανική σημαία στο μέγαρο της περιφερειακής κυβέρνησης στη Βαρκελώνη, όπου επικρατεί ηρεμία, με τους φιλοπερίεργους να έχουν αντικαταστήσει τους διαδηλωτές υπέρ της ανεξαρτησίας που είχαν συγκεντρωθεί εκεί χθες. Όμως τα μέτρα ασφαλείας έχουν ενισχυθεί δραστικά στην περιοχή της νομαρχίας, συμβόλου του κεντρικού κράτους στην Καταλονία.

Την αυγή η επίσημη εφημερίδα ανακοίνωσε την αποπομπή του επικεφαλής της καταλανικής αστυνομίας, του εμβληματικού Τζουσέπ Λουίς Τραπέρο, ο οποίος είχε ήδη τεθεί υπό έρευνα για «ανταρσία».

Το υπουργείο Εσωτερικών αναλαμβάνει τον έλεγχο της τοπικής αστυνομίας και ο επικεφαλής της συντηρητικής κυβέρνησης Μαριάνο Ραχόι καθίσταται η υπ΄αριθμόν ένα αρχή στην Καταλονία, αναφέρεται στο κείμενο. Σύμφωνα με τα μμε, σχεδόν 150 υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της καταλανικής διοίκησης θα απαλλαγούν από τα καθήκοντά τους.

Η καθημερινή διαχείριση της Καταλονίας ανατέθηκε στην υπ΄αριθμόν δύο στην ιεραρχία της κυβέρνησης, στη Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία, η οποία παίρνει τη θέση του αυτονομιστή Κάρλες Πουτζντεμόν, ο οποίος αποπέμφθηκε χθες μαζί με την κυβέρνησή του.

(Πληροφορίες: in.gr, Φωτογραφία: Reuters)

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.