Ομιλία Βλάση στην Βουλή για προϋπολογισμό και αναφορά στην πώληση μονάδων της ΔΕΗ

Ομιλία Βλάση στην Βουλή για προϋπολογισμό και αναφορά στην πώληση μονάδων της ΔΕΗ

Δεκέμβριος 13, 2017 - 22:49
0 σχόλια

Κώστας Βλάσης:  «Με τον προϋπολογισμό του ’18 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εξαπατά κι υποτιμά τους πολίτες! Κλείνουν ήδη 3 χρόνια στην εξουσία και υπογράφουν τα πάντα για να διατηρηθούν σ’ αυτή αδιαφορώντας για τον πόνο, τα βάρη και την αδικία που φορτώνουν στους Έλληνες, φτωχοποιώντας τους μέρα με τη μέρα όλο και περισσότερο και διαλύοντας τη μεσαία τάξη».

Αυστηρή κριτική στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ άσκησε ο βουλευτής Αρκαδίας Ν.Δ. Κώστας Βλάσης με την τοποθέτησή του στη συζήτηση επί του Κρατικού Προϋπολογισμού 2018, ενώ ιδιαίτερη μνεία έκανε στο ξεπούλημα της ΔΕΗ.

Ο κ. Βλάσης τόνισε πως με τον προϋπολογισμό του 2018 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για ακόμη μία φορά εξαπατά και υποτιμά τους Έλληνες πολίτες,  αδιαφορώντας πλήρως για την ανάπτυξη, προχωρώντας σε άκρατη υπερφορολόγηση και μειώνοντας τα κοινωνικά επιδόματα.

Ο κ. Βλάσης τόνισε ότι η κοινωνική ευαισθησία των μελών της κυβέρνησης λειτουργεί αντιστρόφως ανάλογα με τον εθισμό τους στην εξουσία. Όσο εκείνος μεγαλώνει, τόσο αυτή μικραίνει. Γι αυτό και προχωρούν σε:

νέες περικοπές στο μισθολόγιο, ιδίως για τους περίπου 150 χιλιάδες ένστολους
νέες περικοπές στο ΕΚΑΣ ύψους 234 εκατ. Ευρώ
νέα μείωση δαπανών στον τομέα της Υγείας κατά 364 εκατ. Ευρώ
μείωση των δαπανών κατά 0,5% του ΑΕΠ για τα κοινωνικά επιδόματα
μείωση κατά 50% του κονδυλίου που διατίθεται κάθε χρόνο ως επίδομα θέρμανσης

Όλα τα παραπάνω πλήττουν αποκλειστικά τα μεσαία και κατώτερα λαϊκά στρώματα.

Η κυβέρνηση μπορεί να υπερηφανεύεται για τα πρωτογενή πλεονάσματα, ξεχνά όμως να πει ότι τα επιπλέον χρήματα δεν προέρχονται από την ανάπτυξη – που συνεχώς “ψαλιδίζεται” – αλλά από τους νέους φόρους ύψους 1.1 δισ. και τα συνολικά μέτρα ύψους 1.9 δισ. Ευρώ. Το ίδιο ισχύει και για το πολυδιαφημισμένο κοινωνικό μέρισμα του κ. Τσίπρα, που προέκυψε επειδή δεν έδωσαν μέσα στο 2017 στους οικονομικά αδύναμους όσα προέβλεπε ο προϋπολογισμός και το Μνημόνιο ως κονδύλια για κοινωνικές δαπάνες

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Βλάσης, η υπερφορολόγηση, οι πλειστηριασμοί, οι περικοπές μισθών και συντάξεων, το ξεπούλημα της εθνικής περιουσίας, τα capital controls και οι ανύπαρκτες επενδύσεις σε καμία περίπτωση δεν προμηνύουν την επιστροφή στην κανονικότητα την οποία διαφημίζει ο κ. Τσίπρας.

Κατά την τοποθέτησή του ο κ. Βλάσης πραγματοποίησε ειδική αναφορά στην πώληση των λιγνιτωρυχείων της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη, για την οποία ευθύνεται η πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που οδήγησε την εταιρεία σε μια τεράστια υποβάθμιση της χρηματιστηριακής της αξίας και στην εκτόξευση των ληξιπρόθεσμων οφειλών της. Κι όλα αυτά όταν το σχέδιο της κυβέρνησης του Α. Σαμαρά με πώληση του 30% – το οποίο “πολέμησαν” – εξασφάλιζε εισροή κεφαλαίων 2 δισ. Ευρώ και έτσι και την βιωσιμότητα της ΔΕΗ, ενώ παράλληλα προστάτευε της μονάδες της Μεγαλόπολης.

Κλείνοντας ο κ. Βλάσης σημείωσε πως ο επόμενος προϋπολογισμός, με κυβέρνηση τη Νέα Δημοκρατία και Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη κι ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα εξουσίας, θα έχει ένα πραγματικό κοινωνικό πρόσημο κι όχι το κομματικό πρόσημο μιας κυβέρνησης που εξαπατά κι υποτιμά τους πολίτες.

Παραθέτουμε την ομιλία του κ. Κώστα Βλάση

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

με το που κατατέθηκε ο Προϋπολογισμός του 2018 στη Βουλή, η Κυβέρνηση έσπευσε να τον διαφημίσει ως τον τελευταίο μνημονιακό προϋπολογισμό, ως τον προϋπολογισμό της υπέρβασης.

Θα συμφωνήσω μαζί σας ως προς το δεύτερο σκέλος. Πρόκειται όντως για τον προϋπολογισμό της υπέρβασης, γιατί με το κείμενο αυτό πραγματοποιείται υπέρβαση της λογικής, της ανοχής και της υπομονής των Ελλήνων. Υπερβαίνετε τη λογική μας, όταν θέλετε να μας πείσετε ότι όλα βαίνουν καλώς, από τη στιγμή που τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι υψηλότερα του αναμενομένου.

Ξεχνάτε, όμως, να αναφέρετε πώς ακριβώς προκύπτουν αυτά τα υψηλά πλεονάσματα. Δεν σας κάνει καμία εντύπωση που το πρωτογενές πλεόνασμα μεγαλώνει, όταν ο εκτιμώμενος για φέτος ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης ψαλιδίζεται στο 1,6% από αρχική πρόβλεψη 2,7%;

Από πού προκύπτουν, λοιπόν, τα επιπλέον χρήματα;

Η απάντηση είναι απλή: Από τις τσέπες των Ελλήνων φορολογούμενων, που για ακόμη μία φορά θα υποστούν την πολιτική τής δήθεν αριστερής κοινωνικής ευαισθησίας, με πρόσθετους φόρους 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ για το 2018 και συνολικά 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ σε πρόσθετα μέτρα.

Προφανώς, η κοινωνική σας ευαισθησία λειτουργεί αντιστρόφως ανάλογα με τον εθισμό σας για εξουσία. Όσο εκείνος μεγαλώνει, τόσο αυτή μικραίνει. Πώς αλλιώς μπορεί να εξηγήσει κανείς ότι προχωράτε σε νέες περικοπές στο μισθολόγιο, ιδίως για περίπου 150 χιλιάδες ένστολους, σε νέες περικοπές στο ΕΚΑΣ ύψους 234 εκατομμυρίων ευρώ -φαντάζομαι πάλι τους πλούσιους χτυπάτε με την περικοπή του ΕΚΑΣ!-, νέα μείωση των δαπανών για την Υγεία 364 εκατομμυρίων ευρώ -ο κ. Πολάκης βέβαια λέει ότι όλα πάνε καλά στην Υγεία-, μείωση των δαπανών κατά 0,5% του ΑΕΠ για κοινωνικά επιδόματα – πάλι τους πλούσιους φαντάζομαι χτυπάτε με αυτόν τον τρόπο!-, μείωση κατά 50% του κονδυλίου που διατίθεται κάθε χρόνο ως επίδομα θέρμανσης –έλεος, αυτούς τους πλουσίους τους χτυπάτε αλύπητα!

Γιατί δεν εξηγείτε στους πολίτες από πού προέκυψε το πολυδιαφημισμένο κοινωνικό σας μέρισμα; Γιατί δεν παραδέχεστε ότι τα χρήματα προέκυψαν επειδή δεν δώσατε μέσα στο 2017 στους οικονομικά αδύναμους όσα προέβλεπε ο προϋπολογισμός και το μνημόνιο ως κονδύλια για κοινωνικές δαπάνες; Δεν το λέω εγώ. Το λέει το αναθεωρημένο μνημόνιό σας. Στερείτε από τον απλό πολίτη αυτά που του αναλογούν, για να κάνετε κομματικά επικοινωνιακά τεχνάσματα. Και βέβαια την ίδια ώρα έχουμε ρεκόρ μερικής απασχόλησης -βγήκαν τώρα τα νούμερα- κοντά στο 60%.

Μιλάτε για κοινωνική δικαιοσύνη και στήριξη των ασθενεστέρων. Αλήθεια, πώς νιώθετε σήμερα εσείς που κάποτε ήρθατε στην εξουσία με το σύνθημα «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» και τώρα βγάζετε σε πλειστηριασμό όχι τις βίλες των πλουσίων, όπως θέλετε να πλασάρετε στον κόσμο, αλλά ακόμα και την πρώτη κατοικία των φτωχών οικογενειών για μερικές μόνο χιλιάδες ευρώ; Ήδη πάνω από 1 εκατομμύριο έχουν υποστεί κατασχέσεις, 23 χιλιάδες μόνο μέσα στον Οκτώβρη και κινδυνεύουν άμεσα άλλες 700 χιλιάδες.

Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Η πολιτική σας είναι ένα συνεχές μπάλωμα των δικών σας λαθών και παραλείψεων. Τρία χρόνια κυβερνάτε στα χαρτιά, αλλά επί της ουσίας έχετε αφήσει στην άκρη όλες τις σημαντικές υποθέσεις της χώρας, με αποτέλεσμα, όταν οι εταίροι μας δεν σας αφήνουν πλέον κανένα περιθώριο, να συνθηκολογείτε με τους χειρότερους όρους.

Κάπως έτσι οδηγηθήκαμε και στο ξεπούλημα της ΔΕΗ, χωρίς κανένα ουσιαστικό αντάλλαγμα. Με την πολιτική σας οδηγήσατε την εταιρεία σε μια τεράστια υποβάθμιση της χρηματιστηριακής της αξίας και στην εκτόξευση των ληξιπρόθεσμων οφειλών της. Εσείς, που κάποτε διαδηλώνατε για τον δημόσιο χαρακτήρα και την προστασία της περιουσίας της, τώρα πουλάτε τις δύο μονάδες της Μεγαλόπολης και αυτές στη Μελίτη, για να ισοσκελίσετε την αποτυχία σας. Όλα αυτά, όταν το σχέδιο της Κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά με πώληση του 30% θα εξασφάλιζε τη βιωσιμότητα της ΔΕΗ, με εισροή κεφαλαίων 2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Για αυτά μας κατηγορούσατε ως προδότες. Εσείς πώς νιώθετε άραγε σήμερα; Διότι δεν είδα κανέναν από τον ΣΥΡΙΖΑ στο συλλαλητήριο κάτω στη Μεγαλόπολη πριν λίγες ημέρες, ενώ τέσσερα χρόνια πριν ήσασταν μπροστά μαζί με τους φίλους σας από τα άλλα αριστερά κόμματα.

Η Νέα Δημοκρατία, ως υπεύθυνη πολιτική δύναμη, μπορεί να έχει κάνει λάθη στο παρελθόν, όμως ποτέ δεν κάναμε μια δήθεν διαπραγμάτευση με κόστος 100 δισεκατομμύρια ευρώ στις πλάτες των Ελλήνων πολιτών. Καμία Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν θα συμφωνούσε με υπερβολικά πλεονάσματα 3,5% για πέντε χρόνια και πλεονάσματα πάνω από 2% μέχρι το 2060.

Υπερβαίνετε την ανοχή μας, λοιπόν, όταν δηλώνετε με απροκάλυπτο κυνισμό ότι η χώρα επιστρέφει στην κανονικότητα. Αν εσείς θεωρείτε πως η υπερφορολόγηση, οι πλειστηριασμοί, οι περικοπές μισθών και συντάξεων, το ξεπούλημα της εθνικής περιουσίας, τα capital controls και οι ανύπαρκτες επενδύσεις προμηνύουν την επιστροφή στην κανονικότητα, τότε πραγματικά τρέμω μπροστά στο μέλλον που έχετε οραματιστεί για την πατρίδα μας.

Καταλάβετέ το επιτέλους. Ο δρόμος για να επανέλθει η Ελλάδα στην κανονικότητα είναι ένας: Η ανάπτυξη, αυτή που δεν μπορείτε να πετύχετε, γιατί δεν είναι το ίδιο εύκολο με το να βάζετε το χέρι σας στις τσέπες των φορολογούμενων Ελλήνων και μάλιστα, εκείνων που είναι συνεπείς. Διότι, ως γνωστόν, στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής τα αποτελέσματά σας είναι μηδαμινά.Κλείνοντας, θέλω να σας ρωτήσω ευθέως: Στον Προϋπολογισμό του 2018 έχετε προϋπολογίσει τον πόνο, την αδικία και τα βάρη που θα φορτώσετε στον απλό Έλληνα πολίτη ή το μόνο που σας νοιάζει είναι πώς θα βγουν δυο-τρία νούμερα και να φτιάξετε εκ νέου ένα ψεύτικο αφήγημα που θα σας δώσει λίγο ακόμη χρόνο στις καρέκλες που τόσο αγαπάτε;

Δυστυχώς, δεν περιμένω καμιά πειστική απάντηση. Ευτυχώς, όμως, οι ημέρες σας στην εξουσία τελειώνουν. Να είστε βέβαιοι πως ο επόμενος Προϋπολογισμός με κυβέρνηση τη Νέα Δημοκρατία, Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα εξουσίας θα έχει πραγματικό κοινωνικό πρόσημο και όχι το κομματικό πρόσημο μιας Κυβέρνησης που εξαπατά και υποτιμά τους πολίτες.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Δελτίο Τύπου


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.