Ομάδα Διάσωσης Αρκαδίας: Η συμβολή και το δύσκολο έργο που αναλαμβάνει (video)

Ομάδα Διάσωσης Αρκαδίας: Η συμβολή και το δύσκολο έργο που αναλαμβάνει (video)

Ιανουάριος 10, 2014 - 10:01
3 σχόλια

Μαστοράκος: Στο τέλος της περιπολίας  βρήκαμε δυο ποδηλάτες στο πουθενά, αναίσθητους και μισοπεθαμένους από την υποθερμία.

Η Ελληνική ομάδα διάσωσης έχει παρουσία στον Ελλαδικό χώρο περισσότερα από 30 χρόνια, στην Αρκαδία η ομάδα ιδρύθηκε πριν από 14. Αυτή τη στιγμή η ομάδα έχει πολλά μέλη αλλά τα άτομα τα οποία είναι περισσότερο ενεργά είναι 30 τα οποία και αποτελούν την δύναμη της Τρίπολης. Ακόμα υπάρχει και μια δυνατή βάση στην Μεγαλόπολη η οποία αριθμείται από 11 μέλη τα οποία είναι έτοιμα να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε κατάσταση.

Είναι λίγο δύσκολο το κομμάτι που έχει να κάνει με τον εθελοντισμό στην Τρίπολη αναφέρει ο επικεφαλής του αρκαδικού τμήματος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης κ.Σπύρος Μαστοράκος αλλά ευτυχώς υπάρχουν ακόμα κάποιοι οι οποίοι προσπαθούν να ενταχθούν στην ομάδα των Ελλήνων διασωστών.
Το παράρτημα των ελλήνων διασωστών στην Αρκαδία τελεί υπό την αιγίδα της Γραμματείας πολιτικής Προστασίας η οποία και βοηθούσε με κάποιον εξοπλισμό αλλά τα τελευταία έξι χρόνια δεν έχει βοηθήσει καθόλου το δύσκολο αυτό έργο των διασωστών.

Οικονομική βοήθεια  για την ομάδα των διασωστών δεν υπάρχει από πουθενά μας λέει ο κ. Μαστοράκος αν και έχουν απευθυνθεί με έγγραφα και προς το Δήμο αλλά και προς την Περιφέρεια.

Το πρώτο περιστατικό το οποίο κλήθηκε να αντιμετωπίσει η ομάδα διάσωσης στην Αρκαδία το βρήκαν όπως μας αποκάλυψε από ένστικτο του ίδιου, μια βραδιά στο τέλος της περιπολίας όπου βρήκαν δυο ποδηλάτες στο πουθενά, αναίσθητους και μισοπεθαμένους από την υποθερμία των οποίων τα ποδήλατα είχαν κολλήσει στον πάγο.

Ακόμα μας μίλησε και για κάποια από τα σοβαρότερα περιστατικά τα οποία έχουν κληθεί να αντιμετωπίσουν όπως, το θανατηφόρο ατύχημα στο Μαίναλο αλλά και για το δύσκολο περιστατικό στο Λούσιο όπου κατάφεραν να απεγκλωβίσουν τους μοναδικούς  επιζώντες και στη συνέχεια όπως θα δείτε και στο βίντεο μας μίλησε για κάποια άλλα ιδιαίτερα περιστατικά τα οποία αντιμετώπισαν.

Η εκπαίδευση διασωστών ξεκινά από το Σεπτέμβριο και διαρκεί περίπου για 5 μήνες και μέσα σε αυτό το χρόνο κάποιος μπορεί να μάθει κάποια, πολλά τα οποία θα τον βοηθήσουν και στην μετέπειτα ζωή του. Θα ήταν καλό τα νέα παιδιά να λάβουν αυτές τις πολύτιμες γνώσεις οι οποίες μπορούν να φανούν σωτήριες σε επικίνδυνες καταστάσεις.

Ο κ. Μαστοράκος καλεί τους νέους να πάνε να εκπαιδευτούν γιατί οι παλιοί και έμπειροι διασώστες κάποια στιγμή δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στις δύσκολες καταστάσεις και στα επικίνδυνα περιστατικά, έτσι οι πιο παλιοί πρέπει να μεταφέρουν την τεχνογνωσία την οποία έχουν αποκτήσει με κόπους αλλά και με πολλά χρήματα και εκατοντάδες ώρες εργασίας και εκπαίδευσης.

Παρά τις συνεχείς εκκλήσεις η ομάδα διάσωσης δεν κατάφερε να πείσει τις τοπικές αρχές έτσι ώστε να δοθεί κάποιος χώρος στην πόλη πέραν των δυο κοντέινερ, τα οποία έχει παραχωρήσει ο Δήμος Τρίπολης στην ομάδα για να αποθηκεύσει τον εξοπλισμό του ο οποίος είναι μεγάλου κόστους.

Σε ερώτηση μας για το ποιος είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του διασώστη αν υπάρχει κάποιος,  ο κ. Μαστοράκος τονίζει ότι είναι η άγνοια και το δικαιολογεί λέγοντας πως άμα ο κόσμος είχε κάποιες απλές γνώσεις γύρω από απλά θέματα τα οποία έχουν να κάνουν με δύσκολες καταστάσεις τις οποίες μπορούμε όλοι να κληθούμε να αντιμετωπίσουμε κάποια στιγμή στο σπίτι μας ή ακόμα και στο δρόμο και τονίζει πως αν ο κόσμος γνώριζε βασικές αρχές επιβίωσης θα μπορούσε να είναι πιο ασφαλής στην καθημερινότητά του.

Έφη Καστραντά

 

Ειδήσεις: 
Video: 

youtube://v/ZCLdE8SS6O0


3 Σχόλια

Πολύ σημαντικό και χρήσιμο και πέρα για πέρα ανθρώπινο το συγκεκριμένο θέμα που αναρτήσατε και εύχομαι πάντα τετοιά. Επίσης, τλευταία υπάρχει ένα ενδιαφέρον γύρω από την Αρκαδία σε επίπεδο πολιτισμού και ανθρώπων οι οποίοι χωρίς καμία ιδοτέλεια έχουν διαπρέψει με γνώμονα την αξιοπρέπειά τους. Είναι προς τιμήν σας παιδιά στο ArcadiaPortal πο αναδεικνύετε κάθε τόσο ωραία και ενδιαφέροντα και τονίζω ξανά θέματα ανθρωποκεντρικά. Δε σχολιάζω πάντα. Αλλά διαβάζω τα σχόλια, τελευταία βλέπω έναν πόλεμο απέναντί σας από κάποιους αδαείς και απαίδευτους και δεν καταλαβαίνω το λόγο, ίσως γιατί η αξιοπρεπής πρωτιά μάλλον φοβίζει. Συνεχίστε λοιπόν να κάνετε αυτό που κάνετε και είναι αληθινό, ήδη το αναγνωστικό κοινό σας στηρίζει και από όλους, φίλους, γνωστούς εισπράττω τα πιο ωραία σχόλια όταν μιλάμε για εσάς. Ένα μεγάλο μπράβο στη δημοσιογραφική σας ομάδα. Καλή χρονιά και πάντα επιτυχίες!

Πού μπορούμε να βρούμε το ημερολόγιο της ομάδας;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ ΕΧΕΙ ΑΡΧΙΣΕΙ Η ΔΙΑΘΕΣΗ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΙΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ.ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ email ΜΑΣ eodarkadias@yahoo.gr ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΑΣ ΣΑΣ ΚΑΙ ΘΑ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΙΤΕ .ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ.