Ολοκληρώθηκε η αδελφοποίηση Κατωκοπιάς-Δημητσάνας

Ολοκληρώθηκε η αδελφοποίηση Κατωκοπιάς-Δημητσάνας

Οκτώβριος 07, 2010 - 01:44

Ο Δήμαρχος Δημητσάνας κ. Αναστάσιος Βλάχος συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο και τον ταμία του Ελληνικού Πολιτιστικού Ομίλου Κυπρίων Ελλάδος κ.κ. Ηρακλή Ζαχαριάδη και Κώστα Κυριάκου μαζί με σαράντα Δημητσανίτες και Δημητσανίτισσες μεταξύ των οποίων και ο αρχιμανδρίτης Σεραφείμ Καλογερόπουλος, εκπρόσωπος του Μητροπολίτου Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως, μετέβησαν στην Κύπρο σε ένα πενθήμερο ταξίδι - προσκύνημα εθνικής ανάτασης.

Επισκέφθηκαν όλη την Κύπρο (Πάφο-Λάρνακα-Λευκωσία-Αμμόχωστο). Στη Λευκωσία μετέβησαν στα φυλακισμένα μνήματα και κατέθεσαν στεφάνι όπως και στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας. Στα φυλακισμένα μνήματα την ομάδα συνόδευσε και ξενάγησε ο Κύπριος Δημοσιογράφος και Πρόεδρος των φυλακισμένων του 1955 -59 κ. Γιάννης Σπανός, ο άνθρωπος που και ίδιος υπήρξε φυλακισμένος μαζί με άλλους πατριώτες το 1955.
Το πρωί της Δευτέρας 27/9/10 οι δύο Δήμαρχοι, Βλάχος και Φραγκουλίδης, μαζί με τον Πρόεδρο του ΕΠΟΚ Ηρακλή Ζαχαριάδη και τον Αναπλ. Δήμαρχο κ. Γιώργο Μιχαηλίδη μετέβησαν στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου (ΡΙΚ) και επί μία ώρα έδωσαν συνέντευξη με θέμα την Αδελφοποίηση, τον Κυπριακό Ελληνισμό και τον Φιλόθεο Χατζή τον Κύπριο Μητροπολίτη Δημητσάνας.
Εν συνεχεία μετέβησαν στο Μετόχι του Κύκκου όπου τους υποδέχθηκε ο Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρος, ο οποίος και δώρισε στον κ. Βλάχο, την πρώτη Παναγία της Μονής Κύκκου που δίνει όπως χαρακτηριστικά είπε. Εν συνεχεία τιμήθηκε ο Μητροπολίτης από τους δύο Δημάρχους και τον κ. Κωνσταντόπουλο εκ μέρους της Πανγορτυνιακής Ομοσπονδίας.
Το απόγευμα μετέβησαν στα γραφεία της ποδοσφαιρικής ομάδας «ΔΟΞΑΣ» Κατωκοπιάς όπου δόθηκε μεγάλη δεξίωση προς τιμήν των Δημητσανιτών και εν συνεχεία μετέβησαν στην αίθουσα του Δημοτικού Σχολείου Περιστερώνας όπου πραγματοποιήθηκε η αδελφοποίηση ενώπιον πλήθους κόσμου. Εκεί οι δύο δημοτικοί άρχοντες έδωσαν όρκο για την ανάπτυξη των δεσμών φιλίας αλληλεγγύης και συνεργασίας για τη σύσφιξη και προαγωγή των πολιτιστικών και κοινωνικών σχέσεων των δύο δήμων.
Επρόκειτο για τη δεύτερη φάση ολοκλήρωσης της διαδικασίας αδελφοποίησης με την πρώτη φάση να έχει προηγηθεί στις 6 Ιουλίου 2010 στη Δημητσάνα όπου και πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια του Κύπριου Αρχιεπισκόπου Εθνομάρτυρα Φιλοθέου Χατζή.
Οι δύο δήμαρχοι χαιρέτησαν την τελετή στέλνοντας αισιόδοξα μηνύματα φιλίας και αδελφοσύνης που θα αντανακλούν στη νέα τους ταυτότητα. Έγινε ανταλλαγή δώρων και υπέγραψαν τον όρκο αδελφοποίησης.
Ανακηρύχθηκαν επίτιμοι δημότες Κατωκοπιάς με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κατωκοπιάς ο δήμαρχος Δημητσάνας Αναστάσιος Βλάχος και ο πρόεδρος του Ελληνικού Πολιτιστικού Ομίλου Κυπρίων Ηρακλής Ζαχαριάδης για τις προσπάθειες που έκανε να πραγματοποιηθεί η αδελφοποίηση των δύο δήμων αλλά και για την έρευνά του για την ανάδειξη του Φιλόθεου Χατζή. Τιμήθηκαν επίσης με ειδική πλακέτα οι σύμβουλοι Δημητσάνας Μπαξεβάνος Χαράλαμπος και Κουστένης Νικόλαος. Εκ μέρους του δημάρχου Δημητσάνας κ. Βλάχου τιμήθηκαν με ειδική πλακέτα οι: Ανδρέας Φραγκουλίδης, Γεώργιος Μιχαηλίδης, Κύπρος Πρωτοπαπάς, Πολύβιος Πολυβίου και Γιάννης Βιολάρης.
Την όλη εκδήλωση παρακολούθησαν η ευρωβουλευτής κ. Αντιγόνη Παπαδοπούλου, Φυττής Σοφοκλής βουλευτής ΔΗΚΟ, Ρούλα Μαυρονικόλα, βουλευτής ΕΔΕΚ, Αργύρης Παπαναστασίου έπαρχος Λευκωσίας, Άγγελος Γεωργίου, βοηθός επάρχου, Ανδρέας Φιλίππου, αντιπρύτανης Πανεπιστημίου Πατρών και Γεώργιος Φιλίππου, καθηγητής Πανεπιστημίου Κύπρου, εκπρόσωποι κομμάτων και κοινοτάρχες της περιοχής.
Η εκδήλωση έληξε με το βασισμένο σε ιστορικά ντοκουμέντα του 1821 θεατρικό έργο το «Ζώρκιο» με ηθοποιούς από την Κατωκοπιά και σε κυπριακή διάλεκτο, κάτι που συγκίνησε και καταχειροκροτήθηκε από τους παρευρισκομένους.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΗΜΗΤΣΑΝΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΠΟΚ ΗΡΑΚΛΗΣ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ

Πηγή:Αρκαδικές Ειδήσεις