Ολοκλήρωση εργασιών Ημερίδας του Φορέα Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού

Ολοκλήρωση εργασιών Ημερίδας του Φορέα Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού

Σεπτέμβριος 13, 2012 - 11:30

Το Σάββατο 08 και την Κυριακή 09 Σεπτεμβρίου 2012, πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη Ημερίδα του Φορέα Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού, στο Άστρος Κυνουρίας και στη Σπάρτη, αντίστοιχα, με θέμα: «Η αξία της προστατευόμενης περιοχής Όρους Πάρνωνα – Υγροτόπου Μουστού για τη φύση και τον άνθρωπο».

Κατά τις εργασίες των ημερίδων παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν οι αξίες της βιοποικιλότητας για τη φύση και τον άνθρωπο, η ειδικότερη σημασία των επιμέρους στοιχείων της προστατευόμενης περιοχής, το ιστορικό και οι προοπτικές του θεσμικού πλαισίου προστασίας της περιοχής, η ταυτότητα και οι δράσεις του φορέα διαχείρισης με το σκοπό και τους προϋπολογισμούς τους, οι αναπτυξιακές δυνατότητες που παρέχει ένα καθεστώς προστασίας μιας περιοχής και ενδιαφέροντα για τον ενεργό πολίτη σημεία της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Ευχαριστούμε θερμά τους συμμετέχοντες για την παρουσία τους και τις παρατηρήσεις τους πάνω στα θέματα που παρουσιάστηκαν καθώς και τους ομιλητές για την παρουσία τους στην υλοποίηση της ημερίδας. Επίσης, ευχαριστούμε το Δήμο Σπάρτης και το Δήμαρχο κ. Αργειτάκο Σταύρο για την ευγενική παραχώρηση της αίθουσας της πρώην ΤΕΔΚ Ν. Λακωνίας στη Σπάρτη, και το Δ.Σ. του Ιδρύματος Ζαφείρη για την άδεια χρήσης της αίθουσας στο Άστρος για τις ανάγκες υλοποίησης της ημερίδας.

Παρακάτω, παραθέτουμε αποσπάσματα από τις εισηγήσεις των ομιλητών με βάση τη σειρά του Προγράμματος.

«Η αξία της βιοποικιλότητας και η σημασία των Προστατευόμενων Περιοχών», Δημόπουλος Παναγιώτης, καθηγητής Βοτανικής και Οικολογίας, Τμήμα Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων, Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδος, Αντιπρόεδρος Επιτροπής ΦΥΣΗ 2000.

«Οι αξίες των υγροτόπων και η σημασία του υγροτόπου Μουστού», Αναγνωστοπούλου Μαρία, Βιολόγος-Περιβαλλοντολόγος, Πρόεδρος Φορέα Διαχείρισης ΟΠΥΜ &Μπούσμπουρας Δημήτρης, Βιολόγος-Ορνιθολόγος, γραμματέας ΔΣ Φορέα Διαχείρισης ΟΠΥΜ.

«Οι αξίες των οικοσυστημάτων του όρους Πάρνωνα». Σιμάδη Παναγιώτα, Δασάρχης, Αντιπρόεδρος ΔΣ Φορέα Διαχείρισης ΟΠΥΜ.

«Ταυτότητα του ΦΔ, σκοποί. Γενική Παρουσίαση Προγράμματος ΕΠΠΕΡΑΑ», Μπόγλης Αργύριος, M.Sc. Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος, Στέλεχος Φορέα Διαχείρισης ΟΠΥΜ.

«Πλούτος και σημασία της βιοποικιλότητας του όρους Πάρνωνα – υγροτόπου Μουστού, Παρακολούθηση»,Τρυφωνόπουλος Γεώργιος, PhD Βιολόγος,  αναπληρωτής Διευθυντής Φορέα Διαχείρισης ΟΠΥΜ.

«Δράσεις ενημέρωσης, ευαισθητοποίησηςκαι δημοσιότητας του ΦΔ. Εθελοντισμός και Περιβάλλον», Δημητρακοπούλου Αγγελική, Περιβαλλοντολόγος, Υπεύθυνη Τμήματος Πληροφόρησης, Εκπαίδευσης και Δημοσιότητας Φορέα Διαχείρισης ΟΠΥΜ.

«Δράσεις επόπτευσης – φύλαξης», Αναστόπουλος Δήμος, M.Sc. Μηχανικός Περιβάλλοντος, Στέλεχος Φορέα Διαχείρισης ΟΠΥΜ.

«Η συμβολή του Φορέα Διαχείρισης στην ήπια ανάπτυξη της περιοχής». Μπούσμπουρας Δημήτρης, Ορνιθολόγος, γραμματέας ΔΣ Φορέα Διαχείρισης ΟΠΥΜ

«Ενδιαφέροντα σημεία της νομοθεσίας προστασίας της φύσης, ευκαιρίες συμμετοχής και ανάπτυξης για τις τοπικές κοινωνίες», Αλεξία Βαρότσου, Δικηγόρος, Νομική Σύμβουλος Φορέα Διαχείρισης ΟΠΥΜ.

Φορέας Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού
Τμήμα Πληροφόρησης, Εκπαίδευσης & Δημοσιότητας
Πληροφορίες: Αγνή Αναστασιάδη
Άστρος Αρκαδίας, 22001
Τηλ: 27550 22021, Fax: 27550 22025
Email: press@fdparnonas.gr Web: www.fdparnonas.gr

Video: 

youtube://v/wPEFKJoYUHg