Όλοι στο Συλλαλητήριο για τη ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη

Όλοι στο Συλλαλητήριο για τη ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη

Νοέμβριος 21, 2019 - 16:44
0 σχόλια

ΟΧΙ στο κλείσιμο των μονάδων της ΔΕΗ,

την ερημοποίηση της Μεγαλόπολης, τη διάλυση & ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ

 

 

Κατατέθηκε στη Βουλή και άρχισε η συζήτησή του στην αρμόδια επιτροπή το νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ. Στο Κεφάλαιο Ε΄ της αιτιολογικής έκθεσης του νομοσχεδίου συμπεριλαμβάνονται οι ρυθμίσεις για την πλήρη απολιγνιτοποίηση και την σβέση του συνόλου των λιγνιτικών μονάδων της χώρας μέχρι το έτος 2028.

Το βίαιο κλείσιμο όλων των λιγνιτικών Μονάδων της ΔΕΗ έως το 2028 - αν όχι συντομότερα - σηματοδοτεί την άμεση απώλεια θέσεων εργασίας, καταδικάζει ολόκληρες περιοχές σε οικονομική και κοινωνική υποβάθμιση και αυξάνει πάρα πολύ την εξάρτηση της χώρας από εισαγωγές ενέργειας και πρώτων υλών ή καυσίμων μετατρέποντας το λαό μας σε όμηρο.

Η Μεγαλόπολη θα μετατραπεί αμέσως σε βιομηχανικό νεκροταφείο, αφού η μονάδα 3 θα κλείσει πολύ νωρίτερα, τον Ιούνιο του 2020.

 

Αυτές οι επιλογές οδηγούν στην πλήρη ιδιωτικοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας και τη διάλυση της ΔΕΗ αφού θα απομείνει μόνο με τα υδροηλεκτρικά και τις λίγες μονάδες ΦΑ που έχει. Η συρρίκνωση και διάλυση της ΔΕΗ και η απόλυτη επικράτηση των μεγαλο-ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών θα μετατρέψει ολοκληρωτικά το δημόσιο αγαθό που είναι το ηλεκτρικό ρεύμα σε εμπόρευμα με ότι αυτό συνεπάγεται για τους καταναλωτές και ιδιαίτερα για τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί, ήδη, διαγκωνίζονται για να πάρουν στα χέρια τους το σύνολο του ΑΔΜΗΕ και το μεγαλύτερο ποσοστό του ΔΕΔΔΗΕ, του οποίου η εκποίηση μεγάλου ποσοστού του, παρουσιάζεται ως πανάκεια για τον μετασχηματισμό της ΔΕΗ.

 

Επίσης το νομοσχέδιο ουσιαστικά καταργεί το ΑΣΕΠ στη ΔΕΗ, ανοίγει την πόρτα για ρουσφέτια και προσλήψεις, με ατομικές συμβάσεις στους νεοπροσλαμβανόμενους και για «ημέτερα» golden boys με παχυλούς μισθούς. Περιλαμβάνει πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου αλλά και μετατάξεις στο Δημόσιο εργαζομένων από τις λιγνιτικές μονάδες.

Οι νεοπροσλαμβανόμενοι στη ΔΕΗ «θα διέπονται από τις κείμενες κάθε φορά διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας που ρυθμίζουν τις σχέσεις εργοδότη και εργαζόμενου στον ιδιωτικό τομέα και από τις διατάξεις της προκήρυξης, κατά παρέκκλιση από την ισχύουσα στην επιχείρηση Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ή από τον Κανονισμό Κατάστασης Προσωπικού ΔΕΗ ή από οποιαδήποτε άλλη επιχειρησιακή συμφωνία, ρύθμιση ή συνήθεια, ιδίως ως προς τις αποδοχές των νεοπροσλαμβανομένων, τις άδειες, τις κάθε είδους προσαυξήσεις των αποδοχών, τα επιδόματα και λοιπές παροχές, καθώς και τους όρους και τη διαδικασία των απολύσεων».

Οι νέοι εργαζόμενοι για μια ακόμη φορά βλέπουν το εργασιακό τους μέλλον να πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο.

 

Καλούμε τους εργαζόμενους, τους πολίτες του Λεκανοπεδίου Μεγαλόπολης και όλης της Πελοποννήσου, το Περιφερειακό Συμβούλιο και την Περιφερειακή Αρχή καθώς και όλους τους Δήμους της Πελοποννήσου, να σταθούν στο ύψος των κρίσιμων περιστάσεων και να συμβάλλουν σε μαζικούς και ενωτικούς αγώνες ενισχύοντας όλες τις δράσεις των συνδικάτων και των τοπικών κοινωνικών φορέων για να αποτρέψουμε την κυβερνητική απόφαση για το πρόωρο κλείσιμο των μονάδων, την ερημοποίηση της περιοχής, τη διάλυση και ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.

 

Η Γραμματεία της Α.Σ.Π.

Όλοι τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου στις 12 το μεσημέρι στο Συλλαλητήριο των τοπικών φορέων στην Μεγαλόπολη στην Κεντρική πλατεία


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.