ΟΛΜΕ: Προτείνει την κατάργηση των Πανελλαδικών

ΟΛΜΕ: Προτείνει την κατάργηση των Πανελλαδικών

Φεβρουάριος 10, 2016 - 17:15
0 σχόλια

Η ΟΛΜΕ υποστήριξε στη Βουλή την αποσύνδεση του Λυκείου από τις Πανελλαδικές και την ελεύθερη πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Η ομοσπονδία των καθηγητών στην πρώτη αυτή συνάντηση υπό τον πρόεδρο της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων για τον Εθνικό Διάλογο κ. Κώστα Γαβρόγλου, παρουσίασε ένα μεταβατικό σχέδιο που δεν διαφέρει σε πολλά σημεία από το νέο σύστημα Πανελληνίων που εγκαινιάζεται εφέτος, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο».  

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η συμμετοχή στο σύστημα εισαγωγής να γίνεται μετά την απόλυση από το Λύκειο. Εκτός από τις Πανελλαδικές, μεγάλη έκταση πήρε και το ζήτημα των διορισμών, με τις ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών να σημειώνουν ότι, αν και ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης έχει εξαγγείλει δεκάδες χιλιάδες διορισμούς, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη στον προϋπολογισμό του 2016. 

Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν, ήταν η αξιολόγηση, τα προγράμματα σπουδών, η επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών που κρίνεται ανύπαρκτη, η ελάχιστη κρατική χρηματοδότηση της Παιδείας.

Όπως αναφέρει το «Πρώτο Θέμα», η ΟΛΜΕ στο σύνολο των προτάσεων που κατέθεσε συμπεριέλαβε και μία πρόταση για μεταβατικό στάδιο μέχρι να επιτευχθεί η ελεύθερη πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. 

• Αποσύνδεση του Λυκείου από το σύστημα πρόσβασης σε ΑΕΙ-ΤΕΙ. 
• Η πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση να γίνεται μετά την αποφοίτηση από το Λύκειο, με πανελλαδικές εξετάσεις σε περιορισμένο αριθμό μαθημάτων, με διαφορετικό συντελεστή βαρύτητας για ορισμένα από αυτά. 
• Οι εξετάσεις διεξάγονται με την ευθύνη της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Η εξεταστέα ύλη καθορίζεται κεντρικά από το υπουργείο Παιδείας και αντιστοιχεί στη διδακτέα ύλη.
• Οι εξετάσεις πραγματοποιούνται με ανάλογο σύστημα για τους απόφοιτους και των δύο τύπων λυκείων (Γενικό-Επαγγελματικό).
• Οι υποψήφιοι έχουν απεριόριστες ευκαιρίες να συμμετέχουν στη διαδικασία της πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.