Όλια Λαζαρίδου στο Arcadia Portal: Μοιράζομαι αυτά που αγαπώ

Όλια Λαζαρίδου στο Arcadia Portal: Μοιράζομαι αυτά που αγαπώ

Φεβρουάριος 12, 2018 - 19:04
0 σχόλια

Η αγαπημένη ηθοποιός και σκηνοθέτρια μάς μίλησε λίγο πριν από την παράσταση «Ο γάμος του Καραχμέτη» στο Μαλλιαροπούλειο

Μπορεί το όραμα της αγάπης να γίνει βίωμα; Για τη Σεραϊνώ, την ηρωίδα του διηγήματος του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη «Ο γάμος του Καραχμέτη», το όραμα γίνεται βίωμα και η ίδια εξυψώνεται.

Το Μαλλιαροπούλειο Θέατρο Τρίπολης υποδέχεται στη σκηνή του το συναρπαστικό διήγημα του μεγάλου μας λογοτέχνη, σε σκηνοθεσία Όλιας Λαζαρίδου. Λίγο πριν από την παράσταση, είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε τηλεφωνικά με την αγαπημένη ηθοποιό και σκηνοθέτρια για την παράσταση, για τον ρόλο του Παπαδιαμάντη στη ζωή μας, για τον έρωτα και την απιστία.

Γιατί Παπαδιαμάντη, ρωτάμε: «Επειδή τον αγαπώ. Τον αγαπώ πάρα πολύ. Συνηθίζω να μοιράζομαι στις δουλειές μου τα πράγματα που αγαπώ», εξηγεί η κυρία Λαζαρίδου και αναφέρεται στο λιγότερο γνωστό διήγημα που διάλεξε να μας «επικοινωνήσει», το οποίο, όπως είπε, έχει ένα τέλος απροσδόκητο: «Η ανατροπή σε αυτή την ιστορία μοιχείας, αυτό το απροσδόκητο του τέλους είναι τόσο συναρπαστικό».

Παρά τη δυσκολία της γλώσσας του, ο Παπαδιαμάντης είναι για την ίδια «ένας σοφός παππούς»:

Κάθε φορά που θέλει η ψυχή μου να γαληνέψει, κάθε φορά που θέλω να νιώσω θαλπωρή, καταφεύγω στον Παπαδιαμάντη.

 

Η ανθρώπινη φύση που εκπλήσσει

Η ιστορία του διηγήματος λαμβάνει χώρα στη Σκιάθο την εποχή της Τουρκοκρατίας. Ο Κουμπής ένας από τους προεστούς του χωριού και φίλος του Τούρκου ναυάρχου, μετά από δεκαπέντε έτη στείρου γάμου με τη Σεραϊνώ φλέγεται από την επιθυμία να αποκτήσει παιδιά. Το σχέδιό του είναι να απαγάγει τη γειτόνισσά του τη Λελούδω που είναι μόλις τριάντα ετών και να δωροδοκήσει ένα παπά ή να τον βιάσει με φοβέρα να τους στεφανώσει.

Η αντίδραση της ηρωίδας στα τεκταινόμενα δεν είναι η αναμενόμενη: «Υπάρχει αυτή η δυνατότητα στην ανθρώπινη φύση;», διερωτάται η σκηνοθέτρια.

 

... και μια ευχή στη Θεατρική Ομάδα Τρίπολης

Πληροφορήσαμε την κυρία Λαζαρίδου ότι η Θεατρική Ομάδα Τρίπολης θα ανεβάσει τον «Γυάλινο Κόσμο» του Τενεσί Ουίλιαμς. Χαμογελά στην άλλη άκρη της γραμμής: «Είναι από τα αγαπημένα μου έργα. Εύχομαι να απολαύσουν την περιπέτεια», εύχεται.

Η παράσταση «Ο γάμος του Καραχμέτη» παρουσιάζεται απόψε 12/2 στο Μαλλιαροπούλειο Θέατρο Τρίπολης στις 21:00.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Όλια Λαζαρίδου
Σκηνικά- Κοστούμια: Όλια Λαζαρίδου, Δάφνη Ρόκκου
Παίζουν: 
Ιφιγένεια Γρίβα
Νικόλαος Γεώργιος Χαλδαιάκης

Τιμές εισιτηρίων:
Γενική Είσοδος € 12,00
Προπώληση € 10,00
Ανέργων, Φοιτητών € 8,00

Γαλανιάδη Εύα

 


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.