Όλες οι αλλαγές που θα γίνουν στην πλατεία Πετρινού

Όλες οι αλλαγές που θα γίνουν στην πλατεία Πετρινού

Μάρτιος 13, 2018 - 21:22
0 σχόλια

Κάτω από 10.000 ευρώ θα στοιχίσει το έργο, είπε ο δήμαρχος

Αλλάζει «διαρρύθμιση» η πλατεία Πετρινού, λίγα χρόνια μετά την πεζοδρόμησή της. Ο λόγος, είναι η δημιουργία ζώνης διέλευσης οχημάτων που δημιουργεί ανάγκη τροποποιήσεων στους πεζοδρόμους Ισαάκ Σολωμού και Μαλλιαρόπουλου, όπως τη μετακίνηση της ζώνης φύτευσης και της ζώνης έμπροσθεν των ιδιοκτησιών, καθώς και τη μεταφορά ενός ιστού φωτισμού, τον περιορισμό του χώρου κατάληψης του Υποσταθμού της ΔΕΗ και κάποιων παρτεριών, αλλά και μικρή μετακίνηση των περιπτέρων της πλατείας.

Η δημοτική αρχή ισχυρίζεται ότι η όχληση θα είναι μικρή και ότι οι αλλαγές δεν θα είναι μεγάλες.

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης του ΔΣ Τρίπολης την Τρίτη 13 Μαρτίου 2018 ο δήμαρχος Τρίπολης Δημήτρης Παυλής έθεσε το ζήτημα της πλατείας Πετρινού μετά την πεζοδρόμησή της σε σχέση με το κατασκευαστικό της κομμάτι ως προς την Κανονιστική και με τους χώρους που πρέπει να παραχωρούνται στα καταστήματα, προκειμένου, όπως είπε, να μην υπάρχει πρόβλημα στη λειτουργία των καταστημάτων αλλά και να μένει χώρος 3,5 μέτρων, ανεμπόδιστος.

Αποφασίσαμε να γίνει μετατόπιση των δέντρων, ένα περίπτερο και ένα φωτιστικό, ώστε να γίνουν όλα σύμφωνα με τον Νόμο.

«Έχουμε συνεννοηθεί με το υπουργείο και με τη διαχειριστική υπηρεσία, προκειμένου να γίνουν άμεσα οι τροποποιήσεις. Οι μεταβολές, νομίζω, δεν είναι ουσιώδεις».

Θέλω να γνωρίζετε ότι τα τριάμισι μέτρα θα δίνονται από το έξω μέρος προς τα μέσα.

Στη συνέχεια, ακολούθησε η παρουσίαση του σχεδιασμού και η πρόταση της τροποποίησης: Στην οδό Μαλλιαρόπουλου θα μεταφερθούν ελαφρώς τα παρτέρια και ο χώρος του υποσταθμού, όπου θα φύγει ένα στηθαίο που εμποδίζει τη διέλευση. Με τον νέο σχεδιασμό, θα υπάρχουν 3,5 μέτρα ελεύθερα για τη διέλευση.

Ο κ. Σμυρνιώτης επεσήμανε ότι ο ίδιος δεν έχει καταλάβει το σκεπτικό της δημοτικής αρχής και πρότεινε να καταργηθούν οι πεζόδρομοι, διότι τα δέντρα θα είναι «μονόπαντα».

Ο κ. Τζιούμης από την πλευρά του ρώτησε: «Εμείς δείξαμε σχέδια στο υπουργείο; Τώρα έχουμε πεζοδρόμους που είναι συνέχεια της πλατείας. Στην κατάσταση που είναι σήμερα, τα δέντρα δεν νομίζω ότι δεν μπορεί να έχει πρόσβαση αυτοκίνητο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Δεν είναι τόσο εύκολο το έργο, δεν ξέρω από ποιους έχετε πάρει άδειες. Όταν πήγαμε στο υπουργείο, τους δείξαμε πώς έχει η κατάσταση; Επειδή εδώ ουσιαστικά μιλάμε για μια πλατεία. Όταν έγινε η ένταξη του έργου, χρηματοδοτήθηκε ως πλατεία Πετρινού. Δεν μπορούμε τους πεζοδρόμους να τους χαρακτηρίσουμε ως πλατεία;»

Ο κ. Παυλής απάντησε στον κ. Τζιούμη ότι η πλατεία είναι από την Εθνικής Αντίστασης μέχρι την Τάσου Σεχιώτη. Όλα τα άλλα είναι οικοδομικά τετράγωνα. Τα υπόλοιπα είναι ο ακάλυπτος χώρος του Μαλλιαροπουλείου Θεάτρου. «Μιλήσαμε επακριβώς, και μάλιστα ο διευθυντής στο υπουργείο έχει έρθει ο ίδιος στην πλατεία. Ο ελεύθερος χώρος πρόσβασης πρέπει να βρίσκεται στους πεζοδρομημένους χώρους».

Ο κ. Τσιαμούλος, απευθυνόμενος στον κ. Παυλή, είπε ότι το θέμα που έρχεται στο ΔΣ είναι ανάπλαση πλατείας Πετρινού και οδών. «Τώρα, αν το ΕΣΠΑ ενέκρινε μια μελέτη ως πλατεία, αυτό είναι μια άλλη ιστορία, αλλά εσείς έρχεστε τώρα να πείτε ότι θα δώσετε τη λύση. Έτσι όπως το φέρνετε, πρόκειται να γίνουν αλλαγές και πρέπει να ξέρουμε αν θα χρηματοδοτηθούν, πόσο θα στοιχίσουν και τον χρόνο».

Ράβε-ξήλωνε, να προλάβουμε τις εκλογές.

Ο κ. Νικολάου είπε: «Έχουμε μια σύγκρουση της πραγματικότητας με αυτό που φαίνεται στους χάρτες. Εμείς θα πάμε να βάλουμε μια γραμμή, στην πλατεία, και θα πούμε ‘’εδώ δεν μπορεί να περάσει, εδώ μπορεί’’. Οι χώροι αυτοί είναι διαμορφωμένοι. Θα μπορέσουμε να αποτυπώσουμε αυτή την πραγματικότητα και στα χαρτιά, ώστε ο Δήμος να εξασφαλιστεί αλλά και η Κανονιστική να γίνει;».

Ο κ. Σάσσαλος, αναπληρωτής προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών και Πολεοδομίας, αναφέρθηκε στους τίτλους των έργων ανάπλασης και είπε ότι αυτή τη στιγμή μιλάμε για πλατεία Πετρινού που είναι συγκεκριμένη, ενώ έδειξε στο διάγραμμα τα όριά της. Ακολούθως, η κυρία Παρασκευοπούλου έκανε μια διευκρίνιση ως προς την έννοια των πεζοδρόμων και των κοινοφελών χώρων. Το Μαλλιαροπούλειο έχει έναν συγκεκριμένο χώρο και κατά την Υπηρεσία, είναι κοινωφελής χώρος και όχι κοινόχρηστος.

Στην παρατήρηση του κ. Ταλούμη ως προς το ποιον εξυπηρετεί αυτό που σχεδιάζει η δημοτική αρχή, ο κ. Παυλής απάντησε ότι με αυτόν τον τρόπο μπαίνει σε τάξη η πλατεία και είναι προς όφελος και των καταστηματαρχών και όλης της πόλης.

Στη συνέχεια, ο κ. Τσιαμούλος αναφέρθηκε στα καταστήματα της πλατείας Πετρινού και στην Κανονιστική, λέγοντας ότι οι επιχειρηματίες πληρώνουν χωρίς να υπάρχει Κανονιστική και μπορούν κάλλιστα να ζητήσουν τα χρήματά τους πίσω, εφόσον δεν υπάρχει σαφές πλαίσιο.

Δαπανώνται εκατομμύρια. Δεν μπορούμε να παίζουμε. Θέλω να ξέρω πόσο βάλλονται τα καταστήματα αυτά.

Βάσει του ΦΕΚ, υπογράμμισε ο κ. Τσιαμούλος, όλα τα καταστήματα είναι παράνομα και πρέπει να κλείσουν, δεν μπορούν να βγάλουν καθίσματα έξω.

Ο κ. δήμαρχος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το κόστος, διευκρίνισε ότι οι εργασίες θα κοστίσουν κάτω από 10.000 ευρώ, και ότι τα χρήματα θα τα καταβάλει ο Δήμος Τρίπολης.

Γαλανιάδη Εύα

 

 


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.