Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι καταστηματάρχες στην Αρκαδία για την απαγόρευση καπνίσματος

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι καταστηματάρχες στην Αρκαδία για την απαγόρευση καπνίσματος

Σεπτέμβριος 02, 2010 - 01:58

ΣΚΛΗΡΕΣ ΠΟΙΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΣΕ ΚΛΕΙΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ!

Μετά την 4η υποτροπή, τα καταστήματα θα "σφραγίζονται" για δέκα ημέρες και μετά την 5η, θα γίνεται οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας τους

Ακόμη και με την απειλή του Αυτόφωρου, ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωποι τους προσεχείς μήνες οι καπνιστές που αρνούνται να συμμορφωθούν με το νέο νόμο της καθολικής απαγόρευσης καπνίσματος.

Οπως έγινε σαφές, από την υπουργό Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο νόμος προβλέπει πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους και σε όλους τους χώρους εργασίας.
Ο πρώτος μήνας θα λειτουργήσει ως "περίοδος χάριτος", καθώς θα γίνονται μόνο συστάσεις, οι οποίες όμως, αξίζει να σημειωθεί, ότι θα λαμβάνονται σοβαρά υπόψη, εφόσον μια επιχείρηση ή ένας καπνιστής "υποτροπιάσουν" αργότερα και το φαινόμενο επαναληφθεί.

Ακόμη και με την απειλή του Αυτόφωρου, ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωποι τους προσεχείς μήνες οι καπνιστές που αρνούνται να συμμορφωθούν με το νέο νόμο της καθολικής απαγόρευσης καπνίσματος.
Οπως έγινε σαφές, από την υπουργό Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο νόμος προβλέπει πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους και σε όλους τους χώρους εργασίας.
Ο πρώτος μήνας θα λειτουργήσει ως "περίοδος χάριτος", καθώς θα γίνονται μόνο συστάσεις, οι οποίες όμως, αξίζει να σημειωθεί, ότι θα λαμβάνονται σοβαρά υπόψη, εφόσον μια επιχείρηση ή ένας καπνιστής "υποτροπιάσουν" αργότερα και το φαινόμενο επαναληφθεί.
Τα πρόστιμα στους υπεύθυνους διαχείρισης για την εφαρμογή του νόμου, είτε αυτοί είναι καταστηματάρχες, είτε υπεύθυνοι χώρων εργασίας, όπως οι διευθυντές επιχειρήσεων και εταιρειών, ή άλλοι, θα κυμαίνονται από 500 ευρώ έως 10.000 ευρώ.
Εγινε, ωστόσο, ξεκάθαρο ότι μετά την τέταρτη υποτροπή, τα καταστήματα θα "σφραγίζονται" προσωρινά για δέκα ημέρες και μετά την πέμπτη, θα γίνεται οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας τους.
Στους καπνιστές, θα επιβάλλεται πρόστιμο από 50 έως 500 ευρώ, ενώ όσοι έχουν να αναφέρουν πληροφορίες, αλλά και καταγγελίες που αφορούν την εφαρμογή του νέου νόμου, θα μπορούν να καλούν στο τετραψήφιο νούμερο 1142.
"Πήγαμε στο ήμισυ τα πρόστιμα, γιατί αυτό είναι πιο λογικό, καθώς πιο εύκολα επιβάλλονται και εισπράττονται", τόνισε χαρακτηριστικά η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.
Οι καπνιστές που θα αρνηθούν να εφαρμόσουν το μέτρο, δεν αποκλείεται να έρθουν αντιμέτωποι ακόμη και με το Αυτόφωρο εκτιμούν οι υπεύθυνοι, καθώς οι ελεγκτικοί μηχανισμοί έχουν τη δυνατότητα για κάτι τέτοιο.
Η εφαρμογή των μέτρων θα εποπτεύεται από το Λιμενικό Σώμα, τη δημοτική αστυνομία, την αστυνομία, αλλά και τις κοινωνικές υπηρεσίες των νομαρχιών και των δήμων.

ΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΟΣΑ ΠΡΟΒΛΕΠΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟ

Προληπτικά μέτρα
Προκειμένου να κάνουν σαφές το μήνυμα της εφαρμογής του νέου Νόμου θα ζητηθεί από τους καταστηματάρχες να αναρτήσουν στα καταστήματα τους τόσο τα λογότυπα της νέας αντικαπνιστικής καμπάνιας όσο και τα αντίστοιχα σήματα «απαγόρευσης του καπνίσματος», τα οποία θα βρείτε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Με τον τρόπο αυτό δείχνετε στους θαμώνες του καταστήματός σας ότι συμμετέχετε και στηρίζετε ενεργά την δράση αυτή ΥΥΚΑ.

Παράλληλα, η ανάρτηση των προειδοποιητικών σημάνσεων αλλά και η απομάκρυνση των σταχτοδοχείων από τα τραπέζια, τους πάγκους, τα μπαρ, το δάπεδο κτλ των χώρων υγειονομικού ενδιαφέροντος, συνιστά προσπάθεια του καταστηματάρχη να ενημερώσει τους πελάτες τους καταστήματος ότι απαγορεύεται το κάπνισμα στον εσωτερικό χώρο του καταστήματος και προσμετράται υπέρ του σε περίπτωση ελέγχου.

Το κάπνισμα επιτρέπεται ΜΟΝΟ στους εξωτερικούς χώρους των καταστημάτων και μόνο εάν οι χώροι αυτοί δεν είναι στεγασμένοι, κλεισμένοι περιμετρικά με τζαμαρία, νάιλον ή όποιο άλλο τρόπο. Τα αίθρια και οι χώροι με συρόμενη ή αποσπώμενη οροφή θεωρούνται ως στεγασμένοι χώροι και σε αυτούς το κάπνισμα απαγορεύεται.

Συστάσεις προς τους πελάτες
Σημαντικό στοιχείο για την πρόβλεψη των παραβάσεων είναι και η μη ανοχή του καταστηματάρχη σε εκείνους που «παρακαλάνε» για ένα τσιγαράκι. Ακόμα κι αν πρόκειται για θαμώνα του καταστήματος, να μην του επιτρέψετε να καπνίσει και να μην κάνετε κακή αρχή. Μία καταγγελία στο κατάστημά σας θα φέρει τους ελεγκτές στην πόρτα σας και θα κάνει τους ελέγχους στο χώρο σας συχνότερους.

Η αλήθεια είναι ότι ο πελάτης έχε πάντα δίκιο. Αλλά και ο μη καπνιστής πελάτης έχει το ίδιο δίκιο με τον καπνιστή. Κι επειδή κατά βάθος όλοι μας κατανοούμε την επιβάρυνση του τσιγάρου στην υγεία και τη δική μας και των δικών μας ανθρώπων, το να ζητήσουμε από κάποιον να βγει από το κατάστημά μας, αν θέλει να καπνίσει το τσιγάρο του… πραγματικά είναι η σωστή κίνηση. Είναι η νέα πραγματικότητα στην οποία όλοι θα συνηθίσουμε φέτος τον χειμώνα. Είναι η νέα εικόνα που θα βλέπουμε έξω από όλα τα καταστήματα αν και θέλουμε να πιστεύουμε ότι με τον καιρό αυτοί που θα σηκώνονται για να βγουν για ένα τσιγάρο, θα είναι όλο και λιγότεροι.
Συνεργασία με τις ελεγκτικές αρχές
Αν οι ελεγκτές έχουν διαπιστώσει ότι στο χώρο σας κάποιος κάπνιζε, χωρίς να το αντιληφθείτε, τότε συνεργαστείτε με τους ελεγκτές και εξηγήστε τους ότι έχετε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψετε τους καπνιστές. Αν είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται τέτοιο κρούσμα στο χώρο σας, τότε ακούστε προσεκτικά τις συστάσεις που θα σας κάνουν οι ελεγκτές, προκειμένου να κάνετε τις διορθωτικές κινήσεις που θα κριθούν απαραίτητες.

Οι μόνοι ιδιοκτήτες καταστημάτων που θα πρέπει να προβληματίζονται είναι εκείνοι που έχουν αποφασίσει ότι ο νόμος δε θα εφαρμοστεί, οπότε ποιος ο λόγος να μαζέψουν στην άκρη τα τασάκια τους και να βάλουν τις πινακίδες τους… Η αλήθεια είναι ότι το πρόστιμο των 500 και 600 ευρώ μπορεί να μην μοιάζει ιδιαίτερα υψηλό, αλλά οι παραβάτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το επιβληθέν πρόστιμο διπλασιάζεται σε κάθε επόμενη παράβαση, ενώ συνεχιζόμενες παραβάσεις οδηγούν σε προσωρινή σφράγιση του καταστήματος ακολουθούμενη από οριστική σφράγιση κατά την πέμπτη παράβαση.
Άρα καλύτερα να λάβουμε τα μέτρα μας…

Απαγορεύστε και την κινητή διαφήμιση.
Οι συμπαθητικές νεαρές κυρίες που διαφήμιζαν τσιγάρα μέσα και έξω από καφετέριες και μπαρ θα αποτελούν πλέον ανάμνηση και αυτό γιατί η κινητή διαφήμιση τσιγάρων, που μοίραζαν από διαφημιστικούς αναπτήρες μέχρι κληρώσεις για μαγικά ταξίδια, ανήκει στο παρελθόν. Τα πρόστιμα για τη διαφήμιση προϊόντων καπνού κυμαίνονται από 1500 έως 5000 ευρώ ακριβώς επειδή αυτού του τύπου η προσέγγιση απευθύνεται περισσότερο στου νέους. Οι καταστηματάρχες γνωρίζουν πως και για την πρόληψη αυτών των φαινομένων η συνδρομή τους είναι ουσιαστική.

Σε αυτή την απόφαση και σε αυτή την πρώτη συλλογική προσπάθειας εφαρμογής της απαγόρευσης του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους χώρους είμαστε όλοι ενωμένοι. Οι καταστηματάρχες, ιδιοκτήτες των χώρων εστίασης, των καφέ και των μπαρ είναι στρατηγικοί συμπαίχτες σε αυτή την προσπάθεια. Είναι εκείνοι που με τις δράσεις και τη στάση τους θα στηρίξουν την εφαρμογή του νόμου ουσιαστικά, θα επιβάλουν μέσα στους χώρους ευθύνης τους δικούς τους κανονισμούς, ανεξάρτητα από τους ελέγχους των αρμόδιων οργάνων και θα δώσουν πριν από όλους την εικόνα της νέας εποχής, των χώρων με τη «φρέσκια» ατμόσφαιρα, χωρίς ούτε τη μυρωδιά του τσιγάρου.

Πηγή:Αρκαδικές Ειδήσεις

Ειδήσεις: