Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τους δασικούς χάρτες στην Αρκαδία (vid)

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τους δασικούς χάρτες στην Αρκαδία (vid)

Φεβρουάριος 14, 2017 - 14:02
1 σχόλια

Σε εφαρμογή του Νόμου 4389/2016 από τις 3 Φεβρουαρίου αναρτήθηκαν οι δασικοί χάρτες της Ελληνικής Επικράτειας σε μια προσπάθεια να αποδεσμευτούν από ομηρία χιλιάδες ιδιοκτήτες οι οποίοι αναγκάζονται να περιμένουν χρόνια προκειμένου να λυθεί οριστικά το θέμα του χαρακτηρισμού των εκτάσεών τους από τα κατά τόπους δασαρχεία.

Η δασική υπηρεσία, κατέστη αρμόδια κατά προτεραιότητα για όλες τις εργασίες, έως και την κύρωση δασικών χαρτών ενώ η ΕΚΧΑ Α.Ε. παρέχει την τεχνική υποδομή και τεχνογνωσία.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΑΣΙΚΟ ΧΑΡΤΗ

Είναι ένας χάρτης στον οποίο αποτυπώνεται ο χαρακτήρας μιας έκτασης, προκειμένου να διακριθούν και να προστατευθούν δάση, δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις. Άρα δεν περιέχει μόνον τις δασικές εκτάσεις.

Οι δασικοί χάρτες δεν εξετάζουν ιδιοκτησία, αλλά τον χαρακτήρα μιας έκτασης. Πρέπει, ωστόσο, να προηγούνται της κατάρτισης του κτηματολογίου, καθώς μέσα από αυτούς ξεκαθαρίζει η δημόσια περιουσία (στις περισσότερες περιοχές της χώρας οι δασικές εκτάσεις θεωρούνται δημόσιες, εκτός κι αν ο πολίτης μπορεί να αποδείξει το αντίθετο) και ξεκαθαρίζουν τυχόν καταπατήσεις.

Από τα μέσα Ιανουαρίου έως τα μέσα Φεβρουαρίου αναρτήθηκαν δασικοί χάρτες σε 22 περιοχές όλης της χώρας. Οι μεγαλύτεροι από αυτούς είναι στη Λάρισα (4,9 εκατ. στρέμματα), την Αρκαδία (4,1 εκατ. στρέμματα) και την Εύβοια (3,9 εκατ. στρέμματα).

Στα πολλά ερωτήματα των πολιτών σχετικά με τις διαδικασίες, τις προϋποθέσεις, τα δικαιολογητικά κλήθηκε να απαντήσει ο Διευθυντής Δασών της Πελοποννήσου Σπύρος Πολίτης. Ο κ. Πολίτης κάλεσε όλους τους ενδιαφερόμενους να προσέλθουν στην υπηρεσία οδό Πλ. Κολοκοτρώνη 22 (Τμήμα Δασικών Χαρτογραφήσεων, 1ος όροφος) στην Τρίπολη και, στο Σημείο Υποστήριξης της Ανάρτησης τις εργάσιμες ημέρες, κατά τις ώρες 07:00 έως 15:00, καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου υποβολής αντιρρήσεων και να αναζητήσουν απαντήσεις στα ερωτήματα τα οποία έχουν προκύψει σχετικά με την διαδικασία.

Όπως αρχικά ανέφερε ο προϊστάμενος της διεύθυνσης Δασών Αρκαδίας Σ. Πολίτης, στην συνέντευξη όπου παραχώρησε στην κάμερα του ArcadiaPortal.gr, η διαδικασία αφορά τον Δασικό Χάρτη της Περιφερειακής ενότητας Αρκαδίας εκτός των προ-Καποδιστριακών Ο.Τ.Α. : Άστρους, Δολιανών, Ξηροπηγάδου, Παραλίου Άστρους, περιοχές οι οποίες θα είναι σε θέση το επόμενο χρονικό διάστημα να χαρακτηριστούν.  Επίσης από την διαδικασία απουσιάζει και η Τρίπολη που έχει διευθετηθεί το θέμα σε προηγούμενο χρόνο.

Οι πολίτες μπορούν εύκολα όπως ανέφερε να εισέλθουν στην ιστοσελίδα με τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του κτηματολογίου (www.ktimanet.gr).  Και να αναζητήσουν το ακίνητό τους εστιάζοντας στην αεροφωτογραφία.

Να αναφέρουμε ότι με βάση τη δασική νομοθεσία και τη νομολογία του ΣτΕ, ως «βάση» για τον καθορισμό των δασικών εκτάσεων χρησιμοποιούνται οι αεροφωτογραφίες του 1945 (ή του 1960, όπου αυτές του 1945 δεν είναι ευκρινείς). Οι παλαιές αεροφωτογραφίες συγκρίνονται με νεότερες (της περιόδου 2006-2008) και έτσι αποτυπώνεται ο χαρακτήρας της έκτασης (αν είναι ίδιος ή αν έχει αλλάξει).

Για τον αναρτημένο δασικό χάρτη μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος να λαμβάνει γνώση στην ανωτέρω ιστοσελίδα της ΕΚΧΑ Α.Ε., μέσω της οποίας, και μόνο, μπορούν να υποβάλλονται αντιρρήσεις κατά του περιεχομένου αυτού. Η προθεσμία υποβολής των αντιρρήσεων είναι αποκλειστική και ξεκινά την 13-02-2017 ημέρα Δευτέρα και λήγει την 13-04-2017 ημέρα Πέμπτη. Για τους κατοικούντες ή διαμένοντες στην αλλοδαπή, η παραπάνω προθεσμία παρεκτείνεται κατά είκοσι (20) ημέρες, δηλαδή λήγει την 03-05-2017 ημέρα Τετάρτη.

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΝ ΤΟ ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΕΜΦΑΝΙΣΤΕΙ ΩΣ ΔΑΣΙΚΟ;

Ο πολίτης πρέπει να υποβάλει αντίρρηση. Το έντυπο βρίσκεται στην ίδια ιστοσελίδα. Για να κατοχυρωθεί η αντίρρηση, ο πολίτης θα πρέπει να πληρώσει ένα ποσό (που ξεκινά από τα 10 ευρώ και ξεπερνά τις 3.000 ευρώ), ανάλογα με το εμβαδόν της έκτασης. Σε κάποιες περιπτώσεις το τέλος δεν είναι απαραίτητο: σε περιπτώσεις εποικισμών, σε περιπτώσεις όπου δεν έχει καταχωριστεί μια εκκρεμής πράξη χαρακτηρισμού, σε περιοχές που βρίσκονται εντός σχεδίου.

ΟI ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Δεν είναι λίγοι οι φορείς οι οποίοι αναφέρουν ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα που δημιουργούνται σε πληθώρα ιδιοκτητών, σημειώνοντας παράλληλα ότι έρχεται με προχειρότητα και έχει εισπρακτικό χαρακτήρα σε μια δύσκολη οικονομική περίοδο για όλους. Ζήτησε δε την συμπαράσταση όλων των φορέων για ένα μεγάλο

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης με επιστολή του στον Πρωθυπουργό και στους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εντοπίζει τις μεγάλες αδυναμίες οι οποίες μεταξύ άλλων σημειώνουν το απαράδεκτα υψηλό ειδικό τέλος που φτάνει ως τις 3600 ευρώ. Επίσης επισημαίνει την ασυμβατότητα που υπάρχει μεταξύ των δασικών χαρτών και των διαγραμμάτων του ΟΣΔΕ που θα οδηγήσει μεγάλο αριθμό αγροτών σε απώλεια των επιδοτήσεων.

Το Παράρτημα του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. ζήτησε να δοθεί επαρκής παράταση στον χρόνο υποβολής ενστάσεων ώστε και οι πολίτες να μπορούν να ενημερωθούν αρτιότερα από τους δασολόγους αλλά και οι Συνάδελφοι να ανταπεξέλθουν στον αναμενόμενο όγκο δουλειάς και στην απαιτούμενη συλλογή στοιχείων 
Την αναστολή ανάρτησης των δασικών χαρτών, ζητά μεταξύ άλλων το ΤΕΕ Πελοποννήσου, με επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Ε. Αποστόλου και τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας Γ. Σταθάκη

ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ

Οι αντιρρήσεις αφορούν αποκλειστικά και μόνον στην αμφισβήτηση του χαρακτήρα ή της μορφής των εμφανιζόμενων στον δασικό χάρτη εκτάσεων.

Δικαίωμα υποβολής αντίρρησης έχουν φυσικά και νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, το Ελληνικό Δημόσιο και οι οικείοι Ο.Τ.Α., εφόσον επικαλούνται εμπράγματα ή ενοχικά δικαιώματα επί της αμφισβητούμενης δασικής, χορτολιβαδικής και βραχώδους ή πετρώδους έκτασης.

Οι αντιρρήσεις υποβάλλονται  αποκλειστικώς στον ιστότοπο της ΕΚΧΑ Α.Ε. σε ειδική ηλεκτρονική φόρμα μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής υποβολής αντιρρήσεων.

Η υποβολή των αντιρρήσεων κατά του περιεχομένου του αναρτηθέντος Δασικού Χάρτη αφορά αποκλειστικά στον χαρακτήρα ή στη μορφή κάποιας εμφανιζόμενης στο Δασικό Χάρτη έκτασης και όχι στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της.

Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο καθώς και το Ελληνικό Δημόσιο και οι οικείοι Ο.Τ.Α. πρώτου και δεύτερου βαθμού, που έχουν έννομο συμφέρον, μπορεί να υποβάλει αντιρρήσεις κατά του περιεχομένου του Δασικού Χάρτη. Ειδικότερα, αντίρρηση μπορεί να υποβληθεί είτε επειδή μια έκταση έχει χαρακτηριστεί δασική ή χορτολιβαδική ή βραχώδης ή πετρώδης έκταση (ενώ δεν είναι) ή και αντίστροφα επειδή κάποια έκταση έχει παραλειφθεί να χαρακτηριστεί δασική ή χορτολιβαδική ή βραχώδης ή πετρώδης έκταση (ενώ είναι).

Στην περίπτωση που ορισμένη δασικού χαρακτήρα ή χορτολιβαδική ή βραχώδης ή πετρώδης έκταση δεν περιλαμβάνεται στο Δασικό Χάρτη,  αντιρρήσεις μπορεί να υποβάλει κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο και, ιδίως, το Ελληνικό Δημόσιο, οι Ο.Τ.Α. πρώτου και δεύτερου βαθμού στα διοικητικά όρια των οποίων υπάγεται η έκταση, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις και άλλα νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, στους σκοπούς των οποίων περιλαμβάνεται η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

 -  Αντιρρήσεις υποβάλλονται για το σύνολο ή μέρος των εκτάσεων δασικού/χορτολιβαδικού χαρακτήρα, που περιλαμβάνονται εντός γεωτεμαχίου/ πολυγώνου, επί του οποίου ο ενδιαφερόμενος επικαλείται έννομο συμφέρον. Για κάθε γεωτεμάχιο υποβάλλεται μία αντίρρηση, πλην της περίπτωσης που για τμήμα της αμφισβητούμενης έκτασης προβλέπεται η υποβολή αντίρρησης ατελώς.

 - Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες, ο ενδιαφερόμενος προτίθεται να προβεί σε αμφισβήτηση του χαρακτήρα εκτάσεων που περιλαμβάνονται σε διαφορετικά γεωτεμάχια, συμπληρώνει και υποβάλλει τόσες ηλεκτρονικές φόρμες αντιρρήσεων, όσες και τα γεωτεμάχια αυτά.

 - Αντιρρήσεις που οφείλονται σε παράλειψη να απεικονιστούν πράξεις της διοίκησης στο Δασικό Χάρτη (πχ. Τελεσίδικες πράξεις χαρακτηρισμού και αποφάσεις του αρ. 14 Ν. 998/79, σχέδια πόλης και οικισμοί των παρ. 2α και 2β του αρ. 23 Ν.3889/10, Διανομές κλπ), εξαιρούνται της καταβολής του ειδικού τέλους. Ομοίως εξαιρούνται της καταβολής του ειδικού τέλους, οι αντιρρήσεις κατά το τμήμα που αφορούν σε εκκρεμείς αιτήσεις και υποθέσεις της διαδικασίας του αρ. 14 Ν.998/79. Στις περιπτώσεις υποβολής αντιρρήσεων ατελώς, αυτές δε θα υποβάλλονται μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής, αλλά οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να προσέλθουν στο αρμόδιο ΣΥΑΔΧ, εντός της σχετικής προθεσμίας, προσκομίζοντας τα σχετικά αποδεικτικά έγγραφα, προκειμένου οι αντιρρήσεις να καταχωριστούν κατ΄εξαίρεση από το προσωπικό του ΣΥΑΔΧ.

Video: 

ArcadiaPortal.gr Τι πρέπει να γνωρίζει ο πολίτης για τους δασικούς χάρτες


Υπάρχει 1 Σχόλιο

Εμένα τα χωράφια μου που είναι καστανιές τα έχει ως δασικά. Δηλαδή θα πρέπει να πληρώσω 500 ευρώ για να αποδείξω ότι είναι καλλιεργήσιμα. Πάνε καλά οι άνθρωποι. Τι προχειρότητα είναι αυτή. Έχει ο κόσμος χρήματα αυτή την εποχή για να πληρώσει;

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.