Το οικοδομικό τετράγωνο της βίλας Τουρκοβασίλη είναι πράσινο κατά το ΓΠΣ της Τρίπολης από το 1986

Το οικοδομικό τετράγωνο της βίλας Τουρκοβασίλη είναι πράσινο κατά το ΓΠΣ της Τρίπολης από το 1986

Μάιος 31, 2012 - 11:35
8 σχόλια

Παρέμβαση του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Αρκαδίας για τη Βίλα Τουρκοβασίλη

Με αφορμή την έκδοση αδείας ανέγερσης ισογείου εστιατορίου στο οικόπεδο που περιβάλλει την βίλα Τουρκοβασίλη στο Ο.Τ.143 της Τρίπολης, επισημαίνουμε τα κάτωθι:
 

Είκοσι χρόνια τώρα η Διοίκηση είχε την ευκαιρία να εξασφαλίσει τους πράσινους, κοινόχρηστους και κοινωφελείς χώρους, που κατά νόμο δικαιούταν , αρκεί να ήθελε να τους εξαγοράσει. Δεν το έκανε ποτέ.

Το οικοδομικό τετράγωνο της βίλας Τουρκοβασίλη είναι πράσινο κατά το ΓΠΣ της Τρίπολης από το 1986. Και μάλιστα υλοποιημένο πράσινο.

Μία διπλή ερμηνεία του Νόμου 2508/97, καθιστά τη θεσμοθετημένη χρήση πρασίνου υποχρεωτική, είτε απευθείας, είτε μέσω αναθεώρησης, τροποποίησης ή όποιας πολεοδομικής μελέτης ήθελε ο Δήμος Τρίπολης εκπονήσει.

Αυτή η αμφισημία θα μπορούσε τουλάχιστον να είναι λόγος σκεπτικισμού και επιφύλαξης πριν εκδοθεί η οποιαδήποτε οικοδομική άδεια.

Η αναθεώρηση του Δυτικού Τμήματος του Σχεδίου Πόλης της Τρίπολης μέσω της οποίας θα επιβαλλόταν η χρήση πρασίνου στο οικόπεδο ώστε να συμπίπτει με τις προθέσεις του ΓΠΣ του 1986,  «έτρεχε» για πάνω από δέκα χρόνια και μάλιστα θεωρείτο πολεοδομικό εργαλείο τόσο σίγουρο, που η Διοίκηση έδινε οικοδομικές γραμμές σε όλο το Δυτικό Τμήμα με βάση αυτή τη μελέτη αναθεώρησης και όχι με βάση το παλαιότερο Σχέδιο Πόλης. Αυτή η αναθεώρηση σταμάτησε άραγε; Κι αν σταμάτησε επιστράφηκαν η όχι οι εγγυητικές επιστολές;
Ταυτόχρονα τρέχει για δώδεκα χρόνια η αναθεώρηση του ΓΠΣ.

Επομένως το εργαλείο που θα χαρακτηρίσει οριστικά ολόκληρο το οικοδομικό τετράγωνο ως πράσινο, υπάρχει.

Οι προηγούμενες διοικήσεις του Δήμου, με ημίμετρα και άτσαλες ενέργειες απέτρεψαν τουλάχιστον την καταστροφή του πρασίνου της Βίλας. Σήμερα όμως φαίνεται ότι η Διοίκηση δεν εξαντλεί τα μέσα που έχει στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της για την αποφυγή της καταστροφής:

- Μπορούσαμε να έχουμε – όπως ο Σύλλογός μας ζητά με επίταση δώδεκα χρόνια-, πολιτική γής στην πόλη, δηλαδή πλήρη καταγραφή των κοινόχρηστων και πράσινων χώρων προς εξαγορά, δημιουργία ειδικού Ταμείου, εξασφάλιση της χρηματοδότησής του, ιεράρχηση των προτεραιοτήτων και κυρίως αξιολόγηση στις κορυφαίες στρατηγικές επιλογές της αναγκαιότητας δημιουργίας αστικού πρασίνου. Δεν το κάναμε.
- Μπορούσαμε να έχουμε προσφύγει στο Πράσινο Ταμείο για να ανιχνεύσουμε την δυνατότητα εξεύρεσης πόρων προς εξαγορά. Δεν το κάναμε.
- Μπορούσαμε να δημοσιοποιήσουμε και αναδείξουμε το θέμα , ώστε οι πολίτες και οι φορείς της πόλης να γίνουν κοινωνοί του προβλήματος και ενδεχομένως μέρος της λύσης του. Δεν το κάναμε.

Ο Σύλλογός μας εγγράφως ζήτησε από τις υπηρεσίες του Δήμου να ενημερωθεί, αν κατά την έκδοση της οικοδομικής αδείας:

1) Στο διάγραμμα κάλυψης και στην διαμόρφωση ακαλύπτου χώρου προβλέπεται το ξερίζωμα των δένδρων και μάλιστα όπου δεν υπάρχει κτιριακή εγκατάσταση;
2) Υπάρχει άδεια κοπής δένδρων από την αρμόδια Υπηρεσία και μάλιστα στο χώρο που δεν προβλέπεται ανέγερση κτιρίου;
3) Ποιες αρχαιολογικές υπηρεσίες γνωμοδότησαν –αν γνωμοδότησαν- και με ποια αιτιολογική έκθεση εγκρίθηκαν οι εργασίες από την ΕΠΑΕ;

Επίσης με άλλο έγγραφό μας ζητάμε να ελεγχθεί η νομιμότητα της αρχικής κατάτμησης του οικοπέδου σε δύο οικόπεδα. Και αυτό δεδομένου ότι το υφιστάμενο διατηρητέο δεν φαίνεται να έχει την απαιτούμενη απόσταση από τα δημιουργούμενα πλάγια όρια. Αν πραγματικά είναι έτσι, τότε σύμφωνα με τις παραγράφους 2 και 3 του άρθρου 2 του ΝΔ 690/48 η κατάτμηση είναι παράνομη και κατά συνέπεια όλες οι διοικητικές πράξεις ( μεταβιβάσεις, οικ. άδειες κλπ ), από τότε έως σήμερα είναι «αυτοδικαίως απολύτως άκυρες», δηλαδή δεν απαιτείται καν απόφαση του Δικαστηρίου για την κήρυξη της ακυρότητάς τους.

Σε κάθε περίπτωση ο Δήμος Τρίπολης, παρά το γεγονός ότι οι συνέπειες των ολιγωριών είναι μη αναστρέψιμες σε ότι αφορά την οριστική πια απώλεια των δένδρων, έχει υποχρέωση και δικαίωμα να εκκινήσει     σήμερα διαδικασία για την τροποποίηση της χρήσης του οικοδομικού τετραγώνου   143, με δωδεκάμηνη αναστολή των οικοδομικών εργασιών. Και πάντως είναι απαραίτητο να διασαφηνιστούν τα σκοτεινά σημεία που προκύπτουν από τα ανωτέρω ερωτήματά μας.

Και τελικά ας απαντήσουμε όλοι, πολίτες και Διοίκηση:

Μας αφορά ή όχι ο Δημόσιος χώρος;
Μας αφορά ή όχι η κοινή μας ζωή και η ποιότητά της; 
Δεχόμαστε ότι κάθε τι νόμιμο είναι και ηθικό;

       Τρίπολη 30/05/2012

       Για τον Σύλλογο:                  

ο Πρόεδρος,Γ.Καρούντζος                              

ο Γραμματέας, Τ.Κατσίμπος
 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ειδήσεις: 

8 Σχόλια

Συγχαρητήρια!Τα αυτονόητα δηλαδή.Σε περίπτωση παρατυπιών-παρανομιών να κινηθούν και οι απαραίτητες ποινικές-υπαλληλικές ευθύνες σε όσους εμπλέκονται στην υπόθεση.Είτε λέγεται προϊστάμενος της πολεοδομίας (που είναι και ελέγχων) είτε απλός υπάλληλος.Τίποτα λιγότερο γιατί το κακό έχει παραγίνει!

Μηχνανικοί αργήσατε! Αν πράγματι είναι άκυρες όλες οι διοικητικές πράξεις όπως λέτε υπάρχει μείζον ηθικό ζήτημα για την στάση του Δημάρχου και των υπηρεσιών του.

Κύριοι συνδικαλιστές μηχανικοί, κάτι παραπάνω ξέρετε εσείς (προσωπικά) από διατηρητέα, που δεν υπάρχουν πιά.

Γιατί ο δήμαρχος δεν ζήτησε βοήθεια από τους μηχανικούς νωρίτερα; Ίσως να είχε προλάβει την καταστροφή του πρασίνου. Φαίνεται ότι υπάρχουν (υπήρχαν;) τρόποι άμυνας να σωθεί ένα από τα τελευταία πάρκα της πόλης. Μακάρι η παρέμβαση αυτή να οδηγήσει σε εξελίξεις

την οικοδομικη αδεια την εχει υπογραψει πολιτικος μηχανικος ή ο καρφιτσεμπορας???????

γκουχ γκουχ λέω μήπως τυγχάνει και ο δήμαρχος να είναι μηχανικός; λέτε να μην τα χε σκεφτεί όλα αυτά; κάποιοι θέλουν να διαφημιστούν το καταλαβαίνω και να γράψουν κάτι αλλά έλεος δεν φταίει για όλα ο Σμυρνιώτης!

Γιατί οι Μηχανικοί δεν αποδίδουν ευθέως τις ευθύνες εκεί που ανήκουν δηλ. στον Σμυρνιώτη; Ρίχνουν τον Σμυρνιώτη στα μαλακά γιατί είναι συνάδελφός τους; οι κ.κ. Καρούντζος και Κατσίμπος πρέπει να απαντήσουν καθαρά! Υπάρχουν παρανομίες στην έκδοση της άδειας; Οι εργασίες είναι σύμφωνες με την άδεια; Εξάντλησε ο Δήμαρχος το οποστάσιό του για να προστατέψει το πράσινο; Υπάρχουν παρατυπίες του μελετητή αλλά και των μηχανικών της πολεοδομίας;

Οι Μηχανικοί με την ανακοίνωσή τους απλά "θεωρητικολογούν" και "ηθικολογούν" χωρίς να απαντούν στην ουσία αν μπορούσε ο Δήμαρχος "νόμιμα" και/ή "ηθικά" να αποτρέψει την έκδοση οικοδομικής άδειας. Και είναι τουλάχιστον αστείο να επικαλούνται ότι με απλή τροποποίηση του Σχεδίου στο Οικοδομικό Τετράγωνο της Βίλας θα επιτύχουν τον χαρακτηρισμό του σε πράσινο. Κύριοι απαιτείται ή ολοκλήρωση της αναθεώρησης του Δυτικού Τμήματος της πόλης που καρκινοβατεί δεκατέσσερα χρόνια και είναι αμφίβολο αν μπορεί νομικά να συνεχιστεί ή αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.2508/97 που επίσης εκκρεμούσε για δώδεκα χρόνια και που μόνο ο Σμυρνιώτης επανεργοποίησε αμέσως μετά την εκλογή του. Υ.Γ. Οι Μηχανικοί οφείλουν όταν τοποθετούνται να παίρνουν θέση επιστημονικά τεκμηριωμένη και όχι απλά "πολιτική".