Οι Τριπολίτες... αντέχουν την αφρικανική σκόνη

Οι Τριπολίτες... αντέχουν την αφρικανική σκόνη

Απρίλιος 18, 2018 - 12:30
0 σχόλια

Τομάρας: Δεν έχουν αυξηθεί τα περιστατικά αναπνευστικών προβλημάτων εξαιτίας της σκόνης

Μια κάποτε παροδική κατάσταση, αλλά σήμερα επαναλαμβανόμενο φαινόμενο, είναι η εμφάνιση της αφρικανικής σκόνης στη χώρα μας όλο και πιο συχνά. Τον τελευταίο μήνα περιοχές στην Ελλάδα, ανάμεσά τους και η Αρκαδία, καλύπτονται από την κίτρινη σκόνη που φέρνουν οι άνεμοι από την Αφρική. Η σκόνη αυτή καλύπτει με το κίτρινο πέπλο της τη χώρα. Ιδιαιτέρως έντονο ήταν το φαινόμενο πριν από λίγες εβδομάδες στην Κρήτη: το νησί έμοιαζε με το δυστοπικό σκηνικό της ταινίας «Blade Runner 2046», έτσι όπως ήταν καλυμμένο με κίτρινη σκόνη.

Τότε, πολλοί είχαν οδηγηθεί στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα και είχαν δοθεί οδηγίες στον πληθυσμό του νησιού.

Επικοινωνήσαμε τηλεφωνικά με τον διευθυντή του Παναρκαδικού Νοσοκομείου Τρίπολης κ. Πέτρο Τομάρα, προκειμένου να μάθουμε αν, επειδή η πόλη μας βρίσκεται στο επίκεντρο της μεταφοράς αφρικανικής σκόνης, οι Τριπολίτες αντιμετώπισαν αυξημένα αναπνευστικά προβλήματα λόγω του φαινομένου:

«Όχι, δεν μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει αύξηση των περιστατικών εξαιτίας της σκόνης», μας απάντησε. «Βέβαια, το φαινόμενο τέινει να γίνει μόνιμο, και ενδεχομένως σε βάθος χρόνου να υπάρξει αύξηση στα προβλήματα πνευμονολογικής φύσεως. Λένε ότι η σκόνη αυτή μεταφέρει βαρέα μέταλλα, κάτι που επιβαρύνει την υγεία του ανθρώπου».

Η ερημοποίηση της περιοχής γύρω από τη Σαχάρα, λένε οι ειδικοί, ευθύνεται για αυτή την κατάσταση. Η αφρικανική σκόνη σε συνδυασμό με τη γύρη που λόγω της άνοιξης υπάρχει παντού, στους ευαίσθητους οργανισμούς μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικά ή αλλεργικά προβλήματα, περισσότερο ή λιγότερο σημαντικά.

Ακολουθούν οι συστάσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας ανάλογα με τις συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων (ΑΣ10):

Α. Συστάσεις σε άτομα αυξημένου κινδύνου για 24ωρες συγκεντρώσεις ΑΣ10 : 51-75 (μg/m3)

«Ενήλικες με αναπνευστικό πρόβλημα, ενήλικες καρδιοπαθείς και παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική άσκηση, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους».

Β. Συστάσεις σε άτομα αυξημένου κινδύνου για 24ωρες συγκεντρώσεις ΑΣ10: 76-100 μg/m3

– Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς και παιδιά θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική δραστηριότητα, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.
– Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές του ανακουφιστικού φαρμάκου.
– Άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να περιορίσουν τη σωματική τους δραστηριότητα

Γ. Συστάσεις στο γενικό πληθυσμό για 24ωρες συγκεντρώσεις Α.Σ.10: 76-100 μg/m3

Κάθε άτομο που αισθάνεται ενόχληση στα μάτια ή εμφανίζει βήχα, ρινική συμφόρηση ή ενόχληση στο λαιμό θα πρέπει να περιορίσει τη σωματική του άσκηση-δραστηριότητα, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.

Πάντως, οι Τριπολίτες έχουν αποδειχθεί... γερά πνευμόνια και κυρίως προβληματίζονται πώς θα διώξουν τη σκόνη από τα μπαλκόνια και τα αυτοκίνητά τους.

Γαλανιάδη Εύα

 

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.