Οι προτάσεις του Arcadia Portal για το τριήμερο 8 - 10 Νοεμβρίου

Οι προτάσεις του Arcadia Portal για το τριήμερο 8 - 10 Νοεμβρίου

Νοέμβριος 08, 2019 - 14:09
0 σχόλια

Το ArcadiaPortal.gr πιστό στο ραντεβού του κάθε Παρασκευή σας έχει ετοιμάσει προτάσεις για το πώς να περάσετε το Σαββατοκύριακο.

Όλες οι εκδηλώσεις στην Αρκαδία συγκεντρωμένες για να επιλέξετε πώς θα περάσετε ένα όμορφο και διασκεδαστικό Σαββατοκύριακο.

Οι προτάσεις μας είναι οι εξής:

Ημερίδα για τις αναπτυξιακές προοπτικές της περιφέρειας Πελοποννήσου

Εορτή του Αγίου Νεκταρίου στο Βουνό Τεγέας

Δράσεις από συλλόγους της Μεγαλόπολης για τον Πέτρο Αθανασιάδη

ΣΑΟΟ: Ημερίδα πρώτων βοηθειών σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ

Ανταλλαγή βιβλίων... με μυρωδάτο τσαγάκι

Η παιδική παράσταση «Ασπροδόντης» στην Τρίπολη

Ανάβαση στην κορφή Κλινίτσα με τον ΕΟΣ Τρίπολης

Στο κεντρικό Μαίναλο εξορμά ο ΣΑΟΟ

Εκδήλωση στην Καρύταινα για τον Κωνσταντίνο Σωτηρόπουλο

Τιμητική εκδήλωση για τον Πάνο Κολοκοτρώνη στο χωριό Θάνα

Εγκαίνια του Μουσείου Δημοτικής Εκπαίδευσης στο Ψάρι Γορτυνίας

Κινηματογράφος

ΕΞΟΛΟΘΡΕΥΤΗΣ: ΣΚΟΤΕΙΝΟ ΠΕΠΡΩΜΕΝΟ

Έχουν περάσει περισσότερο από δύο δεκαετίες από τότε που η Σάρα Κόνορ εμπόδισε την Ημέρα της Κρίσης, άλλαξε το μέλλον και ξαναέγραψε τη μοίρα της ανθρωπότητας. Η Ντάνι Ράμος ζει μια απλή ζωή στην Πόλη του Μεξικού με τον αδερφό της και τον πατέρα της όταν ένας υψηλά προηγμένος και θανάσιμος Εξολοθρευτής – ο Rev-9 – ταξιδεύει πίσω στο χρόνο για να την κυνηγήσει και να την σκοτώσει. Η επιβίωση της Ντάνι εξαρτάται από τη συνεργασία της με δύο πολεμιστές: τη Γκρέις, μια παντοδύναμη πολεμίστρια από το μέλλον και μια σκληραγωγημένη Σάρα Κόνορ. Καθώς ο Rev-9 καταστρέφει τα πάντα στο πέρασμά του χωρίς οίκτο κυνηγώντας τη Ντάνι, οι τρεις τους στρέφονται σε ένα T-800  από τον καιρό της Σάρα που μπορεί να είναι η τελευταία τους ελπίδα.

(Δείτε ολόκληρο το πρόγραμμα του CineVille ΕΔΩ)

Αθλητισμός

Σάββατο (9/11)

Α΄ Αρκαδίας

-ΠΑΟΚ Τρίπολης – Κορακοβούνι

-Πανθυρεατικός – Δόξα Μεγαλόπολης

 

Κυριακή (10/11)

 

Super League

-15:00 Άρης - Αστέρας Τρίπολης

Γ' Εθνική Κατηγορία (8ος όμιλος) 15:00

-Αήττητος Σπάτων-ΑΕΚ Τρίπολης

Γ΄Εθνική Κατηγορία Μπάσκετ (1ος όμιλος)

-17.00 ΣΔΥ Τρίπολης-Παναχαϊκή

Α΄ Αρκαδίας

-Τεγέα - Ερμής Μελιγούς

-Ορχομενός Λεβιδίου – Λεωνίδιο

-Ολυμπιακός Λεωνιδίου - Δημητσάνα

-Απόλλων Τυρού – Μαντινειακός

Ολόκληρη η αγωνιστική κίνηση ΕΔΩ

Εξόρμηση

Καρύταινα

Η Καρύταινα (γράφεται και Καρίταινα) είναι χωριό της Γορτυνίας του νομού Αρκαδίας. Είναι χτισμένη σε κορυφή λόφου γύρω από το μεσαιωνικό κάστρο. Βρίσκεται στο χώρο της αρχαίας Βρένθης. O οικισμός διακρίνεται ιδιαίτερα για τον μεσαιωνικό της χαρακτήρα που της προσδίδουν τα σπίτια, το κάστρο και οι βυζαντινού ρυθμού εκκλησίες. Έχει αναγνωριστεί ως παραδοσιακός οικισμός.

Η γραφική και ιστορική Καρύταινα, λίγα χιλιόμετρα νότια της Στεμνίτσας, είναι από τους πιο εντυπωσιακούς διατηρητέους οικισμούς της Αρκαδίας και πλαισιώνεται από ένα επιβλητικό φράγκικο κάστρο που υπενθυμίζει τον σημαντικό ρόλο που έπαιξε στην περίοδο της Φραγκοκρατίας· αναδείχτηκε επίσης την περίοδο της οθωμανικής κυριαρχίας ως κέντρο καπνού, μεταξωτών και κρασιού, χωρίς να παραβλέπουμε και την ενεργή συμμετοχής της στην Ελληνική Επανάσταση.

Στέρεα διώροφα πέτρινα σπίτια, πολλές αξιόλογες βυζαντινές εκκλησίες (π.χ. η Ζωοδόχος Πηγή, ο Άγιος Νικόλαος), τις οποίες συναντάς περπατώντας στα καλντερίμια ή και φτάνοντας μέχρι το Κάστρο –όπου η εκπληκτική πανοραμική θέα στον κάμπο–, αλλά και στην κορυφή του, όπου βρίσκεται η Παναγιά ή εκκλησία του Κολοκοτρώνη, θολωτές πέτρινες κρήνες, λείψανα από υδρόμυλους που λειτουργούσαν στην περιοχή, όλα συνθέτουν μια ιδιαίτερη άλλα και γνώριμη αρκαδική ομορφιά.

Η περιοχή περιτριγυρίζεται από παρθένα φύση και από τους ποταμούς Αλφειό και Λούσιο, ενώ δεν είναι μακριά από το πιο σημαντικό αρχαίο αρκαδικό ιερό, τη Λυκόσουρα. Εκεί, στην ιερή κορυφή των Αρκάδων, όπου η ιστορία συναντά τον μύθο, στο Λύκαιο όρος, στέκουν τα ερείπια της πιο ιερής πόλης των αρχαίων Αρκάδων και τα λείψανα του ιερού της Δέσποινας, κόρης του Ποσειδώνα και της Δήμητρας. Τα κολοσσιαία αγάλματα του ιερού, έργα του γλύπτη Δαμοφώντα (2ος π.Χ. αι.), φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας.

Μια ερειπωμένη διώροφη πυργόσχημη κατοικία που χρονολογείται στον 15ο αιώνα, ένα πεντάτοξο πέτρινο γεφύρι της ίδιας εποχής και τα ερείπια στο κάστρο, που προσεγγίζονται από μονοπάτι που ξεκινά από την πλατεία του οικισμού, είναι οι μάρτυρες του λαμπρού παρελθόντος όταν η Καρύταινα δέσποζε στην αρκαδική ενδοχώρα.

Σήμερα τα πέτρινα διώροφα σπίτια, οι πολλές μεταβυζαντινές εκκλησίες, οι αλλοτινοί δραστήριοι υδρόμυλοι, οι κρήνες, τα καταπληκτικά πέτρινα γεφύρια αλλά και τα ερείπια του κάστρου δημιουργούν ένα μοναδικό αρκαδικό σκηνικό. Γύρω από την Καρύταινα στέκουν πολλά μικρά ορεινά χωριά:

  • Καλυβάκια, γνωστά για την «γιορτή της προβατίνας» κάθε Αύγουστο, Καρβουνιάρης
  • Κατσίμπαλης
  • Μαυριά
  • Κυπαρισσία
  • Κουρουνιός
  • Άνω και Κάτω Κωτίλιο στο ομώνυμο βουνό
  • Ατσίχολος, με το φημισμένο πέτρινο γεφύρι και τις δραστηριότητες εναλλακτικού τουρισμού
  • Βλαχοράπτης, με την ιδιαίτερη γορτυνιακή αρχιτεκτονική και τις μεταβυζαντινές εκκλησίες
  • Σαρακίνι, ιδρυμένο από Κωνσταντινουπολίτες τον 17ο αιώνα
  • Παλαιόκαστρο, με μυκηναϊκά ευρήματα και ερείπια ισχυρού φράγκικου κάστρου, το καθένα με τις μοναδικές του ομορφιές.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.