Οι προτάσεις του Arcadia Portal για το τριήμερο 5 - 7 Απριλίου

Οι προτάσεις του Arcadia Portal για το τριήμερο 5 - 7 Απριλίου

Απρίλιος 05, 2019 - 14:02
0 σχόλια

Tο ArcadiaPortal.gr πιστό στο ραντεβού του κάθε Παρασκευή σας έχει ετοιμάσει προτάσεις για το πώς να περάσετε το Παρασκευοσαββατοκύριακο.

Όλες οι εκδηλώσεις στην Αρκαδία συγκεντρωμένες για να επιλέξετε πώς θα περάσετε ένα όμορφο και διασκεδαστικό Παρασκευοσαββατοκύριακο.

Οι προτάσεις μας είναι οι εξής:

Οι Δ΄ Χαιρετισμοί με τον ΣΑΟΟ στο εξωκλήσι της Ανάληψης

Ανοικτό Ατομικό Πρωτάθλημα Σκάκι στην Τρίπολη

«Τα πατίνια του Έρωτα» από το Θεατρικό Εργαστήρι Άστρους

Διάλεξη του ιστορικού Θάνου Βερέμη στην Τρίπολη

Έκθεση χειροποίητου κοσμήματος στην Στεμνίτσα

«Η τέχνη της ξυλογλυπτικής του Ιωάννη Μπακόπουλου» στη Δημητσάνα

Γιορτάζοντας τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Χειροτεχνίας στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης

1ο Εκπαιδευτικό Συνέδριο με θέμα «Επιστήμες της Εκπαίδευσης» στα Λαγκάδια

Διπλή γιορτή για την Θεατρική ομάδα Μεγαλόπολης

Το 8ο Οδοιπορικό Ιστορίας 1821 από την Μοτοπαρέα Λεωνιδίου

«Let’s do it Greece 2019» στον υγρότοπο Μουστού

Επέτειος συστάσεως 1ου επισήμου Στρατοπέδου Ελλήνων υπό του Θεοδώρου Κολοκοτρώνη στο Πάπαρη

«Let’s Do It Greece» από το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού Τρίπολης

Το πρόγραμμα υποδοχής των Αχράντων Παθών του Χριστού στην Τρίπολη

 

Κινηματογράφος

ΝΤΑΜΠΟ

Από την Disney και τον οραματιστή σκηνοθέτη Tim Burton, η νέα, περιπετειώδης, live-action ταινία «Ντάμπο» («Dumbo»), προχωράει την πολυαγαπημένη κλασική ιστορία, στην οποία η διαφορετικότητα έχει την τιμητική της, η οικογένεια είναι ύψιστης σημασίας και τα όνειρα πετούν. Ο ιδιοκτήτης τσίρκου Max Medici  επιστρατεύει τον Holt Farrier, πρώην αστέρι του τσίρκου, και τα παιδιά του Milly και Joe για να φροντίσουν ένα νεογέννητο ελέφαντα με υπερμεγέθη αυτιά, τα οποία τον κάνουν περίγελο ενός τσίρκου που πνέει τα λοίσθια. Όταν ανακαλύπτουν όμως ότι ο Ντάμπο μπορεί να πετάξει, το τσίρκο ξαναζεί τις παλιές του δόξες, προσελκύοντας τον επιχειρηματία V.A. Vandever, που θέλει το ασυνήθιστο παχύδερμο για την Dreamland, το εντυπωσιακό του σόου. Ο Ντάμπο φτάνει σε νέα ύψη στο πλευρό της γοητευτικής και ταλαντούχας ακροβάτριας Colette Marchant, μέχρι που ο Holt ανακαλύπτει ότι, πίσω από την εκτυφλωτική γυαλάδα της Dreamland, κρύβονται σκοτεινά μυστικά.

(Ολόκληρο το πρόγραμμα ΕΔΩ)

Αθλητισμός

Σάββατο (6/4)

Α' Αρκαδίας 16:00

-Απόλλωνας Τυρού-Νικηταράς 3-0 α.α.

-Μαντινειακός-Ορχομενός

Α1 ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ

-18:00 Ευκλής-Πολύβιος

 

Κυριακή (7/4)

Super League

-17:15 Αστέρας Τρίπολης-Λεβαδειακός

Γ' Εθνική Κατηγορία (8ος όμιλος) 16:00

-Παναρκαδικός-Ασπρόπυργος

Α' Αρκαδίας 16:00

-Κορακοβούνι-ΑΕΚ Τρίπολης

-Τεγέα-Ολυμπιακός Λεωνιδίου

-Ερμής Μελιγούς-Δόξα Μεγαλόπολης

-Λεωνίδιο-Βρασιές

Α1 ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ

-18:00 Αρκαδικός-Καλαμάτα 1980

Ολόκληρη η αγωνιστική κίνηση ΕΔΩ

Εξόρμηση

Αγιάννης Κυνουρίας

Το χωριό συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των επισκεπτών τόσο τους θερινούς μήνες όσο και τον χειμώνα, αφού αποτελεί και χειμερινό προορισμό. Οι κάτοικοί του αγαπούν τα γλέντια και την ιστορία τους, ενώ το χωριό διαθέτει ικανές υποδομές για να φιλοξενήσει όλους όσοι αγαπούν τις περιηγήσεις στη φύση και την ανακάλυψη μυστικών μονοπατιών.

Ο Άγιος Ιωάννης Κυνουρίας αναφέρεται για πρώτη φορά το 1435 στο Χρονικό της Αλώσεως του Γεωργίου Σφραντζή και πιθανόν πήρε το όνομά του από την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, που βρίσκεται στο κάτω μέρος του χωριού.Το 1798 στο χωριό χτίστηκε, από τον Δημήτριο Καρυτσιώτη (1741 - 1819), μια σχολή στην οποία φοιτούσαν νέοι από τον Άγιο Ιωάννη και από άλλα χωριά.Σαν παράρτημα της σχολής χτίστηκε το 1805 στο Άστρος άλλη μία τέτοια σχολή, η οποία σήμερα αποτελεί το Αρχαιολογικό Μουσείο.

Η συνεισφορά του Αγίου Ιωάννη στην επανάσταση του 1821, ήταν σημαντική, καθώς ανέδειξε σημαντικές προσωπικότητες όπως ο Πάνος Σαρηγιάννης και ο Αναγνώστης Παπάζογλου, αλλά και τους οικιστές του παραλίου Άστρους, αδερφούς Ζαφειροπουλαίους (Ιωάννης Ζαφειρόπουλος, Κωνσταντίνος Ζαφειρόπουλος και Παναγιώτης Ζαφειρόπουλος (Άκουρος)), που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην προετοιμασία και κατά τη διάρκεια της επανάστασης.Με την έναρξη της επανάστασης, οργανώνονται πάνω πάνω από 100 Αγιαννίτες, οι οποίοι, υπό την αρχηγία των Ζαφειροπουλαίων, ενώθηκαν με τα διάφορα στρατιωτικά σώματα της Κυνουρίας.Σημαντική, ήταν και η συμμετοχή τους σε διάφορες μάχες, όπως των Δολιανών, των Βερβένων, Τριπολιτσάς κ.α.Το καλοκαίρι του 1822 ο Άγιος Ιωάννης έγινε πρωτεύουσα της Προσωρινής Κυβέρνησης της Επανάστασης, από τις 15 Αυγούστου μέχρι την 1 Οκτωβρίου.Το 1826 το χωριό, καταστράφηκε ολοσχερώς από τις ορδές του Ιμπραήμ Πασά, ενώ την ίδια τύχη είχαν και άλλα χωριά της περιοχής.Το 1839, γεννήθηκε στον Άγιο Ιωάννη, ο μετέπειτα Πατριάρχης Ιεροσολύμων, Γεράσιμος.Το 1902 αποτέλεσε έδρα του Δήμου Θυρέας.Από αυτό το χωριό προήλθε το Άστρος, το οποίο ονομαζόταν μέχρι το 1961, Αγιαννίτικα Καλύβια.

Ο Άγιος Ιωάννης έχει εκκλησίες όπως ο μεταβυζαντινός ναός του Αγίου Γεωργίου στην πλατεία (15ος αι.), η Αγία Παρασκευή με το νεκροταφείο, ο βυζαντινός ναός του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου (15ος αι.), η Παναγία, ο Προφήτης Ηλίας και ο Άγιος Δημήτριος λίγο πιο έξω απ'το χωριό, που είναι μετόχι της Μονής Λουκούς και το 1765 λειτούργησε ως κρυφό σχολειό. Ο Ιμπραήμ Πασάς το 1826 κατέστρεψε ολοσχερώς όλο το χωριό και τις εκκλησίες του Άγιου Βασιλείου, του Αγίου Ευστρατίου και του Αγίου Πέτρου, όπως επίσης και την Σχολή του Καρυτσιώτη.Το χωριό έχει και παραδοσιακές βρύσες, όπως το Σουληνάρι, το Περδικονέρι κ.α.Λίγα χιλιόμετρα έξω από το χωριό, βρίσκεται το Κάστρο της Ωριάς, που χτίστηκε το 1256, από τον Φράγκο ηγεμόνα Γουλιέλμο Β΄ Βιλλεαρδουίνο, προκειμένου να υποτάξει τους Τσάκωνες τις περιοχής.

Το χωριό έχει παραδοσιακά οικοδομήματα, ταβέρνες και είναι κατάφυτο με πλατάνια. Το καλοκαίρι το χωριό έχει πολύ κόσμο και ιδιαίτερα στα πανηγύρια της Αγίας Παρασκευής, του Προφήτη Ηλία, τον Δεκαπενταύγουστο, του Αγίου Παντελεήμονα και του Προδρόμου. Επίσης κάθε χρόνο του Αγίου Γεωργίου γίνεται αναπαράσταση παλιού εθίμου και πανηγύρι.Τον χειμώνα οι κάτοικοι του χωρίου κατεβαίνουν στο Άστρος, αφήνοντας το χωριό με λίγους ανθρώπους.

Φωτογραφίες από το discoverkynouria.gr


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.