Οι προτάσεις του Arcadia Portal για το τριήμερο 27 - 29 Ιουλίου

Οι προτάσεις του Arcadia Portal για το τριήμερο 27 - 29 Ιουλίου

Ιούλιος 27, 2018 - 14:30
0 σχόλια

Το ArcadiaPortal.gr πιστό στο ραντεβού του κάθε Παρασκευή σας έχει ετοιμάσει προτάσεις για το πώς να περάσετε το Σαββατοκύριακο.

Όλες οι εκδηλώσεις στην Αρκαδία συγκεντρωμένες για να επιλέξετε πώς θα περάσετε ένα όμορφο και διασκεδαστικό Σαββατοκύριακο.

Οι προτάσεις μας είναι οι εξής:

Η μεγαλύτερη Έκλειψη του Αιώνα στο αστεροσκοπείο Ασέας (vid)

Υποδοχή της Πανσελήνου του Ιουλίου στο «Νησί» Παραλίου Άστρους

Έκθεση ιστορικών κειμηλίων στον Πύργο Πλαπούτα

1ο Θερινό Σχολείο «Ο Αγροτικός Χώρος ως Πολιτιστική Κληρονομιά» στη Δημητσάνα

Εγκαίνια ΙΝ Παναγίας της Τσεμπερού

Tο πρόγραμμα των Γιορτών της Πέτρας 2018

 

Βιβλίο

«Ερωτευμένα φαντάσματα», Paco Ignacio Taibo II

Ναι, ναι, το ομολογώ, ούτε καν θα μου περνούσε από το μυαλό να διαβάσω Τάιμπο ΙΙ αν ο καλός άνθρωπος που ακούει στο ψευδώνυμο Librofilo Books'aficionado ( true story, σε αυτό ακούει), δεν εκφραζόταν επί μια ολόκληρη εβδομάδα εγκωμιαστικά για τον Πάκο Ιγκνάσιο κάπου εκεί στα μέσα της άνοιξης.

(Όλο αυτό είναι ευφημισμός, για την ακρίβεια στο τέλος του παραληρήματος μου είπε: «Αν ήμουν συγγραφέας θα ήθελα να γράφω σαν τον Πάκο»). Μετά από όλα αυτά, αν γύριζα από το παζάρι της Άγρας με άδεια χέρια, χωρίς Τάιμπο, υποψιάζομαι πως δεν θα μου ξαναμιλούσε, άσε που μπορεί και να με αποκλήρωνε.

Στα «Ερωτευμένα φαντάσματα» ο μονόφθαλμος ντετέκτιβ Έκτορ Μπελασκοαράν Σάυν ασχολείται με δυο διαφορετικά εγκλήματα – που αποδεικνύονται τελικά όχι και τόσο άσχετα ως προς τη φύση τους. Ο καλός του φίλος, Άνχελ, παλαιστής που αρέσκεται να παλεύει με μάσκα, δολοφονείται ενώ προπονείται. Ο Έκτορ προσπαθεί να βρει την άκρη και γνωρίζει τον γιο του φίλου του, Άνχελ τον δεύτερο, που του λέει μια παλιά ιστορία για τον πατέρα του.

Παράλληλα η καλή του φίλη Λάουρα- ραδιοφωνική παραγωγός- του αναθέτει μια υπόθεση διπλής αυτοκτονίας εφήβων. Το κορίτσι έστελνε συχνά κασέτες στην εκπομπή της και το όλο θέμα μοιάζει κάπως ύποπτο.

Πέρα από τις αστυνομικές ιστορίες- που εδώ που τα λέμε σε αυτό το συγκεκριμένο βιβλίο δεν είναι και τίποτα το ιδιαίτερο, αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ο ίδιος ο ντετέκτιβ ως χαρακτήρας- από τους ελάχιστους που δεν μοιάζουν χάρτινοι- οι συνήθειές του, ο ταπετσέρης Βάργκας με τον οποίο μοιράζεται την επαγγελματική του στέγη και φυσικά η γραφή, έξυπνη, γρήγορη, ενδιαφέρουσα, ιδανική για να συνοδεύσεις ένα καφεδάκι μια καυτή Κυριακή.

«Ερωτευμένα φαντάσματα», Πάκο Ιγκνάσιο Τάιμπο ΙΙ, μετ. Κρίτων Ηλιόπουλος, εκδ. Άγρα, 2009, σελ.123
 

Πρόταση για φαγητό

Hungry 

Νεομάρτυρος Δημητρίου 11, Τρίπολη Δείτε ΕΔΩ

Εξόρμηση

Η Μονή Φιλοσόφου είναι ευρύτατα γνωστή σ’ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό ακόμη, γιατί κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας διατήρησε περίφημη Σχολή, από την οποία βγήκαν επιφανείς άνδρες. 

Η Μονή Φιλοσόφου βρίσκεται σε απόσταση 4.000 μ. περίπου νότια της Δημητσάνας. Έχει κτισθεί στις ρίζες ενός ψηλού βράχου, 200 μέτρα πάνω από την κοίτη του παραρρέοντος χειμάρου Λουσίου. Κάτω από αυτή έχει σχηματισθεί από τη διάβρωση του ποταμού βαθιά χαράδρα με πλούσια βλάστηση και σπάνια φυσική καλλονή. Πάνω απ’ αυτή υψώνεται ο βράχος μεγαλοπρεπής και ατενίζει σαν γίγαντας την απέναντι πλευρά, όπου βρίσκονται άλλοι βράχοι, το ίδιο ψηλοί και απότομοι, γεμάτοι σπηλιές, σταλακτίτες και παλιά ασκητήρια. Λίγο νοτιώτερα ακόμη, βρίσκεται η Μονή Προδρόμου Γορτυνίας που λειτουργεί και σήμερα, στη ρίζα ενός ψηλού βράχου, μέσα στην κατάφυτη και πανοραματική φύση. Την εξαίρετη αυτή τοποθεσία είχαν διαλέξει οι παλαιοί για την μοναστική εξάσκηση. Πολλά μοναστήρια και ασκητήρια υπήρχαν εκεί από τα οποία σήμερα σώζονται μερικά μόνο ερείπια.

Η μονή αυτή καλείται μέχρι σήμερα Μοναστήρι του Φιλοσόφου και Κρυφό Σχολειό.

Η πρώτη ονομασία οφείλεται στο ότι ο ιδρυτής ήταν πιθανώς καθηγητής της φιλοσοφίας στην Κωνσταντινούπολη ή λόγιος μοναχός. Η δεύτερη ονομασία «Κρυφό Σχολειό» οφείλεται στο ότι σύμφωνα με την παράδοση ελειτουργούσε εκεί κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας ελληνικό σχολείο. Πιθανώς το σχολείο να ιδρύθει εκεί από τα πρώτα χρόνια της Μονής και ο Λαμπαρδόπουλος σαν μορφωμένος, θα είχε συγκεντρώσει αρκετούς σπουδαστές. Καθώς γνωρίζουμε τα μοναστήρια της Βυζαντινής εποχής ήσαν και κέντρα καλλιέργειας των ελληνικών γραμμάτων. Το σχολείο της μονής φαίνεται να εξακολουθούσε να υπάρχει μέχρι της Τουρκικής κατακτήσεως, οπότε με το κλείσιμο των ελληνικών σχολείον και τις δύσκολες συνθήκες της μονής λόγω της θέσεώς της λειτούργησε σαν «Κρυφό Σχολειό».

Η παλαιά Μονή Φιλοσόφου, είναι η παλαιότερη μονή της Αρκαδίας και μία από τις ιστορικότερες της χώρας μας. Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας λειτούργησε εκεί το ξακουστό σήμερα Κρυφό Σχολειό, το οποίο εξελίχθηκε σε ιερατική σχολή που αργότερα λειτούργησε στη Νέα Μονή. Από τις τάξεις της σχολής αυτής αναδείχθηκαν σημαντικές προσωπικότητες που έπαιξαν αποφασιστικό ρόλο στην απελευθέρωση του Γένους μας. Μέχρι το 1691 η Μονή συνέχιζε να ακμάζει ως πνευματικό κέντρο. Μεταξύ των ετών 1834-1836, όμως  ανακηρύχθηκε μνημείο διατηρητέο και άρχισε η συντήρηση και ανακαίνισή της.


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.