Οι προτάσεις του Arcadia Portal για το τριήμερο 25 - 27 Ιανουαρίου

Οι προτάσεις του Arcadia Portal για το τριήμερο 25 - 27 Ιανουαρίου

Ιανουάριος 25, 2019 - 14:30
0 σχόλια

Tο ArcadiaPortal.gr πιστό στο ραντεβού του κάθε Παρασκευή σας έχει ετοιμάσει προτάσεις για το πώς να περάσετε το Παρασκευοσαββατοκύριακο.

Όλες οι εκδηλώσεις στην Αρκαδία συγκεντρωμένες για να επιλέξετε πώς θα περάσετε ένα όμορφο και διασκεδαστικό Παρασκευοσαββατοκύριακο.

Οι προτάσεις μας είναι οι εξής:

Προβολές του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου στη Δημητσάνα

Η παράσταση «Ηρόδοτος Δραματικός: Θερμοπύλες» στο Στάδιο Τεγέας

Απονομή πιστοποιητικών Γλωσσομάθειας στην Τρίπολη

Παρουσία Κακλαμάνη η κοπή πίτας για τη «Νέα Τρίπολη» του Γιάννη Σμυρνιώτη

Ο Αγροτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Λιθοβουνίων κόβει την πίτα του

Ενημέρωση στη Δημητσάνα για τη δωρεά μυελού των οστών

Συνάντηση αποφοίτων 1991 Γ’ Γυμνασίου - Λυκείου Τρίπολης

Εκδρομή για τον ΣΑΟΟ στην Μεγαλοπολίτιδα

Κοπή πίτας για τον Σύλλογο Εκδρομέων Τρίπολης

Γιορτή λήξης κυνηγετικής περιόδου από τη Γουρουνοπαρέα Μαινάλου

Ο Σύλλογος Φίλων Τάνου κόβει την πίτα του

 

Κινηματογράφος

GLASS

O M. Night Shyamalan φέρνει μαζί δυο από τους πιο αναγνωρισμένους χαρακτήρες της φιλμογραφίας του – τον Άφθαρτο από το 2000 και τον Διχασμένο από το 2016 στο Glass, ένα εκρηκτικό, καινούργιο θρίλερ, που ακολουθεί κόμικ κανόνες. Από τον Άφθαρτο, ο Bruce Willis επιστρέφει ως David Dunn και ο Samuel L. Jackson ως Elijah Price, γνωστός και ως Mr. Glass. Μαζί τους αυτή τη φορά και ο James McAvoy, αναβιώνοντας τον ρόλο του Kevin Wendell Crumb και των πολλαπλών προσωπικοτήτων του που κατοικούν μέσα του, και η Anya Taylor-Joy ως Casey Cooke, η μοναδική που επέζησε της συνάντησης μαζί του. Ακολουθώντας το φινάλε του Διχασμένου (Split), ο Glass βρίσκει τον Dunn να καταδιώκει τον Crumb σε μια σειρά από κλιμακωτές συναντήσεις, όπου η στιβαρή παρουσία του Price μοιάζει σαν ενός μαέστρου που φαίνεται να κρατάει μυστικά και για τους δυο.

(Ολόκληρο το πρόγραμμα ΕΔΩ)

Αθλητισμός

Σάββατο (26/1)

Α' Αρκαδίας 15:00

-Τεγέα-Μαντινειακός

-Πανθυρεατικός-Λεωνίδιο

Β' Αρκαδίας 15:00

-Δημητσάνα-Αχιλλέας

-Κανδήλα-ΠΑΟΚ Τρίπολης

Α1 ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ

-20:00 Λακωνικός-Δρομείς

Κυριακή (27/1)

Super League

-19:30 Αστέρας Τρίπολης-Ολυμπιακός  

Γ' Εθνική Κατηγορία (8ος όμιλος) 15:00

- Ένωση Λέρνας-Παναρκαδικός

Α' Αρκαδίας

-Ολυμπιακός Λεωνιδίου-Δόξα Μεγαλόπολης

-ΑΕΚ Τρίπολης-Βρασιές

-Απόλλων Τυρού-Ερμής Μελιγούς

Β' Αρκαδίας

-(11:00) Νεστάνη-Πανιώνιος Μεγαλόπολης

-(15:00) Κορύθιο-ΑΕ Μαρίου

Α1 ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ

20:00 Σπαρτιατικός-Αρκαδικός

Ολόκληρη η αγωνιστική κίνηση ΕΔΩ

Εξόρμηση

Καμενίτσα – Το ορεινό χωριό με την αρχαία ιστορία

Η Καμενίτσα είναι ένα ορεινό χωριό του Νομού Αρκαδίας, χτισμένο στις δυτικές πλαγιές του Μαινάλου, σε υψόμετρο 580 μ. Η περιοχή παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όχι μόνο για τη φυσική της ομορφιά, αλλά και εξαιτίας των σημαντικών αρχαιοτήτων που έχουν έρθει στο φως από τον περασμένο αιώνα.

Οι πρώτες ανασκαφές, που έγιναν από τον Έφορο Αρχαιοτήτων Δρ. Θεόδωρο Σπυρόπουλο, αποκάλυψαν έναν σημαντικό νεολιθικό οικισμό στη θέση Σακοβούνι, ενώ πλησίον βρέθηκε και σπήλαιο, με εμφανή ίχνη κατοίκησης από τη νεολιθική εποχή, που περιλαμβάνουν θραύσματα οστών και αγγείων. Το σπήλαιο αυτό βρίσκεται στη θέση «Παναγία», εκεί όπου εικάζεται ότι βρισκόταν η αρχαία κώμη Τορθύνιον.

Η Καμενίτσα βρίσκεται μέσα στην κοιλάδα του ποταμού Μυλάοντα, στα σύνορα της Μαντίνειας με τη Γορτυνία. Είναι ορεινό χωριό, χτισμένο σε υψόμετρο 580 μ., στις δυτικές πλαγιές του Μαινάλου.

Οι ανασκαφικές έρευνες έχουν φέρει στο φως ίχνη κατοίκησης της περιοχής σε διάφορες περιόδους: έτσι, στο λόφο Σακοβούνι έχει αποκαλυφθεί τμήμα νεολιθικού-μυκηναϊκού οικισμού, στις θέσεις Αγιάννης και Κάστρο λείψανα από προϊστορικό οικισμό, οικισμός της ελληνιστικής περιόδου έχει αποκαλυφθεί στη θέση Αγία Σωτήρα, που πιθανολογείται ότι είναι η αρχαία κώμη Τορθύνιον, ενώ λείψανα και φρούριο των μεσαιωνικών χρόνων έχουν έλθει στο φως στις θέσεις Αβύσαινα και Κάστρο αντίστοιχα. Το σημαντικότερο όλων όμως, κρίνεται το σπήλαιο που ανακαλύφθηκε στη θέση Παναγία, στην είσοδο του χωριού, το οποίο, σύμφωνα με τα προϊστορικά ευρήματα που αποκάλυψε, μάλλον κατοικήθηκε στη νεολιθική εποχή.

Φεύγοντας από το σπήλαιο, έχουμε την ευκαιρία να δούμε κι άλλα σημεία ενδιαφέροντος στην Καμενίτσα, όπως για παράδειγμα το ασκητήριο της Ανάληψης, το οποίο θα το προσεγγίσουμε ύστερα από πορεία 3 χλμ. σε χωματόδρομο που πάει παράλληλα με την αριστερή όχθη του Μυλάοντα. Εκεί, πάνω στα επιβλητικά βράχια θα δούμε ένα εκκλησάκι κι ένα μικρό οχυρό, ενώ ακριβώς απέναντι δεσπόζει ο βράχος του Κότρωνα, που χρησίμευσε ως καταφύγιο κλεφτών και κατατρεγμένων στη διάρκεια του Αγώνα. Μπορούμε επίσης να δούμε ένα μονότοξο πέτρινο γεφύρι του 1885, καθώς και τα ερείπια του μεσαιωνικού κάστρου γνωστού με το όνομα Πεδινό Αγγελόκαστρο.


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.