Οι προτάσεις του Arcadia Portal για το τριήμερο 16 - 18 Νοεμβρίου

Οι προτάσεις του Arcadia Portal για το τριήμερο 16 - 18 Νοεμβρίου

Νοέμβριος 16, 2018 - 14:00
0 σχόλια

Το ArcadiaPortal.gr πιστό στο ραντεβού του κάθε Παρασκευή σας έχει ετοιμάσει προτάσεις για το πώς να περάσετε το Σαββατοκύριακο.

Όλες οι εκδηλώσεις στην Αρκαδία συγκεντρωμένες για να επιλέξετε πώς θα περάσετε ένα όμορφο και διασκεδαστικό Σαββατοκύριακο.

Οι προτάσεις μας είναι οι εξής:

Παρουσίαση βιβλίου του Ηλία Γκότση στην Τρίπολη

Το βιβλίο του Θανάση Λάλα παρουσιάζεται στην Τρίπολη

Σεμινάριο Ποντιακών Χορών

Χοροεσπερίδα διοργανώνει το 4ο ΓΕΛ Τρίπολης

Τιμητική εκδήλωση στη μνήμη του καθηγητή Γιάννη Παπαδημητρίου

Εκδήλωση στους Χράνους προς τιμήν του Γρηγόρη Βαλκανά

5ος Αγώνας Motocross Νοτίου Ελλάδος στη Μεγαλόπολη

 

Κινηματογράφος

ΑΙΓΑΙΟ SOS

Καλοκαίρι 2018. Ελληνικές και τουρκικές φρεγάτες οργώνουν το Αιγαίο. Ένας μεγάλος σεισμός όμως φέρνει στην επιφάνεια μια βραχονησίδα σε διεθνή χωρικά ύδατα. Έλληνες και Τούρκοι στέλνουν άμεσα στρατεύματα για να καταλάβουν το νησί. H κάθε διμοιρία καταλαμβάνει περίπου… από μισό. Τα αστεία αλλά και σοβαρά περιστατικά μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων δεν αργούν να πάρουν διαστάσεις τσουνάμι.

(Δείτε ολόκληρο το πρόγραμμα του CineVille ΕΔΩ)

Αθλητισμός

Σάββατο (17/11)

Α' Αρκαδίας

-Ολυμπιακός Λεωνιδίου-Νικηταράς Δολιανών

-Κορακοβούνι-Βρασιές

-ΑΕΚ Τρίπολης-Μαντινειακός

Β' Αρκαδίας

-Αχιλλέας-ΠΑΟΚ Τρίπολης

-Ηρακλής-ΑΕ Μαρίου

 

Κυριακή (18/11)

Γ' Εθνική Κατηγορία (8ος όμιλος) 15:00

- Μανδραϊκός-Παναρκαδικός

Γ' Εθνική Κατηγορία Γυναικών (4ος όμιλος) 15:00

-Άρης Τρίπολης-Πλατανίτι

Α' Αρκαδίας

-(11:00) Τεγέα-Λεωνίδιο

-(15:00) Πανθυρεατικός-Απόλλων Τυρού

-(15:00) Ερμής Μελιγούς-Ορχομενός Λεβιδίου

Β' Αρκαδίας

-11:00 Κανδήλα-ΑΕ Κορυθίου

-15:00 Πανιώνιος Μεγαλόπολης-Δημητσάνα

-15:00 Νεστάνη-Παγγορτυνιακός

Α' ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ

-18:00 Δρομείς-Πολύβιος

-20:00  Αρκαδικός-ΓΣ Μεσσήνης

 

Ολόκληρη η αγωνιστική κίνηση ΕΔΩ

 

Εξόρμηση

Λαογραφικό Μουσείο Στεμνίτσας

Το Λαογραφικό Μουσείο Στεμνίτσας δημιουργήθηκε το 1985, ως Ίδρυμα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (ΝΠΙΔ) με την ιδιωτική πρωτοβουλία και δαπάνες του Ιωάννη και της Ειρήνης Σαββοπούλου.

Το Λαογραφικό Μουσείο είναι εποπτευόμενο από το Υπουργείο Πολιτισμού και είναι μέλος του Ελληνικού Τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM).
Σκοπός του είναι η διάσωση, η διατήρηση και η εξασφάλιση πάσης φύσης λαογραφικού υλικού της Ελλάδας και ειδικότερα α) η δημιουργία αρχείων λαογραφικών μελετών και β) η συγκρότηση και εγκατάσταση στη Στεμνίτσα λαογραφικού μουσείου.

Το Λαογραφικό Μουσείο Στεμνίτσας στεγάζεται σε δυο κτίρια, εκ των οποίων το πρώτο είναι ένα τριόροφο σπίτι του 18ου αιώνα, πρώην οικία Γεωργίου Χατζή, το οποίο παραχωρήθηκε στην τότε Κοινότητα Στεμνίτσας και στη συνέχεια στο ΄Ιδρυμα με την επωνυμία « Λαογραφικό Μουσείο Στεμνίτσας» για να λειτουργήσει ως Μουσείο.
Το 1995 οικοδομήθηκε με παραδοσιακούς όρους δόμησης το δεύτερο κτίριο με δαπάνες των: Ιωάννη και Ειρήνης Σαββοπούλου, Παναγιώτη Αγγελόπουλου καθώς και Ιωάννη Μαρτίνου.

Οι Συλλογές του Λαογραφικού Μουσείου Στεμνίτσας

Στο Λαογραφικό Μουσείο αφενός παρουσιάζονται αναπαραστάσεις παραδοσιακών εργαστηρίων, εσωτερικό στεμνιτσιώτικου σπιτιού αφετέρου εκτίθενται μεταβυζαντινές εικόνες, έργα μεταλλοτεχνίας, κεραμικής, ξυλογλυπτικής, κεντήματα, φορεσιές, εκκλησιαστικά σκεύη, φιγούρες θεάτρου σκιών φιλοτεχνημένες από τον καραγκιοζοπαίκτη Λάμπρου Καραδήμα.

Παλαιά πτέρυγα
Στο Ισόγειο εκτίθενται - σε αναπαράσταση - εργαστήρια παραδοσιακών επαγγελμάτων (αργυροχρυσοχόου, κηροπλάστη, καμπανά-κουδουνά, καλαντζή, κανταρτζήδων με μέτρα και σταθμά, τσαγκάρη, καθώς και αποστακτήριο σταφυλιών).
Στο Μεσοπάτωμα έχουν διαμορφωθεί εσωτερικά του στεμνιτσιώτικου σπιτιού με αυθεντικά έπιπλα, υφαντά, μεταξωτά, φωτογραφίες, κασέλες, αντικείμενα χρηστικά και διακοσμητικά. Πρόκειται για τη σάλα ενός εύπορου σπιτιού του 19°ου αιώνα, δωμάτιο με αργαλειό και εργαλεία υφαντικής καθώς το τρίχωρο (χειμωνιάτικο, κάμαρη και κελάρι) μιας μεσαίας οικονομικά οικογένειας.
Στον πρώτο όροφο εκτίθεται σε ειδικά διαμορφωμένο με προθήκες χώρο η συλλογή/δωρεά του ζεύγους Σαββοπούλου, η οποία αποτελείται από αντικείμενα που εκπροσωπούν σχεδόν όλους τους τομείς της ελληνικής λαϊκής τέχνης: ενδυμασίες, αργυροχοϊα, κεντήματα, υφαντά, μεταλλοτεχνία, ξυλογλυπτική και μεταβυζαντινές φορητές εικόνες.

Νέα πτέρυγα
Στο Μεσοπάτωμα έχει διαμορφωθεί μια αίθουσα διαλέξεων με την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή για προβολές και παρουσιάσεις, ενώ φιλοξενούνται επιτοίχιες βιτρίνες με αντικείμενα εκκλησιαστικής αργυροχρυσοχοίας, υφαντά και άλλα είδη οικιακής τέχνης.
Στον πρώτο όροφο εκτίθεται η Συλλογή του καραγκιοζοπαίκτη Λάμπρου Καραδήμα (φιγούρες, σκηνικά, ρεκλάμες), δωρεά της οικογένειάς του καθώς και αστικές και αγροτικές ενδυμασίες.

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

ΤΕΤΑΡΤΗ-ΠΕΜΠΤΗ-ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10:00 - 13:00

ΣΑΒΒΑΤΟ & ΚΥΡΙΑΚΗ 10:00 - 14:00

ΔΕΥΤΕΡΑ & ΤΡΙΤΗ ΚΛΕΙΣΤΑ

ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΕΠΙΣΗΣ ΚΛΕΙΣΤΟ:

1 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

25 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.