Οι προτάσεις του Arcadia Portal για το τριήμερο 13 - 15 Σεπτεμβρίου

Οι προτάσεις του Arcadia Portal για το τριήμερο 13 - 15 Σεπτεμβρίου

Σεπτέμβριος 13, 2019 - 14:02
0 σχόλια

Το ArcadiaPortal.gr πιστό στο ραντεβού του κάθε Παρασκευή σας έχει ετοιμάσει προτάσεις για το πώς να περάσετε το Σαββατοκύριακο.

Όλες οι εκδηλώσεις στην Αρκαδία συγκεντρωμένες για να επιλέξετε πώς θα περάσετε ένα όμορφο και διασκεδαστικό Σαββατοκύριακο.

Οι προτάσεις μας είναι οι εξής:

Εορτή Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στην ΙΜ Γοργοεπηκόου Νεστάνης

Πανηγυρίζει το Ι. Παρεκκλήσιο του Τιμίου Σταυρού της ενορίας Αγίας Βαρβάρας Τρίπολης

Παραδοσιακό γλέντι στα Σαπουνακαίικα από τον Απόλλωνα Τυρού

6η Δεξιοτεχνία Αυτοκινήτων Τρίπολης

Η ακολουθία των Χαιρετισμών του Τιμίου Σταυρού στον ΙΝ Αγίου Βασιλείου Τρίπολης

Πρόγραμμα εορτασμού Αγίου Γερασίμου στο Λεοντάρι

Ποδηλατικοί αγώνες δρόμου Criterium από τον Παναθλητικό Όμιλο Τρίπολης

Εορτασμός ημέρας Μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας στην Τρίπολη

Κινηματογράφος

Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΦΥΛΑΚΑΣ ΕΠΕΣΕ

Ύστερα από μια συγκλονιστική απόπειρα δολοφονίας του Αμερικανού Προέδρου Άλαν Τράμπουλ (Μόργκαν Φρίμαν), ο έμπιστός του μυστικός πράκτορας Μάικ Μπάνινγκ (Τζέραρντ Μπάτλερ) κατηγορείται αδίκως και τίθεται υπό κράτηση. Αφού δραπετεύσει, σύντομα θα βρεθεί μόνος του και θα χρειαστεί να αποφύγει την υπηρεσία του και να ξεγελάσει το FBI ώστε να εντοπίσει ποιος απειλεί τον Πρόεδρο. Απεγνωσμένος να βρει την αλήθεια, ο Μπάνινγκ στρέφεται σε ξένους συμμάχους με σκοπό να διατηρήσουν το όνομά του καθαρό, να προστατεύσουν την οικογένειά του από το κακό και να σώσουν τη χώρα από τον επικείμενο κίνδυνο.

(Δείτε ολόκληρο το πρόγραμμα του CineVille ΕΔΩ)

Εξόρμηση

Η Μονή Φιλοσόφου είναι ευρύτατα γνωστή σ’ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό ακόμη, γιατί κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας διατήρησε περίφημη Σχολή, από την οποία βγήκαν επιφανείς άνδρες. 

Η Μονή Φιλοσόφου βρίσκεται σε απόσταση 4.000 μ. περίπου νότια της Δημητσάνας. Έχει κτισθεί στις ρίζες ενός ψηλού βράχου, 200 μέτρα πάνω από την κοίτη του παραρρέοντος χειμάρου Λουσίου. Κάτω από αυτή έχει σχηματισθεί από τη διάβρωση του ποταμού βαθιά χαράδρα με πλούσια βλάστηση και σπάνια φυσική καλλονή. Πάνω απ’ αυτή υψώνεται ο βράχος μεγαλοπρεπής και ατενίζει σαν γίγαντας την απέναντι πλευρά, όπου βρίσκονται άλλοι βράχοι, το ίδιο ψηλοί και απότομοι, γεμάτοι σπηλιές, σταλακτίτες και παλιά ασκητήρια. Λίγο νοτιώτερα ακόμη, βρίσκεται η Μονή Προδρόμου Γορτυνίας που λειτουργεί και σήμερα, στη ρίζα ενός ψηλού βράχου, μέσα στην κατάφυτη και πανοραματική φύση. Την εξαίρετη αυτή τοποθεσία είχαν διαλέξει οι παλαιοί για την μοναστική εξάσκηση. Πολλά μοναστήρια και ασκητήρια υπήρχαν εκεί από τα οποία σήμερα σώζονται μερικά μόνο ερείπια.

Η μονή αυτή καλείται μέχρι σήμερα Μοναστήρι του Φιλοσόφου και Κρυφό Σχολειό.

Η πρώτη ονομασία οφείλεται στο ότι ο ιδρυτής ήταν πιθανώς καθηγητής της φιλοσοφίας στην Κωνσταντινούπολη ή λόγιος μοναχός. Η δεύτερη ονομασία «Κρυφό Σχολειό» οφείλεται στο ότι σύμφωνα με την παράδοση ελειτουργούσε εκεί κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας ελληνικό σχολείο. Πιθανώς το σχολείο να ιδρύθει εκεί από τα πρώτα χρόνια της Μονής και ο Λαμπαρδόπουλος σαν μορφωμένος, θα είχε συγκεντρώσει αρκετούς σπουδαστές. Καθώς γνωρίζουμε τα μοναστήρια της Βυζαντινής εποχής ήσαν και κέντρα καλλιέργειας των ελληνικών γραμμάτων. Το σχολείο της μονής φαίνεται να εξακολουθούσε να υπάρχει μέχρι της Τουρκικής κατακτήσεως, οπότε με το κλείσιμο των ελληνικών σχολείον και τις δύσκολες συνθήκες της μονής λόγω της θέσεώς της λειτούργησε σαν «Κρυφό Σχολειό».

Η παλαιά Μονή Φιλοσόφου, είναι η παλαιότερη μονή της Αρκαδίας και μία από τις ιστορικότερες της χώρας μας. Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας λειτούργησε εκεί το ξακουστό σήμερα Κρυφό Σχολειό, το οποίο εξελίχθηκε σε ιερατική σχολή που αργότερα λειτούργησε στη Νέα Μονή. Από τις τάξεις της σχολής αυτής αναδείχθηκαν σημαντικές προσωπικότητες που έπαιξαν αποφασιστικό ρόλο στην απελευθέρωση του Γένους μας. Μέχρι το 1691 η Μονή συνέχιζε να ακμάζει ως πνευματικό κέντρο. Μεταξύ των ετών 1834-1836, όμως  ανακηρύχθηκε μνημείο διατηρητέο και άρχισε η συντήρηση και ανακαίνισή της.


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.