Οι περιφερειάρχες αντιδρούν στα τοπικά συμβούλια

Οι περιφερειάρχες αντιδρούν στα τοπικά συμβούλια

Δεκέμβριος 09, 2017 - 18:14
0 σχόλια

Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσε από πλευράς Περιφερειαρχών, η εξαγγελία του υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη, για ενίσχυση των Περιφερειακών Ενοτήτων, στο πλαίσιο της ενδοπεριφερειακής αποκέντρωσης, με επαναφορά στα πρότυπα των Νομαρχιών, των Τοπικών Συμβουλίων σε επίπεδο Περιφερειακή Ενότητας.

Επαναφορά των Νομαρχιών και ουσιαστική αποδυνάμωση των Περιφερειών βλέπουν στις εξαγγελίες του υπουργού οι περιφερειάρχες, ενώ χαρακτηριστικό είναι το βράδυ της Παρασκευής, πρώτη ημέρα του συνεδρίου, ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ, ζήτησε από τον υπουργό «σαφείς απαντήσεις» επί των προτάσεων που κατέθεσε. Όσον αφορά το θέμα της «επικοινωνίας» των ψηφοδελτίων τονίζεται από περιφερειάρχες ότι ο μεγάλος νομός θα «καπελώνει» τον μικρότερο.

«Οι Περιφέρειες πρέπει να ενισχυθούν. Δεν υπάρχουν πισωγυρίσματα», είπε σε κατηγορηματικό τόνο ο κ. Αγοραστός, συμπληρώνοντας ότι ο θεσμός του Χωρικού Αντιπεριφερειάρχη είναι επιτυχημένος και πρέπει να παραμείνει ως έχει.

«Από τη μία πλευρά μας βάζουν λουλούδια και από την άλλη νάρκες», ήταν το σκωπτικό σχόλιο του προέδρου της ΕΝΠΕ.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Σκουρλέτης, κατά την τοποθέτησή του, είπε:

  • Οι Περιφερειακές Ενότητες διατηρούνται ως εκλογικές περιφέρειες, με δικαίωμα όμως «επικοινωνίας» των ψηφοδελτίων (δηλ. δικαίωμα του εκλογέα μίας Περιφερειακής Ενότητας να βάλει έναν σταυρό και σε υποψήφιο άλλης Περιφερειακής Ενότητας).
  • Διατηρείται ως υποχρεωτικός ο θεσμός του χωρικού Αντιπεριφερειάρχη.
  • Εισάγεται ο θεσμός του Συμβουλίου Περιφερειακής Ενότητας, το οποίο θα απαρτίζεται από τους Περιφερειακούς Συμβούλους κάθε Ενότητας και τον οικείο χωρικό Αντιπεριφερειάρχη και θα διατυπώνει εισηγήσεις για σημαντικά θέματα που αφορούν την οικεία περιοχή.

(Πληροφορίες: aftodioikisi.gr)


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.