Οι μύλοι, το σιτάρι, το ψωμί στα διαδραστικά σεμινάρια για τον υλικό πολιτισμό της Αρκαδίας (pics)

Οι μύλοι, το σιτάρι, το ψωμί στα διαδραστικά σεμινάρια για τον υλικό πολιτισμό της Αρκαδίας (pics)

Δεκέμβριος 27, 2019 - 11:45
0 σχόλια

Το στάρι της Αρκαδίας και τα δημητριακά του τόπου μας ήταν το θέμα του τέταρτου διαδραστικού σεμιναρίου για τον υλικό πολιτισμό της Αρκαδίας που πραγματοποιήθηκε στο καφέ «Σενιόρ» στην Τρίπολη τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου.

Με αφορμή τις παλιές ποικιλίες σίτου της Αρκαδίας που έχουν πια χαθεί, η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τα δημητριακά που καλλιεργούνταν και εξακολουθούν να καλλιεργούνται στον τόπο μας είτε για την τροφή των ανθρώπων είτε για την τροφή των ζώων, ενώ είχαμε την ευκαιρία να μάθουμε, μέσα από ένα σύντομο αφήγημα του γεωπόνου Χριστόφορου Νικολάου, πώς λειτουργούσαν οι νερόμυλοι.

Ακόμα, μιλήσαμε για τους εν ενεργεία μύλους στην περιοχή της Τεγέας που λειτουργούν με μυλόπετρες, για το λευκό ψωμί «πολυτελείας» που ήταν περιζήτητο τα προηγούμενα χρόνια αλλά σήμερα θεωρείται ποιοτικά κατώτερο από το μαύρο, για το παξιμάδι, που ήταν η τροφή των φτωχών, και η συζήτηση έφθασε ως το σημερινό χρηματιστήριο των σιτηρών, τη χρήση τους για την παραγωγή καυσίμων και τις σύγχρονες πιο πλούσιες σιτοπαραγωγές χώρες.

Ευχαριστούμε θερμά για την ανταπόκριση στο τέταρτο κατά σειρά διαδραστικό σεμινάριο και διοργανώνουμε το επόμενο στις 13 Ιανουαρίου, στο καφέ «Σενιόρ» με θέμα τα βότανα και τα χόρτα της Αρκαδίας. Τα σεμινάρια είναι ανοικτά σε όλους. Φέρνουμε μαζί μας ένα αντικείμενο, εργαλείο φωτογραφία, εικόνα, που σχετίζεται με το θέμα και μιλάμε για τη σχέση μας ή για το βίωμά μας με αυτό. Έτσι συνδέουμε τα υλικά αγαθά με ποικίλες πτυχές της πολιτισμικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής του τόπου μας.

Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία ή οποιαδήποτε διευκρίνιση σχετικά με τα σεμινάρια χρειαστείτε. Τηλέφωνα επικοινωνίας: Ζιζή Σαλίμπα (6972023223), Εύα Γαλανιάδη (694740155).


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.