Οι λαμπαδίτσες του επιταφίου του Πλατάνου Κυνουρίας

Οι λαμπαδίτσες του επιταφίου του Πλατάνου Κυνουρίας

Απρίλιος 28, 2016 - 14:00
1 σχόλια

Ο Πλάτανος είναι ένα μικρό μαγικό χωριό στους πρόποδες του Πάρνωνα ή Μαλεβού, για όλους όσοι το έχουν επισκεφθεί. Και όσοι περνούν τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα εκεί, έχουν τη χαρά να γευθούν την παράδοση σε όλο της το μεγαλείο.

Οι Πλατανίτες έχουν ένα ξεχωριστό έθιμο για τη Μεγάλη Πέμπτη, όταν όλες οι εκκλησίες στην Ελλάδα, μεγάλες και μικρές, ετοιμάζουν τον στολισμό του επιταφίου τους. Τη Μεγάλη Πέμπτη, όλες οι οικογένειες του χωριού ανεβαίνουν τα σκαλιά της εκκλησίας της Αγίας Άννας κρατώντας στα χέρια τους λαμπαδίτσες στολισμένες με βαρβαράμους, ανεμώνες, πασχαλιές, και το όνομα της κάθε οικογένειας γραμμένο πάνω σε αυτές. 

Με αυτές τις λαμπαδίτσες στολίζουν οι γυναίκες του χωριού τον επιτάφιο και αφού περάσουν ευλαβικά κάτων από τον επιτάφιο μετά το πέρας της περιφοράς, παίρνει κάθε οικογένεια τη λαμπαδίτσα της και την τοποθετεί πάνω σε ένα κεραμίδι μέσα στο σπίτι. Τις κρατούν όλον τον χρόνο, για να είναι η οικογένεια ευλογημένη.

Η παράδοση λέει ότι όταν έχει αστραπές, οι νοικοκυρές ανάβουν τη λαμπάδα για να προστατεύει το σπίτι. Έτσι ημερεύουν τον Μαλεβό που μαβιάζει από τα σύννεφα και συχνά σκορπά καταιγίδες και καίγονται όλον τον χρόνο, ώσπου να έρθει η επόμενη Ανάσταση μαζί με την άνοιξη.


Υπάρχει 1 Σχόλιο

Πολύ ωραίο έθιμο. Ο επιτάφιος στολίζεται απο όλο το χωριό κ όχι απο εθελοντές. Δεν κοστίζει τίποτα καθώς ο καθένας φτιάχνει τη λαμπάδα του με λουλούδια απο τον κήπο του. Το κυριότερο στο τέλος κάθε οικογένεια παίρνει τη λαμπάδα της και αποφεύγεται το μαλλιοτράβηγμα κ το μάδημα του επιταφίου που γινεται στις εκκλησίες τη Μ. Παρασκευή

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.