Οι κίνδυνοι στο Διαδίκτυο

Οι κίνδυνοι στο Διαδίκτυο

Μάιος 27, 2015 - 10:17
1 σχόλια

Το νέο «παιχνίδι» της εξαφάνισης για 72 ώρες

Στις 26 Μαΐου πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα διεθνές συνέδριο των αποφοίτων της London School of Economics, όπου ο Μανώλης Σφακιανάκης, υποστράτηγος, διευθυντής του Τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, μίλησε για τους κινδύνους του Διαδικτύου, ενώ επεσήμανε ότι η Ελλάδα «βγαίνει πολύ δυνατά στο κομμάτι των εξιχνιάσεων σε διεθνές επίπεδο».

Παράλληλα, αναφέρθηκε σε ένα νέο παιχνίδι που έχει κάνει την εμφάνισή του στην Ευρώπη, το «Game of 72», μιλώντας και στην εκπομπή «Κοινωνία ώρα Mega» το πρωί της Τετάρτης 27 Μαΐου. Σύμφωνα με τους όρους του παιχνιδιού, οι νέοι λαμβάνουν ένα μήνυμα που τους προκαλεί να εξαφανιστούν για 72 ώρες, δίχως να αφήσουν κανένα απολύτως ίχνος και δίχως να αποκαλύψουν κατά την επιστροφή τους πού ήταν.

«Η Ελλάδα βγαίνει πολύ δυνατά στο κομμάτι των εξιχνιάσεων σε διεθνές επίπεδο. Το διαδικτυακό έγκλημα είναι παγκοσμιοποιημένο και ό,τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή σε Αγγλία, Γαλλία και άλλες χώρες σύντομα έρχεται και στην Ελλάδα. Η πρώτη αποκάλυψη που έχω να κάνω αφορά σε ένα νέο παιχνίδι το οποίο δεν έχει φτάσει ακόμα στην Ελλάδα και ονομάζεται "Το παιχνίδι των 72 ωρών" ένα νέο φαινόμενο, όπου παιδιά παρακινούν το ένα το άλλο να εξαφανιστoύν χωρίς κανένα ίχνος για 72 ολόκληρες ώρες. Δεν έχει έρθει ακόμα στη χώρα μας, όμως δεν παύει να υπάρχει ο κίνδυνος και οι αστυνομίες ανά τον κόσμο βγάζουν ανακοινώσεις για να ενημερώσουν το κοινό και τους γονείς και εμείς ήδη προετοιμαζόμαστε για τέτοια φαινόμενα και στην Ελλάδα μέσω της πρόληψης», υπογράμμισε ο κύριος Σφακιανάκης. 

Ο κ. Σφακιανάκης επεσήμανε ότι κατά τους τελευταίους μήνες έχει σημειωθεί ρεκόρ εξαφανίσεων ανηλίκων, αλλά και ότι οι εξιχνιάσεις στην Ελλάδα βρίσκονται στο 100%.

Ακόμη, ο κ. Σφακιανάκης στην ομιλία του επεσήμανε ότι το ελληνικό τμήμα από τις 29 Μαΐου θα είναι επίσημα μέλος της ειδικής βάσης της Interpol, ώστε να εντοπίζει παιδιά που κακοποιούνται στο Διαδίκτυο: «Για να έχει μια χώρα πρόσβαση πρέπει να έχει εκπαιδεύσει το προσωπικό της και η Δίωξη τελειώνει σε δύο μέρες την εκπαίδευσή της και μπαίνουμε επίσημα στο τμήμα. Και έτσι θα μπαίνουμε με ειδική εξουσιοδότηση στη βάση δεδομένων της Interpol για να κάνουμε ανίχνευση και να εντοπίζουμε ποια είναι τα παιδιά που κακοποιούνται στο Διαδίκτυο, ενώ παράλληλα θα μπορούμε να βρίσκουμε και τους δράστες», ανέφερε ο κ. Σφακιανάκης. 

Ακολούθως, ο κ. Σφακιανάκης εξήγησε ότι το δυναμικό του Τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στελεχώνεται με 85 άτομα, επιστήμονες εξειδικευμένους σε αυτό το κομμάτι του Διαδικτύου. Και, όπως εξήγησε, «το έγκλημα στο Διαδίκτυο στη χώρα μας είναι αρκετά διαδεδομένο, δυστυχώς με πρώτη την παιδική πορνογραφία, για την οποία το ελληνικό τμήμα της Δίωξης, έχει διεθνή πρωτιά», διότι το πρότζεκτ της με τίτλο «Hydra» εντόπισε 72 δράστες σε 36 χώρες, ενημερώνοντας τις αρχές των άλλων χωρών για τη δράση του τεράστιου κυκλώματος πορνογραφίας. 

Ακόμη, μίλησε για τo cyber bullying, εξηγώντας ότι απασχολεί εδώ και οκτώ χρόνια την Ελληνική Αστυνομία. Το καταρτισμένο προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ ερευνά το φαινόμενο και ενημερώνει εκπαιδευτικούς και γονείς, κάνοντας μάθημα σε 5.400 σχολεία της Ελλάδας.

Ο κύριος Σφακιανάκης επεσήμανε ότι δεν είναι καλή συνήθεια να ανακοινώνει κανείς στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης το πού είναι και το τι κάνει, καθώς πολλές απαγωγές έχουν ξεκινήσει από μια ανακοίνωση τέτοιου τύπου, και ιδίως προειδοποίησε για τις φωτογραφίες των μικρών παιδιών που «ανεβάζουν» οι γονείς, λέγοντας ότι απλώς δεν πρέπει. Και επεσήμανε ότι κανείς δεν είναι ανώνυμος στο Διαδίκτυο και κανείς δεν μπορεί να σβήσει τα ίχνη του: «Πάντα υπάρχει η άκρη του νήματος για έναν καλό ερευνητή, ούτε μπορούμε να σβήσουμε αυτά που γράφουμε καθώς τα ίχνη μας παραμένουν online για πάντα. Ασφαλής υπολογιστής είναι μόνο ο κλειστός υπολογιστής» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κύριος Σφακιανάκης.


Υπάρχει 1 Σχόλιο

Πέρα από την επιλογή του κατάλληλου λογισμικού ασφαλείας, θα πρέπει οι γονείς να συζητούν με τα παιδιά τους και να τα ενημερώνουν για τους κινδύνους που πηγάζουν από τη λανθασμένη χρήση του διαδικτύου. Είναι προτιμότερο τα παιδιά να ανακαλύπτουν το διαδίκτυο μαζί με τους γονείς τους και να εξοικειώνονται σταδιακά με αυτό, παρά να το ανακαλύπτουν μόνα τους και να εκτίθενται στους διάφορους κινδύνους που σχετίζονται με αυτό (π.χ. grooming (= αποπλάνηση ανηλίκου), cyber bullying κ.λπ.). Αναλυτικές οδηγίες για τα παραπάνω μπορούμε να βρούμε στο: http://www.cyberethics.info/cyethics1/index.php?option=com_content&view=article&id=129&Itemid=15&lang=el

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.