Οι ΗΠΑ αναγνώρισαν τη Γενοκτονία των Αρμενίων

Οι ΗΠΑ αναγνώρισαν τη Γενοκτονία των Αρμενίων

Οκτώβριος 30, 2019 - 10:33
0 σχόλια

Στην αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων προχώρησε χθες Τρίτη 29 Οκτωβρίου η Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ. Σημειωτέον ότι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είχε δεσμευθεί προεκλογικά ότι θα αναγνωριζόταν επί θητείας του το έγκλημα που συντελέστηκε εις βάρος των Αρμενίων, ωστόσο αυτό δεν έγινε, ούτε ο ίδιος ο κ. Ομπάμα είχε ποτέ αναφέρει τον όρο «γενοκτονία» για να περιγράψει αυτό το γεγονός.

Οι αντιδράσεις της Τουρκίας για το ψήφισμα, το οποίο αναγνωρίζει τις μαζικές σφαγές των Αρμενίων ως γενοκτονία και εγκρίθηκε με 405 ψήφους υπέρ έναντι 11 κατά, ήταν οργισμένες και άμεσες.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου επέκρινε έντονα την κίνηση αυτή και χαρακτήρισε «άκυρη» την απόφαση. Σε ανάρτησή του στο Twitter μάλιστα, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας υποστήριξε ότι η Τουρκία απέτρεψε ένα «μεγάλο παιγνίδι» με την εισβολή της στη βορειοανατολική Συρία -χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις- ενώ έκρινε πως η ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων είχε στόχο να παρθεί «εκδίκηση» για αυτή τη στρατιωτική επιχείρηση.

«Εκείνοι τα σχέδια των οποίων ματαιώθηκαν στρέφονται σε αραχνιασμένες αποφάσεις. Οι κύκλοι που πιστεύουν ότι θα πάρουν εκδίκηση με αυτόν τον τρόπο κάνουν λάθος. Αυτή η επονείδιστη απόφαση εκείνων που εκμεταλλεύονται την ιστορία για πολιτικούς σκοπούς είναι άκυρη για την κυβέρνηση και τον λαό μας», ανέφερε ο τούρκος ΥΠΕΞ.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε, ανέφερε ότι η απόφαση αυτή αντιβαίνει στη συμμαχία της Τουρκίας και των ΗΠΑ, συμμάχων στον Οργανισμό του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού.

Σ'ύμφωνα με τις εκτιμήσεις, από 1,2 ως 1,5 εκατ. Αρμένιοι σφαγιάστηκαν εν μέσω του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου από τα στρατεύματα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που είχε συμμαχήσει τότε με τη Γερμανία και την Αυστροουγγαρία.

Η Τουρκία αρνείται τη χρήση του όρου «γενοκτονία», διατείνεται πως διαπράττονταν σφαγές εκατέρωθεν εν μέσω εμφυλίου πολέμου και λιμού με εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς και στα δύο στρατόπεδα.


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.