Οι «φτωχοί που εργάζονται» είναι η νέα τάξη στην Ελλάδα

Οι «φτωχοί που εργάζονται» είναι η νέα τάξη στην Ελλάδα

Νοέμβριος 04, 2017 - 14:02
1 σχόλια

Ακόμα κι αν έχεις δουλειά στην Ελλάδα, λέει το περιοδικό «Spiegel», θεωρείσαι φτωχός. Δεν χρειαζόμασταν οπωσδήποτε τις παρατηρήσεις των ξένων δημοσιογράφων για να συνειδητοποιήσουμε την αλήθεια. Ωστόσο, να που στη χώρα μας έμελε να γεννηθεί η νέα τάξη που λέγεται «φτωχοί εργαζόμενοι», οι οποίοι είναι νέοι συνήθως άνθρωποι που αμοίβονται με 250-400 ευρώ και εργάζονται θεωρητικά για 3-4 ώρες αλλά πρακτικά για οκτώ και παραπάνω και οι οποίοι με αυτά που κερδίζουν, μπορούν να πληρώσουν μόνο το φαγητό τους.

Και σημειώνει ο δημοσιογράφος: «Το 1/3 των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα κερδίζει τόσο λίγα που μόλις τους φτάνει για να ζήσει. Είναι πάνω από μισό εκατομμύριο. Για τη δουλειά του παίρνουν κάτω από 376 ευρώ το μήνα ή 60% λιγότερο από το μέσο μισθό… Ο κίνδυνος ακόμη και με σταθερή εργασία να συγκαταλεχθεί κανείς στους φτωχούς στην Ελλάδα είναι τόσο μεγάλος, όσο πουθενά αλλού στην ΕΕ». Το άρθρο κάνει και σύγκριση ανάμεσα στο Βερολίνο και την Αθήνα σε ότι αφορά το κόστος ζωής. «Για παράδειγμα, στο Βερολίνο οι τιμές για προϊόντα καθημερινής κατανάλωσης είναι μόλις 14,5% υψηλότερα από ότι στην Αθήνα, παρά το ότι στη γερμανική πρωτεύουσα η αγοραστική δύναμη είναι 117% μεγαλύτερη».

Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, η ανάπτυξη θα έρθει εφόσον οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης αυξηθούν στη χώρα μας, οι μισθοί παραμείνουν χαμηλοί και γίνουν ακόμα χαμηλότεροι ενώ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Συνδέσμου:

«Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η εργασιακή ζούγκλα στην απασχόληση δεν ευθύνεται για την ύφεση της οικονομίας, αντίθετα προϋπήρχε της κρίσης και εντάθηκε από τη μακροχρόνια ύφεση».

Συνεπώς, η επαναφορά εργασιακών ρυθμίσεων που ίσχυαν πριν την κρίση δεν πρόκειται να οδηγήσουν σε έξοδο από την ύφεση. Θα οδηγήσουν, αντιθέτως, σε δυσκολότερη επίτευξη διεθνούς ανταγωνιστικότητας, σε απώθηση ξένων επενδύσεων, με δυσμενείς επιπτώσεις για το μέλλον της οικονομίας μας.

Κοινώς, θα δουλεύουμε για ελάχιστα για να είμαστε ανταγωνιστικοί με χώρες όπως η Γερμανία που έχει 117% μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη και δεν υπάρχει καμία πρόθεση από τον Σύνδεσμο να στηρίξει την επαναφορά των πιο αξιοπρεπών για τους εργαζομένους εργασιακές ρυθμίσεις στον ιδιωτικό τομέα προ κρίσης.

Η διαστρέβλωση στην αγορά εργασίας είναι τερατώδης. Γι' αυτό και το πρώτο εξαγώγιμο «προϊόν» της χώρας μας είναι οι νέοι επιστήμονες.

 

 


Υπάρχει 1 Σχόλιο

Εμείς κάνουμε πέτρα την καρδιά μας βλέποντας τι συμβαίνει στον ιδιωτικό τομέα και δεν δουλεύουμε ούτε για τα διπλά

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.