Οι εισπράξεις και οι οφειλές του Δήμου Τρίπολης στο ΔΣ

Οι εισπράξεις και οι οφειλές του Δήμου Τρίπολης στο ΔΣ

Φεβρουάριος 07, 2017 - 21:16
0 σχόλια

Παυλής: Δεν περισσεύουν χρήματα από τα μπατζάκια

Την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο της Τρίπολης στην αίθουσα Παναγιώτη Αλεξόπουλου στο Πνευματικό Κέντρο. Προτού το Σώμα εισέλθει στο πρώτο θέμα ημερήσιας διάταξης, ο πρόεδρος του ΔΣ κ. Αν. Κακλαμάνος ενημέρωσε ότι ο κ. Μακρής, ορκωτός λογιστής, θα ξεκινούσε την ενημέρωση για την έκθεση ελέγχου «Ισολογισμού – Απολογισμού Αποτελεσμάτων Χρήσης 2015».

  • Οι οικονομικές καταστάσεις παρουσιάζουν εύλογα την οικονομική κατάσταση του Δήμου Τρίπολης το 2015, ανέφερε ο κ. Μακρής.
  • Όπως είπε, υπάρχουν ποσά καθυστερημένης είσπραξης συνολικά 3 εκατ. ευρώ, και υπάρχει ένα ποσό 1,4 σε διαδικασία είσπραξης.
  • Η μη ταμειακή επιβάρυνση εσόδων – εξόδων στα περιουσιακά στοιχεία ήταν 1,4 εκατ. ευρώ.
  • Το χρέος προς τον Δήμο Τρίπολης το 2014 ήταν 5,7 εκατ. ευρώ, το 2015 5,8 εκατ. ευρώ και το 2016 είναι 6,1 εκατ. ευρώ, δηλαδή βαίνουν αυξανόμενα.
  • Τα ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου ήταν το 2015 3,8 εκατ. ευρώ και το 2016 5,2 εκατ. ευρώ.
  • Ως προς τα υπόλοιπα δανείων μειώθηκαν σε 2,4 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2015, από Εθνική, Πειραιώς, Παρακαταθηκών και Δανείων
  • Τα Λειτουργικά Έσοδα 19,6 το 2015 από 18 εκατ. ευρώ το 2014
  • Τα έσοδα ήταν σημαντικά ανώτερα, κατά το 2011-2012-2013, όπως είπε ο κ. Μακρής.
  • Η αύξηση των εσόδων το 2015 είναι συγκυριακή και αφορά εισφορές σε χρήμα και της εισφορές σε γη, περίπου 700.000 ευρώ.

Όπως είπε ο κ. Μακρής, τα συνολικά πρόστιμα από την Περιφέρεια είναι 400.000 ευρώ, και προκύπτουν από 20 αποφάσεις. Κατά των ανωτέρω έχουν τελεσιδικήσει κάποιες υποθέσεις για τις οποίες ο Δήμος πρέπει να καταβάλει 248.000 ευρώ, αλλά δεν υπάρχει για αυτό δέσμευση λογαριασμού του Δήμου. Ακόμη, ο ορκωτός λογιστής παρατήρησε ότι τα 800.000 ευρώ επαρκούν για να καλύψουν από τη ζημιά κάποιων από αυτές τις υποθέσεις.

Ο κ. Σμυρνιώτης παρατήρησε ότι η τακτική να εισπραχθούν τώρα τα χρέη για τη γη που μπήκε στο πολεοδομικό σχέδιο, δεν ήταν δόκιμη σε αυτή την περίοδο της κρίσης, παρ’ όλο που έδωσε στα ταμεία του Δήμου 700.000 ευρώ, τα οποία, όπως είπε, πρέπει να δοθούν στους πολίτες.

Το να κάθονται αυτά τα ποσά στο αποθεματικό όταν τα χρήματα για τα έργα είναι μηδενικά, δεν ωφελεί.

Ο κ. Παυλής ως προς αυτό, απάντησε ότι υπάρχουν προθεσμίες πότε πρέπει να εισπραχθούν τα χρέη.

Δεν μπορούμε για 20 χρόνια να μην πληρώνουμε αυτούς στους οποίους χρωστάμε.

Ο κ. Παυλής είπε ότι οτιδήποτε εισπράττεται, πρέπει να πηγαίνουν κατά προτεραιότητα στους πολίτες στους οποίους ο Δήμος χρωστάει και τα ποσά αυτά δεν μένουν στο αποθεματικό.

Ο κ. Τζιούμης ζήτησε διευκρινήσεις για τα τέλη χρήσης κοινοχρήστων χώρων, που πέρυσι ήταν 28.000 ευρώ, ενώ εφέτος ήταν μόλις 1.000 ευρώ. Ο κ. Μακρής εξήγησε ότι αφορούν σε προηγούμενες χρήσεις.

Στη συνέχεια, ρώτησε για ένα ποσό 400.000 ευρώ που αφορούν σε δαπάνες δημοτικών αρχόντων, και πρόκειται για ίδιο ποσό με το 2014.

Ακολούθως, ρώτησε αν υπάρχει κίνδυνος να χαθούν τα χρήματα από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τα οποία, όπως είπε, είναι αρκετά, και δεν διατίθενται λόγω της δικαστικής διαμάχης ανάμεσα σε δύο κοινότητες.

Ο κ. Τσιαμούλος τοποθετήθηκε και είπε ότι ως προς τη χρήση γης ο Δήμος έχει εισπράξει χρήματα, αλλά δεν έχει προσφέρει τίποτα στους πολίτες. Και μάλιστα, όπως είπε, έγιναν πολύ μεγάλες αδικίες σε ό,τι αφορούσε την περιοχή των Φιλικών σε σχέση με τη χρήση γης. Ζήτησε να γίνει ένα έγγραφο στο υπουργείο, όπως είπε, ώστε να μην πληρώνουν οι κάτοικοι προσαυξήσεις. Στη συνέχεια, ρώτησε τον κ. Μακρή μήπως έχουν φύγει ποσά σε επεκτάσεις άλλων περιοχών, για να γίνονται υποδομές εκεί, λέγοντας ότι αυτό συνιστά αδικία, και ζήτησε να μάθει τα ποσά τα οποία οφείλονται από τους δημότες.

Ο δήμαρχος Τρίπολης απάντησε ότι για την περιοχή των Φιλικών το ποσό είναι 1 εκατ. ευρώ, ότι πριν από έναν χρόνο ο Δήμος προσπάθησε να μπει σε ρύθμιση το μεγαλύτερο ποσοστό των οφειλετών, και διευκρίνισε ότι δεν είναι θέμα του Δήμου οι προσαυξήσεις. Είπε ότι κάθε μήνα μπαίνουν χρήματα στα ταμεία του Δήμου και ότι ο Δήμος κρατά ένα αποθεματικό, προκειμένου να γίνουν έργα στην περιοχή.

Ακολούθως, ο κ. Παυλής είπε ότι από την περιοχή του Σταδίου δεν υπάρχει εκκρεμότητα, ότι στην περιοχή της οδού Σπάρτης ο Δήμος πρέπει να εισπράξει 98.000 ευρώ και να αποζημιώσει με το ποσόν των 100.000 ευρώ.

Ό,τι μαζεύουμε, θα πάει σε υποδομές.

Ο κ. Τζιούμης στη συνέχεια παρατήρησε ότι τα χρήματα από τις επεκτάσεις της πόλης έχουν συζητηθεί πολλές φορές, και αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι τα χρήματα που συγκεντρώνονται, δεν επαρκούν για να γίνουν όλες οι υποδομές.

Τα χρήματα που μαζεύουμε, δεν επαρκούν για να φτιάξουμε υποδομές.
 

Ο κ. Σμυρνιώτης και ο κ. Τζιούμης δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν «παρών».

Η κυρία Γιαννούλη από την πλευρά της είπε ότι δεν δίνονται χρήματα στους πολίτες, δεν δημιουργούνται υποδομές, αλλά και ότι υπάρχει ένας εμμονικός προσανατολισμός στον εντυπωσιασμό, να ξοδεύονται δηλαδή πολλά χρήματα για εκδηλώσεις και όχι για υποδομές.

Δεν έχουμε πειστεί ότι η δημοτική αρχή έχει καταλάβει το μέγεθος της ευθύνης της.

Η κυρία Γιαννούλη ψήφισε επίσης «παρών».

Ο κ. Νικολάου παρατήρησε ότι τα έσοδα του Δήμου είναι μειωμένα και ότι αυτά τα χρήματα, τα 5-6 εκατ. ευρώ που είναι λιγότερα από άλλες χρονιές, λείπουν από την πόλη σε μια περίοδο κρίσης. Ακολούθως, σύμφωνα με τα στοιχεία, παρατήρησε ότι υπάρχει αποστελέχωση των υπηρεσιών του Δήμου και ότι οι έκτακτοι υπάλληλοι που προσλαμβάνονται στη θέση τους είναι πολύ χαμηλά αμειβόμενοι.

Ο Καλλικράτης φορτώνει στον λαό υποχρεώσεις που παλιά είχε το κράτος.

Το θέμα πέρασε κατά πλειοψηφία.

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.