Οι αναγκαστικές απαλλοτριώσεις υπερψηφίστηκαν από το ΠεΣυ Πελοποννήσου με ένταση και αντεγκλήσεις (vid)

Οι αναγκαστικές απαλλοτριώσεις υπερψηφίστηκαν από το ΠεΣυ Πελοποννήσου με ένταση και αντεγκλήσεις (vid)

Νοέμβριος 26, 2018 - 21:45
15 σχόλια

Ξεκίνησε η εξ αναβολής συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου στην έδρα της Περιφέρειας στην Τρίπολη, στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο με καθυστέρηση μισής ώρας αλλά, αυτή τη φορά, με απαρτία.

Το τρίτο θέμα εντός ημερήσιας διάταξης, που ήταν και η αιτία της αναβολής της προηγούμενης συνεδρίασης, δηλαδή οι αναγκαστικές απαλλοτριώσεις που απαιτούνται και που προβλέπονται, πλέον, από τον Νόμο ώστε να προχωρήσει το έργο της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, η εισηγήτρια του θέματος κυρία Ντίνα Νικολάκου ζήτησε την υπερψήφιση του θέματος. Σημειωτέον ότι παρόντες ήταν κάτοικοι από την Καλλιρόη και τη Λακωνία, και εκπρόσωποι συλλόγων που διαμαρτύρονται για το έργο.

Ο κ. Αντωνόπουλος, ανεξάρτητος πλέον περιφερειακό σύμβουλος, ρώτησε πώς από τα 40 στρέμματα που θα απαλλοτριώνονταν, βρεθήκαμε στα 280 στρέμματα. «Μήπως θα αποζημιωθεί ο ανάδοχος με χρήματα του ελληνικού κράτους;», είπε.

Ο κ. Πατσαρίνος επεσήμανε ότι  ο ίδιος ο διαγωνισμός είχε προβλέψει να θωρακίζεται το δημόσιο συμφέρον. «Η απαλλοτρίωση, είχαμε πει, δεν θα είναι από την Περιφέρεια. Η κυβέρνηση αποφάσισε να κηρύξει την απαλλοτρίωση». Η κυρία Νικολάκου απάντησε, λέγοντας: «Ο κ. Αντωνόπουλος μάλλον επειδή απέχει από τις συνεδριάσεις αρκετές φορές, δεν τα έχει ακούσει, ότι τον Ιούλιο του 2013 παρουσία υπουργών της τότε κυβέρνησης και του προέδρου του ΦΟΔΣΑ ανακοίνωσε τον προσωρινό ανάδοχο του διαγωνισμού. Η επιτροπή διαγωνισμού είχε ελέγξει  όλα τα έγγραφα, και είχε δώσει στην ανάδοχο εταιρία τον διαγωνισμό, που ήταν διεθνής. Στην επιτροπή συμμετείχαν η Περιφέρεια και το υπουργείο εκείνης της κυβέρνησης. Τον Νοέμβριο του 2015, όταν ολοκληρώθηκε η έγκριση της ΑΕΠΟ, έχουμε την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που αναφέρει ότι πρέπει να υπογραφεί η ΣΔΙΤ διότι είναι προς το συμφέρον των πολιτών. Το 2014 είχαμε εκλογές. Η εντολή των πολιτών ήταν να ολοκληρωθεί το πιο σημαντικό έργο της Περιφέρειας».

Η κυρία Νικολάκου επεσήμανε ότι πλέον δεν υπάρχει κανένα κώλυμα και ότι το έργο θα προχωρήσει.

«Η κυβέρνηση αποφάσισε το σύνολο των στρεμμάτων να απαλλοτριωθεί, για να μην εμφανιστούν μεθαύριο άλλοι ιδιοκτήτες και δημιουργηθούν νέα προβλήματα. Το έργο το χρειάζεται η χώρα και γι’ αυτό η κυβέρνηση το ενέταξε στο συγκεκριμένο άρθρο.»

Η μη κήρυξη της απαλλοτρίωσης είναι μη εφαρμογή του Νόμου.

Ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης παρενέβη επειδή, όπως είπε, ακούστηκε κάτι για συμφωνία κυβέρνησης – Περιφέρειας για έξτρα χρήματα: «Το κόστος απόκτησης των ιδιοκτησιών δεν θα υπερβεί τα 2 εκατ. ευρώ, ό,τι και να γίνει. Αν οι αποφάσεις δείξουν μικρότερο κόστος, η ανάδοχος εταιρία θα πληρωθεί στο τελικό κόστος των αποφάσεων των δικαστηρίων».

Το έργο οσονούπω αρχίζει. Στόχος μας είναι να ξεκινήσει το εργοτάξιο εντός του Δεκεμβρίου.

Ο κ. Πατσαρίνος είπε ότι «έχουμε χάσει την μπάλα» σε ένα δημόσιο έργο, όταν έχουμε φθάσει στο 2018 να συζητάμε ακόμα το ιδιοκτησιακό.

Το έργο δεν είναι δημόσιο, είναι ΣΔΙΤ, και έχει αποτύχει υπηρεσιακά. Δεν βλέπω κανέναν να απολογείται σήμερα για αυτή την αποτυχία.

Ο κ. Δολτσινιάδης επεσήμανε ότι οπωσδήποτε η τεχνολογία με την οποία θα γίνει το έργο των απορριμμάτων είναι παλαιά, είναι του 1980, αλλά εν πάση περιπτώσει είναι ένα έργο διαχείρισης που θα δώσει λύση σε ένα σημαντικό πρόβλημα.

Ο κ. Γόντικας είπε ότι πρέπει να μπει η υπογραφή του υπουργού για να πάρει δάνεια με την εγγύηση του κράτους η εταιρία και εξακολούθησε λέγοντας: «Για να εξασφαλίσει η εταιρία ότι θα εισπράττει τα τέλη, ακόμα κι αν υπάρξει δήμαρχος που δεν θέλει να πληρώνει τα τέλη, θα τα παίρνει κατευθείαν από την ΚΑΠ, γι’ αυτό βάζει στο μαντρί τους Δήμους και την Περιφέρεια».

Θα έρθει το αστικό κράτος να τα λύσει τα προβλήματα, έρχεται και το Υπουργικό Συμβούλιο να λύσει τα προβλήματα. Λύνει η αριστερή κυβέρνηση τα προβλήματα με τον τρόπο της επίταξης. Η ΤΕΡΝΑ έχει την εξουσία, θέλει να τους δέσει όλους. Οι λαλίστατοι κκ. δήμαρχοι γιατί δεν λένε για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει το σκουπίδι;

Ύστερα, απευθυνόμενος στους συναδέλφους του, ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία και ρώτησε: «Γιατί, κύριοι συνάδελφοι, δεν αφήνατε την κυβέρνηση να λύσει το θέμα των επιτάξεων; Γιατί πρέπει να βάλετε κι εσείς την υπογραφή σας για ένα έργο που είναι αποτυχία; Ψηφίστε ονομαστικά, εμείς δεν θέλουμε τέτοια ευθύνη».

Ο κ. Τζαμουράνης έκανε λόγο για προχειρότητα με την οποία προκηρύχθηκε ο πολυδιαφημισμένος δημόσιος διεθνής διαγωνισμός, για την αποτυχία της περιβόητης ιδιωτικής χωροθέτησης που με μαγικό και γρήγορο τρόπο, θα έλυνε όλα τα ζητήματα που το κράτος αδυνατεί να λύσει, την αγαστή συνεργασία κυβέρνησης και περιφέρειας προκειμένου να προωθήσουν την ΣΔΙΤ και την υποκρισία των εκάστοτε αντιπολιτεύσεων.

Η κυρία Λυμπεροπούλου επεσήμανε ότι το 1/3 της έκτασης στην Παιαιόχουνη είναι διεκδικούμενα οικόπεδα και είπε ότι η χωροθετημένη έκταση αποτελεί οικισμό κάτω των 2.000 κατοίκων, που ακόμα δεν έχουν καθορισμένη χρήση γης.

Ο κ. Περικλής Μαντάς, πρώην αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, δήλωσε ότι θα είναι πάντοτε υπέρ της ΣΔΙΤ, όπως ήταν πάντα, αλλά, απευθυνόμενος στην περιφερειακή αρχή, ρώτησε για ποιον λόγο πρέπει να ψηφίσει το Περιφερειακό Συμβούλιο  τις απαλλοτριώσεις, εφόσον πανηγυρίζει για την υπογραφή του Πρωθυπουργού.

Η κυρία Νικολάκου εξανέστη, λέγοντας υπάρχουν όρια,και εκείνος απάντησε «εκεί που σε παίρνει να τα λες αυτά». Ο πρόεδρος ζήτησε να μην καταγραφεί τίποτα από όλα αυτά στα πρακτικά.

Ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης είπε ότι το ΠεΣυ, ως πολιτικό όργανο, ενδιαφέρεται μόνο για την πολιτική τεκμηρίωση και υπογράμμισε: «Σκοπίμως και με δόλο γίνεται μια προσπάθεια για να δημιουργηθεί μια αντίληψη στους πολίτες ότι η παράταξή μας στιγματίζεται από τις πολιτικές πεποιθήσεις των μελών μας». Η «Νέα Πελοπόννησος», είπε, δημιουργήθηκε για να δείξει έναν άλλον δρόμο στη χώρα, και ότι αυτό που επιχειρεί, θα είναι σημείο αναφοράς για τη χώρα.

Το 2010 δημιουργήσαμε μια δομή με συγκεκριμένο πρόγραμμα, για το οποίο είμαστε υπερήφανοι.

«Στηρίζουμε τη συμφωνία που έχουμε κάνει με τους πολίτες», τόνισε. «Αμφισβητήσαμε όλους αυτούς που κατά καιρούς μας είπαν ότι αν υπογραφεί η σύμβαση θα παραιτηθούν και θα πάνε σπίτι τους. Δεν φταίμε εμείς αν το κόμμα τους και η παράταξή τους τούς ώθησαν εκτός. Εμείς δεν είμαστε οι συνδικαλιστές της τσέπης, είμαστε οι εργάτες του δη,όσιου συμφέροντος των πολιτών», είπε απαντώντας στον κ Αλεξανδρή, ο οποίος διαμαρτυρήθηκε εντόνως.

Να σεβαστείτε τις εντολές που έχουν δώσει οι πολίτες στην περιφερειακή αρχή.

«Δεν απευθυνόμαστε ούτε στα κόμματα ούτε στις κυβερνήσεις. Είμαστε εδώ για να ξεπεράσουμε τα μεγάλα προβλήματα της κρίσης που μαστίζει τον τόπο μας», πρόσθεσε. Ακολούθως, για ακόμα μία φορά υπογράμμισε ότι μόνο με τη ΣΔΙΤ μπορεί να υπάρξει δημόσιος έλεγχος, και κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι δεν έχει ασχοληθεί με το έργο, παρά τις διαμαρτυρίες της. Στη συνέχεια, επανήλθε στο θέμα της ιδιωτικής χωροθέτησης, εξηγώντας ότι ουσιαστικά σημαίνει ότι θα υπήρχε ΑΕΠΟ μέσα σε έξι μήνες. Ακόμα, επιτέθηκε στους προσφάτως ανεξαρτητοποιημένους της παράταξής του, αποκαλώντας τους «λαϊκιστές»:

Όλοι αυτοί οι λαϊκιστές που δεν έχουν πολιτική αξία, δεν κατανοούν ότι εδώ σήμερα συζητάμε μια νόμιμη διαδικασία. Η επίταξη είναι μια νόμιμη διαδικασία, που προβλέπεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Δεν είναι κλοπή της ιδιοκτησίας. Είναι η διαδικασία που διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον.

Στη συνέχεια, εξήγησε ότι αυτή η διαδικασία πέρασε από πολλά στάδια, και δεν κρίθηκε μόνο από ένα ελεγκτικό όργανο αλλά από τα μεγαλύτερα δικαστήρια της χώρας, αναφερόμενος παράλληλα στην εξαιρετική δουλειά των Υπηρεσιών της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Δεν επιβαρύνεται ούτε το πρόγραμμά μας ούτε το Δημόσιο. Η ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ είναι η μεγαλύτερη εγγύηση ότι το κόστος θα είναι μικρό για τον πολίτη.

Τέλος, ο περιφερειάρχης ζήτησε να σταθμίσουν οι περιφερειακοί σύμβουλοι τη συνείδησή τους και να υπερψηφίσουν το έργο, ώστε να μπορούν όλοι να πουν ότι με μια απόφαση μπορούν να αποδέιξουν ότι από λάθος δεν στήριξαν το έργο και το καθυστέρησαν τόσο καιρό.

Μετά τις δευτερολογίες, έγινε η ονομαστική ψηφοφορία, για την οποία επέμεινε και η πλειοψηφούσα παράταξη, εκτός από την παράταξη Γόντικα. Οι «ανεξάρτητοι» της «Νέας Πελοποννήσου» ψήφισαν «λευκό». Το θέμα πέρασε, καιμε τη θετική ψήφο του κ. Δολτσινιάδη, με 22 υπέρ, 12 κατά και 3 λευκά.

Video: 

ArcadiaPortal.gr Ανέβηκαν οι τόνοι μεταξύ Νικολάκου - Μαντά στο ΠεΣυ


15 Σχόλια

Συγχαρητήρια σε όλους τους Προεστούς Αρκάδες .. κ ΜΗ…. Για το ΄ΕΡΓΟ ΤΟΥΣ!!!! Που κατάφεραν η ΑΡΚΑΔΙΑ να γίνει ΧΩΡΟΣ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ!! Κ Μελλοντικά κ της ΑΘΗΝΑΣ….. Κ Μάλιστα ΣΕΙΜΙΚΤΑ! Καταργώντας την ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ…!! Κ Έχοντας βέβαια τα λιγότερα σκουπίδια λόγω πληθυσμού. ΤΕΛΙΚΑ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΚΑΔΙΑ???

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ , ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΑΥΤΟ ΕΡΓΟ . 600 ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΘΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥΣ , ΚΑΙ 300 ΘΑ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ . ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ , ΝΑ ΠΑΨΟΥΜΕ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΙΑ ΑΤΕΛΕΙΩΤΗ ΧΩΜΑΤΕΡΗ . ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ Π Ε Τ Ρ Ο Τ ΑΤ Ο Υ Λ Η .

Μεγαλε Σανοφαγε ,οσοι δουλεψουν εκει θα ζησουν για κανα 10αρια χρονια.Μεγαλη επενδυση οπως η Ηλιοσφαιρα.Ευτυχως τον Μαη η Τατουλοπαρεα θα ειναι παρελθον ,και κατι μπορουμε να γλιτωσουμε

Αν ολοκληρη Αρκαδια περιμενει 300 θεσεις εργασιας μεσα στον καρκινο της Τερνα ,ειμαστε για κλαματα μεγαλε !!

Δυστυχώς εδώ που έχουμε φτάσει το εργοστάσιο στην Μεγαλόπολη δείχνει ως η μοναδική λύση σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Οποιαδήποτε άλλη λύση απαιτεί τουλάχιστον 6-7 χρόνια. Μέχρι τότε θα έχουμε πνιγεί στα σκουπίδια. Τεχνηέντως φτάσαμε σε αυτό το σημείο με την συμβολή της κεντρικής εξουσίας αλλά και τις περιφερειακής αυτοδιοίκησης. Τώρα είναι αργά για κάτι άλλο. Το μόνο που μπορεί να γίνει, είναι βελτίωση στους όρους. Επαναλαμβάνω, δυστυχώς.

Ναι μωρέ "χαβούζα" και "καρκίνος"... Νομίζετε ότι θα είναι χωματερή σαν του χωριού σας; Θα είναι ολοκληρωμένη λύση **σύγχρονης** διαχείρισης των απορριμάτων. Δεν θα είναι τύπου "τα πετάμε εδώ και τα αφήνουμε". Και ναι οι 300 θέσεις εργασίας είναι 300 θέσεις εργασίας όχι μηδέν. Τι περιμένεις; Με ένα έργο να εργάζεται όλη η Αρκαδία; Ας είμαστε λίγο ρεαλιστές και όχι γκρινιάρηδες.

Ο Κώστας Βλάσης ο βουλευτής Αρκαδίας να απολογηθεί στον κόσμο της Πελοποννήσου για τις ενέργειες του που στόχευαν στην ακύρωση του έργου ακολουθώντας τη γραμμή του υπουργού ΣΥΡΙΖΑ Τσιρώνη και της κυρίας Λυμπεροπούλου. Η συγκεκριμένη συνοδεύουσα τον κ Νίκα στην Μαραθόλακα χαρακτήριζε ως πρότυπο διαχείρισης αυτή του Δημάρχου. Κύριε Βλάση , όταν ο Τατούλης αντιπολιτευόταν τον Συριζα και τον ανεκδιήγητο Τσιρώνη εσείς κάνατε διακοπές στην Μύκονο. 3.5 χρόνια το έργο καθυστέρησε από τους χειρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ. Λογικό είναι οι πωλητές της μαφίας των σκουπιδιών με έδρα την Καλαμάτα να ήθελα τη Φολόη.

10:16 τι σου εχουν ταξει και βλεπειςτον Μπρουτζο για Χρυσο ;Σοβαρο εργο στην Ελλαδα ποτε εγινε;Θα γινει σωστη δουλεια; Θα ειναι συστηρα μονο για σκουπιδια των 5 νομων της περιφερειας μας η' θα φερνουν και της Αθηνας και της Πατρας ;

ΑΝ ΣΥΜΒΕΙ ΝΑ ΦΕΡΝΟΥΝ ΑΠΟ ΑΛΛΟΥ , ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ,ΚΑΤΑ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ , ΟΤΙ ΘΑ ΕΧΕΙ ΚΕΡΔΗ ΑΠΟ ΑΥΤΟ Η ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ .....

Γιατι θα εχει στην Καλλιροη μεσσηνιας σταθμο μεταφορτωσης;Μηπως για να φερνουν και τα σκουπιδια της Ηλειας -Αχαιας ;Ειναι πολλα τα λεφτα και τα λιγδοταμπαρα της περιφερειας θα φανε με χρυσα κουταλια.Εσυ Αρκα ομως αγερωχος ,τον Μαη ψηφιζουμε Πετρο και κυνηγο

Ο ορος να ειναι 100χιλιαδες τονοι σκουπιδια τον χρονο,ισα της περιφερειας Πελλοπονησσου.Γιατι αλλιως αυτοι θα φερνουν 1 εκκατομυριο τονους απο ολη την Ελλαδα.

Βγηκε ο Χρυσαυγουλος να πει οτι ειναι του 1980 η τεχνολογια.Πες και ενα ΟΧΙ ρε για αυτοβτο εκτρωμα,αλλα μηπως μενει εδω για να χαλιεται

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.