Οι 8 θέσεις της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Αρκαδίας για την επικείμενη αλλαγή του «Καλλικράτη»

Οι 8 θέσεις της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Αρκαδίας για την επικείμενη αλλαγή του «Καλλικράτη»

Απρίλιος 04, 2017 - 11:20
1 σχόλια

Στις 28 Φεβρουαρίου 2017 η Επιτροπή για την Αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δημοσίευσε την τελική της πρόταση προς τον Υπουργό Εσωτερικών.

Εν όψη της σχετικής νομοθετικής πρωτοβουλίας για την αλλαγή του Καλλικράτη, που αναμένεται έως το Καλοκαίρι, η Νομαρχιακή Επιτροπή Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει τις ακόλουθες προτάσεις:

  • Οι εκλογές για την ανάδειξη των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων να διεξάγονται με το εκλογικό σύστημα της Απλής Αναλογικής.
  • Οι εκλογές για την ανάδειξη των Δημοτικών και Περιφερειακών αρχών να διεξάγονται ανά 4 έτη και όχι ανά 5.
  • Οι θητείες των προσώπων στις θέσεις των Δημάρχων και των Περιφερειαρχών να είναι το πολύ δύο.
  • Η εκλογή του Δημάρχου και του Περιφερειάρχη να γίνεται από τα μέλη του Δημοτικού και Περιφερειακού Συμβουλίου αντίστοιχα.
  • Να θεσμοθετηθούν τα Δημοτικά και Περιφερειακά Δημοψηφίσματα, τα οποία θα προκαλούνται και με πρωτοβουλία των πολιτών.
  • Οι εκλογές για την ανάδειξη των Τοπικών Συμβουλίων των Κοινοτήτων να διεξάγονται με ενιαίο ψηφοδέλτιο.
  • Οι Δήμοι να υποχρεώνονται να διαθέτουν προϋπολογισμό στα Τοπικά Συμβούλια των Κοινοτήτων την διαχείριση του οποίου και θα αναλάβουν τα ίδια τα Κοινοτικά Συμβούλια. 
  • Να καταργηθούν οι αποκεντρωμένες διοικήσεις και οι αρμοδιότητές τους να παρέχονται από αποκεντρωμένες διευθύνσεις των Υπουργείων.

Η νομοθέτηση των ανωτέρω υλοποιεί τη θεμελιώδη αρχή του Συντάγματος ότι  «Όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το Λαό, υπάρχουν υπέρ αυτού και του Έθνους και ασκούνται όπως ορίζει το Σύνταγμα».

Πολλοί φωνασκούντες εναντίον της νομοθέτησης των ανωτέρων κινούνται από ιδιοτελή κριτήριαμε στόχο τόσο τη διατήρηση των προσώπων - επαγγελματιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όσο και τη συνέχιση των πελατειακών σχέσεων και των σχέσεων διαπλοκής, με λάφυρο το Δημόσιο χρήμα.

 

Τρίπολη 4Απριλίου 2017

Η Νομαρχιακή Επιτροπή  ΣΥΡΙΖΑ Αρκαδίας.


Υπάρχει 1 Σχόλιο

Θετικές οι προτάσεις . Τι πρόβλημα θα έχετε σαν ΣΥΡΙΖΑ αν προτείνετε τρία ψηφοδέλτια , ένα για δημάρχους , ένα για πρόεδρο δημοτικού συμβουλίου και ένα για υποψήφιους συμβούλους . Αν δεν τα καταφέρουν να συνεννοηθούν ας τους κρίνει η κοινωνία και τα όποια προβλήματα . Εξ άλλου για το καλό της κοινωνίας δε βγαίνουν ; Μ ε τον τρόπο αυτό σπάζεις τα πηγαδάκια και τις κλίκες . Να δούμε θα πηγαίνει κανένας απροετοίμαστος! Απολογία θα κάνουν οι προϊστάμενοι κάθε υπηρεσίας , ο αιρετός θα φέρνει την ιδέα και η υπηρεσία θα υλοποιεί .

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.