«Όχι» Γαλλίας - Ολλανδίας στην ένταξη Β. Μακεδονίας και Αλβανίας στην ΕΕ

«Όχι» Γαλλίας - Ολλανδίας στην ένταξη Β. Μακεδονίας και Αλβανίας στην ΕΕ

Οκτώβριος 16, 2019 - 10:33
0 σχόλια

Από αλλού το περίμεναν, και από αλλού ήρθε.. Ο λόγος για το «μπλόκο» που όρθωσαν Γαλλία και Ολλανδία στην ενταξιακή πορεία στην ΕΕ της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας.

Όπως αναφέρει τόσο το Bloomberg, όσο και το Associated Press το «φρένο» μπήκε μετά από ενστάσεις της Γαλλίας και της Ολλανδίας. Σημειώνεται μάλιστα, πως το Παρίσι, είχε εκφράσει την αντίθεσή του εδώ και μέρες.

Το θέμα παραπέμπεται στη Σύνοδο Κορυφής.

Τόσο η Γαλλία όσο και η Ολλανδία επέμεναν να αναθεωρηθεί πλήρως το σύστημα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με υποψήφια κράτη, αλλά και ο τρόπος πιστοποίησης και παρακολούθησης μεταρρυθμίσεων.

Η Γαλλία από την αρχή ήταν αρνητική στη διεύρυνση ειδικά της Αλβανίας, αλλά και της Βόρειας Μακεδονίας. Ως προς την Αλβανία, η Γαλλία προέβαλε ως βασικό επιχείρημα τη διαφθορά.

Για τη Βόρεια Μακεδονία, η Γαλλία προέβαλε επιχειρήματα για θέματα νόμου και εσωτερικών μεταρρυθμίσεων.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές πηγές, η Γαλλία επιθυμεί και διεκδικεί αλλαγή του πλαισίου των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Αρνητική ήταν και η Ολλανδία, αλλά και η Ιταλία.

Η Γαλλία και η Ολλανδία υποστήριξαν ότι πρέπει να εξεταστεί το αν και κατά πόσο οι δύο χώρες όντως πληρούν τα κριτήρια του Κράτους Δικαίου, μετά από αναφορές για συγκεκριμένες υπαναχωρήσεις, ειδικά στην περίπτωση της Αλβανίας.


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.