Όχι Like, αλλά... Αμήν σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης

Όχι Like, αλλά... Αμήν σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης

Ιούλιος 07, 2015 - 16:34
0 σχόλια

Μια διαφορετική εκδοχή του Facebook, αλλά στο ίδιο πνεύμα, εμφανίστηκε στη Βραζιλία, τη χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό Ρωμαιοκαθολικών στον κόσμο. Το Facegloria (από τις λέξεις «face», πρόσωπο, και «gloria», δηλαδή τη δόξα του Θεού) είναι η ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης στην οποία οι χρήστες δεν βρίζουν και δεν αναρτούν υλικό ερωτικού περιεχομένου που δημιούργησαν πιστοί όχι της Ρωμαιοκαθολικής, αλλά της Ευαγγελικής Εκκλησίας στη Βραζιλία. Λειτουργεί εδώ και έναν μήνα, και μετρά 100.000 χρήστες.

Στην υπηρεσία απαγορεύονται περίπου 600 λέξεις, ενώ το γνωστό «Like» έχει αντικατασταθεί από το «Αμήν».

«Στο Facebook εκτίθεται κανείς σε μεγάλο όγκο περιεχομένου που εμπεριέχει βία και πορνογραφία. Για τον λόγο αυτόν σκεφτήκαμε να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο στο οποίο οι χρήστες θα έχουν τη δυνατότητα να συζητούν για τον Θεό, την αγάπη και να κηρύττουν τον Λόγο του», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ο Ατίλα Μπάρος, ένας από τους δημιουργούς της υπηρεσίας.

Αλλά και οι Μουσουλμάνοι έχουν το δικό τους Facebook. Πρόκειται για το Ummaland, που ιδρύθηκε το 2013 αποκλειστικά για μουσουλμάνους και αριθμεί σήμερα 329.000 μέλη. Η υπηρεσία προβάλλει αποφθέγματα εμπνευσμένα από το Ισλάμ και περιλαμβάνει «εκτεταμένες ρυθμίσεις απορρήτου» για τις γυναίκες. Τουλάχιστον, επιτρέπει τη συμμετοχή τους...

Πάντως, σημειωτέον ότι οι συνηθισμένοι χρήστες του Facebook πολύ θα ήθελαν να υπάρχει και μια επιλογή Dislike στη γνωστή σελίδα, προκειμένου να δηλώνουν τη δυσαρέσκειά τους. Όπως και να δικαιολογεί καλύτερα το μέσον στους χρήστες τις διάφορες απαγορεύσεις του. Για παράδειγμα, εύκολα «κατεβάζει» το φιλί ανάμεσα σε δύο άνδρες, όπως συνέβη με το γαμήλιο φιλί γνωστού Έλληνα συγγραφέα και του συζύγου του, αλλά δύσκολα φωτογραφίες που μπορεί να προσβάλλουν το θρησκευτικό αίσθημα των χρηστών του.

Αν μη τι άλλο, τα κοινωνικά δίκτυα τις ίδιες τις κοινωνίες εκφράζουν και είναι λογικό να προσαρμόζονται στις ιδιαιτερότητες των ομάδων που επιθυμούν να συμμετέχουν σε αυτά. 

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.