Οφέλη του μητρικού θηλασμού στη δημόσια υγεία

Οφέλη του μητρικού θηλασμού στη δημόσια υγεία

Οκτώβριος 31, 2014 - 17:50
0 σχόλια

Τα οφέλη Μητρικού Θηλασμού στη Υγεία του παιδιού

Η Υφυπουργός Υγείας, σε Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα, στην αίθουσα τύπου Υπουργείου Υγείας, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού (1-7 Νοεμβρίου), μίλησε για τα οφέλη του μητρικού θηλασμού στη δημόσια υγεία, καθώς και για το νέο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο πρόκειται να φέρει σύντομα το Υπουργείο Υγείας για την προαγωγή του μητρικού θηλασμού.

Η Υφυπουργός επεσήμανε ότι ο Μητρικός Θηλασμός είναι δικαίωμα του ανθρώπου, ενώ η προαγωγή του αποτελεί μια πολύ καλή επένδυση για την Δημόσια Υγεία και την πρόληψη. Επανέλαβε πως προτεραιότητα του Υπουργείου Υγείας είναι η υγεία των παιδιών και η ασφάλειά τους.

Ειδικότερα ανέφερε:

Α) Τα οφέλη του Μητρικού Θηλασμού:

Από το 1996 στη χώρα μας έχει καθιερωθεί η πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου (1-7) ως Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού.

Επιστημονικά δεδομένα αποδεικνύουν ότι τα οφέλη του μητρικού θηλασμού είναι πολλαπλά κι μεγάλα τόσο για τη μητέρα όσο και για το παιδί. Ο μητρικός θηλασμός είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να εξασφαλίσουμε πως τα παιδιά έχουν τη σωστή διατροφή, ώστε να έχουν την καλύτερη δυνατή αρχή στη ζωή. 

Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού υπογραμμίζει τη βασική ανάγκη της σωστής διατροφής και διασαφηνίζει την υποχρέωση της πολιτείας να ενημερώνει με τον εγκυρότερο τρόπο όλες τις κοινωνικές ομάδες για τα πλεονεκτήματα του μητρικού θηλασμού και να εξασφαλίζει στις μητέρες κατάλληλη περίθαλψη πριν και μετά το θηλασμό. Ο Μητρικός Θηλασμός είναι μέρος των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη διατροφή και στην υγεία.

Δυστυχώς, σήμερα ο σύγχρονος τρόπος ζωής αναγκάζει πολλές γυναίκες να περιορίσουν σημαντικά το χρονικό διάστημα που θηλάζουν τα παιδιά τους.

Τα οφέλη Μητρικού Θηλασμού στη Υγεία του παιδιού:

Παιδιά ηλικίας 7-8 που θήλασαν τουλάχιστον για 6 μήνες εμφάνισαν 10 βαθμούς υψηλότερο IQ από αντίστοιχα που δεν θήλασαν.
Παιδιά που θηλάζουν για 1 χρόνο εμφανίζουν κατά 50% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη, καθώς και κατά10 φορές μικρότερη πιθανότητα να εισαχθούν στο νοσοκομείο κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής τους.
Παιδιά που θήλασαν έστω και για 1 μήνα εμφανίζουν 21% χαμηλότερο κίνδυνο για εμφάνιση λευχαιμίας.
Ανάμεσα σε παιδιά που θήλασαν και σε άλλα που δεν θήλασαν, παρατηρήθηκε μειωμένη εμφάνιση λοιμώξεων του αναπνευστικού, ωτίτιδων, γαστρεντερίτιδων, νεκρωτικής εντεροκολίτιδας και διαφόρων τύπων αλλεργιών.
Παιδιά που θηλάζουν έχει βρεθεί ότι εμφανίζουν στο μέλλον μειωμένο κίνδυνο για εκδήλωση παχυσαρκίας, στεφανιαίας νόσου και της νόσου του Crohn.

 

Τα οφέλη Μητρικού Θηλασμού στη μητέρα:

Μειώνεται ο κίνδυνος για την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού, ή του ενδομητρίου, καθώς και για την εμφάνιση οστεοπόρωσηςαπό τη μητέρα που θήλασε τα παιδιά της.
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2013 στις ΗΠΑ, 4.981 περιπτώσεις καρκίνου του μαστού, 53.847 περιπτώσεις υπέρτασης και 13.946 περιπτώσεις εμφράγματος του μυοκαρδίου θα προληφθούν τα επόμενα χρόνια, εάν το 90% των 15χρονων σήμερα Αμερικανίδων θηλάσει κάθε παιδί της για τον πρώτο χρόνο ζωής του.
Το σημαντικότερο όμως είναι το γεγονός ότι μέσα από το θηλασμό δημιουργείται ένας ισχυρός δεσμός ανάμεσα στη μητέρα και το παιδί, συμβάλλοντας στη δημιουργία αρμονικής σχέσης μεταξύ τους, στην ύπαρξη ψυχικής υγείας και στη διαμόρφωση υγιούς προσωπικότητας του παιδιού.

Τα οφέλη του Μητρικού θηλασμού στην Οικονομία:

Το άμεσο και έμμεσο οικονομικό κόστος που προκαλεί η εγκατάλειψη του μητρικού θηλασμού υπολογίστηκε σε 2 έρευνες που αφορούσαν τις Η.Π.Α.

Το 2001 το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ υπολόγισε ότι για τα πρώτα δύο χρόνια ζωής θα εξοικονομούνταν 3,6 δις δολάρια, εάν τα ποσοστά αποκλειστικού θηλασμού αυξάνονταν από 64% εντός των Μαιευτηρίων και 29% στο τέλος του 6ου μήνα, σε 75% και 50% αντίστοιχα. Τα στοιχεία είναι πιθανό να υποεκτιμούν το κόστος, καθώς περιλαμβάνουν το κόστος που προκαλούν μόνο τρεις παιδικές ασθένειες (μέση ωτίτιδα, γαστρεντερίτιδα και νεκρωτική εντεροκολίτιδα).

Έρευνα για το 2007 υπολόγισε εκ νέου το κόστος περιλαμβάνοντας δέκα από παιδικά νοσήματα (πλην του διαβήτη τύπου 2, για τον οποίο δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία) και κατέληξε ότι εάν το 90% των Αμερικανικών οικογενειών συμμορφωνόταν με την οδηγία για αποκλειστικό θηλασμό για τους 6 πρώτους μήνες ζωής, οι ΗΠΑ θα εξοικονομούσαν ετήσια 13 δις δολάρια και θα προλάμβαναν 911 θανάτους, οι συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είναι θάνατοι βρεφών.
Για το οικονομικό κόστος του μη θηλασμού στη χώρα μας δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία. Μπορεί να εκτιμηθεί πάντως, ότι θα είναι ανάλογο.

Η επίδραση του Μητρικού Θηλασμού στη μείωση των ανισοτήτων στην Υγεία:

Έρευνες στο διεθνή χώρο, αλλά και η Εθνική Μελέτη Συχνότητας & Προσδιοριστικών Παραγόντων Μητρικού Θηλασμού που διεξήχθη από το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού το 2009, έχουν συσχετίσει το υψηλότερο κοινωνικοοικονομικό και μορφωτικό επίπεδο της μητέρας και της οικογενείας με αυξημένα ποσοστά θηλασμού.
Το αποτέλεσμα των χαμηλών ποσοστών θηλασμού στις πιο ευάλωτες κοινωνικοοικονομικά ομάδες του πληθυσμού έχει ως συνέπεια τη μεγαλύτερη επιβάρυνση της υγείας των βρεφών και των παιδιών (καθώς είναι περισσότερο ευάλωτα στις ασθένειες που παρουσιάστηκαν παραπάνω),
Επίσης, παρατηρείται αύξηση της οικογενειακής δαπάνης για την υγεία, η απουσία από την εργασία και η μείωση της παραγωγικότητας των μελών της οικογένειας που φροντίζουν τα ασθενή βρέφη ή παιδιά. Δηλαδή, ο μη θηλασμός καταλήγει να αναπαράγει την κοινωνική ανισότητα στην υγεία και να επιβαρύνει τον οικογενειακό προϋπολογισμό των πιο ευάλωτων νοικοκυριών.

Οι νομικές δεσμεύσεις της χώρας μας, αναφορικά με τον Μητρικό Θηλασμό:

 Η προστασία, προαγωγή και υποστήριξη του μητρικού θηλασμού είναι ένα αναγνωρισμένο από την Πολιτεία μας ανθρώπινο δικαίωμα. Το αναγνωρίζει στο άρθρο 24  η Διεθνής Σύμβαση για τα δικαιώματα του Παιδιού (Ν. 2101/ 92 ΦΕΚ τ. Α΄ 192) που υιοθετήθηκε από την Γενική Σύσκεψη των Ηνωμένων Εθνών το 1989, ενώ έκτοτε η προστασία, προαγωγή και υποστήριξη του μητρικού θηλασμού βρίσκονται σταθερά στο επίκεντρο των πολιτικών των διεθνών οργανισμών για την ανάπτυξη και τη διατροφή των παιδιών.
Κυριότερες τέτοιες πρωτοβουλίες αποτελούν η Παγκόσμια Στρατηγική για την Διατροφή του Βρέφους και του Μικρού Παιδιούπου υιοθετήθηκε από τον ΠΟΥ και έχει οικοδομηθεί πάνω στις αρχές του Διεθνούς Κώδικα Εμπορίας Υποκατάστατων του Μητρικού Γάλακτος, η Διακήρυξη ‘’Innocenti’’ για την Προστασία, Προαγωγή και Υποστήριξη του Μητρικού Θηλασμού και η πρωτοβουλία του «Φιλικού για το Βρέφος Νοσοκομείου» του ΠΟΥ και της  UNICEF.
Η προστασία, προαγωγή και υποστήριξη του μητρικού θηλασμού είναι επίσης σύμφωνη με την Παγκόσμια Διακήρυξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και της  Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας για το Σχέδιο Δράσης για την Διατροφή.
Ο μητρικός θηλασμός αποτελεί επίσης προτεραιότητα των Σχεδίων Δράσης για τα Τρόφιμα και την Διατροφική Πολιτική του Ευρωπαϊκού Γραφείου του ΠΟΥ, ενώ η σημασία της προστασίας, προαγωγής και υποστήριξης του μητρικού θηλασμού έχει τονισθεί επανειλημμένα σε σημαντικά έγγραφα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Τα χαμηλά ποσοστά αποκλειστικού και μακροχρόνιου θηλασμού στη χώρα μας:

Παρά τις επιστημονικές διαπιστώσεις και τις διακηρύξεις των διεθνών οργανισμών, τα ποσοστά του μητρικού θηλασμού, ιδιαίτερα στο Δυτικό κόσμο, διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα.
Στο διεθνή χώρο τα ποσοστά αποκλειστικού μητρικού θηλασμού για τους 6 μήνες κυμαίνονται από 22% στη Γερμανία, 12% στη Σουηδία και στις Η.Π.Α. και 9,7% στην Αυστρία, μέχρι κάτω του 1% στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Για τη χώρα μας η Εθνική Μελέτη Συχνότητας και Προσδιοριστικών Παραγόντων Μητρικού Θηλασμού κατέγραψε ότι στο μαιευτήριο θήλασαν αποκλειστικά το 41% των γυναικών, ενώ στο τέλος του 6ου μήνα το ποσοστό αποκλειστικού θηλασμού σχεδόν μηδενίστηκε (0,9%). Στο τέλος του πρώτου χρόνου ποσοστό 6,4% των γυναικών συνέχιζε τον μη αποκλειστικό θηλασμό.

Οι διεθνείς πρωτοβουλίες προστασίας, προαγωγής και υποστήριξης του μητρικού θηλασμού:

Ο ΠΟΥ και η UNICEF ξεκίνησαν το 1991 την πρωτοβουλία για τα Φιλικά προς τα Βρέφη Νοσοκομεία ( The Baby-friendly Hospital Initiative- BFHI). Τα Φιλικά προς τα Βρέφη Νοσοκομεία (ΦΒΝ), τα οποία πιστοποιούνται με βάση την ικανότητα τους να πληρούν τα 10 βήματα, που έχουν θεσπιστεί από τον ΠΟΥ και τη UNICEF και  παρουσιάζουν παγκόσμια σταθερή αύξηση τα τελευταία χρόνια (αυτή τη στιγμή συμμετέχουν στην πρωτοβουλία πάνω από 152 κράτη). H αναθεωρημένη Διακήρυξη Innocenti, καλεί μεταξύ άλλων, τις κυβερνήσεις να υποστηρίξουν την πρωτοβουλία για τα Φιλικά προς τα Βρέφη Νοσοκομεία.
 Η πρωτοβουλία για τα Φιλικά προς τα Βρέφη Νοσοκομεία (ΦΒΝ) έχει μετρήσιμα και απτά αποτελέσματα, αυξάνοντας την πιθανότητα των βρεφών να θηλάζουν αποκλειστικά για τους πρώτους έξη μήνες της ζωής τους.

Καθοριστική  επίσης για τη διατήρηση του θηλασμού έχει αναγνωριστεί να είναι η υποστήριξη από το περιβάλλον της θηλάζουσας. Το μυστικό για τις καλύτερες πρακτικές θηλασμού είναι η συνεχιζόμενη καθημερινή υποστήριξη για τη θηλάζουσα μητέρα μέσα στο σπίτι και στην κοινότητά της. Η κοινωνική υποστήριξη μπορεί να αποδοθεί σε πέντε Κύκλους Υποστήριξης: την Οικογένεια και τα Κοινωνικά Δίκτυα, τα Συστήματα Υγειονομικής Περίθαλψης, τον Εργασιακό Χώρο και την Εργασία, την Κυβέρνηση και την Νομοθεσία και την Απόκριση σε έκτακτη ανάγκη.

Β) Οι νομοθετικές πρωτοβουλίες του Υπουργείου Υγείας για τον Μητρικό Θηλασμό:

Ήρθε η ώρα, η Ελλάδα να κάνει πράξη όλες αυτές τις πρωτοβουλίες των διεθνών οργανισμών σχετικά με τον Μητρικό Θηλασμό.

Το Υπουργείο Υγείας, λαμβάνοντας υπ’ όψη τα οφέλη του μητρικού θηλασμού προχώρησε στην δημιουργία του κατάλληλου θεσμικού πλαισίου για την προαγωγή του μητρικού θηλασμού.

Με το Σχέδιο Νόμου, το οποίο βρίσκεται στο τελικό στάδιο, οικοδομείται η εθνική πολιτική στα ζητήματα της περιγεννητικής φροντίδα και του μητρικού θηλασμού που έλειπε από τη χώρα.

Σκοπός του νομοσχεδίου είναι να αλλάξει την κουλτούρα απέναντι στον μητρικό θηλασμό, οικοδομώντας σε στέρεες βάσεις την υιοθέτηση του μητρικού θηλασμού από τις νέες μητέρες, με τρόπο οργανωμένο, από την πολιτεία, στηρίζοντας την οικογένεια, τηνμητρότητα τις νέες μητέρες και την παιδική υγεία.

Ο νόμος πρόκειται να δώσει το έναυσμα και την βαρύτητα που πρέπει ώστε να στηριχθεί η προαγωγή του μητρικού θηλασμού.

Συγκεκριμένα:

α) Δημιουργείται Σταθμός/Χώρος Θηλασμού σε δημόσιες υπηρεσίες που εξυπηρετούν κοινό, σε φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας, σε αερολιμένες, σε λιμένες, σε σταθμούς υπεραστικών λεωφορείων, σε σταθμούς μέσων σταθερής τροχιάς, σε μουσεία, σε αρχαιολογικούς χώρους, σε χώρους άθλησης, σε εμπορικά κέντρα, καθώς και σε άλλους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους.

Η θεσμοθέτηση των Σταθμών/Χώρων Θηλασμού θα αποτελέσει μία σημαντική καινοτομία, η οποία θα τοποθετήσει τη χώρα μας ανάμεσα στις χώρες με την περισσότερο σύγχρονη νομοθεσία έναντι του Μητρικού Θηλασμού. Οι Σταθμοί/Χώροι Θηλασμού έχουν δημιουργηθεί εκ των πραγμάτων  (de facto) και εκ του νόμου (de jure) σε χώρες του εξωτερικού ανάλογα με  το νομικό πολιτισμό τους. Η θεσμοθέτηση αυτή αναμένεται να ωφελήσει και την εικόνα της χώρας μας ως τουριστικού προορισμού για οικογενειακές διακοπές και μάλιστα, με την κατάλληλη προβολή, να προσελκύσει οικογένειες υψηλού κοινωνικοοικονομικού επιπέδου, καθώς από τη διεθνή επιστημονική βιβλιογραφία προκύπτει ότι ο μητρικός θηλασμός σχετίζεται θετικά με υψηλότερο κοινωνικοοικονομικό επίπεδο της μητέρας.

β)    Οι εργαζόμενες θηλάζουσες μητέρες στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα μπορούν να αντλούν με έκθλιψη και να αποθηκεύουν το μητρικό γάλα, κατά τη διάρκεια του ωραρίου εργασίας τους και εντός του χώρου που ορίζεται από το φορέα  εργασίας τους και ο οποίος ονομάζεται Σταθμός/Χώρος Θηλασμού στην Εργασία.

γ)    Στα δημόσια Νοσοκομεία, στα Νοσηλευτικά Ιδρύματα που λειτουργούν με τη μορφή Ν.Π.Ι.Δ. και σε ιδιωτικές Κλινικές προωθείται η ανάπτυξη της Πρωτοβουλίας «Φιλικά προς τα Βρέφη Νοσοκομεία» (Φ.Β.Ν.) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, προκειμένου να ενισχυθεί η προαγωγή του μητρικού θηλασμού.

Η θεσμοθέτηση των Φιλικών προς τα Βρέφη Νοσοκομείων θα τοποθετήσει τη χώρα μας, ανάμεσα στις 152 χώρες που εφαρμόζουν το θεσμό. Η ανάπτυξη του θεσμού αυτού αναμένεται να δώσει την ευκαιρία σε μεγάλο αριθμό επιτόκων και  λεχωϊδων να ενημερωθούν σχετικά και να επιλέξουν να θηλάσουν τα παιδιά τους για το μεγαλύτερο δυνατόν χρονικό διάστημα. Ο θεσμός τωνΦιλικών προς τα Βρέφη Νοσοκομείων αναμένεται να τύχει θερμής υποδοχής από την κοινή γνώμη, την επιστημονική κοινότητα, τα Μαιευτήρια και τις Κλινικές της χώρας. Σημειώνεται ότι ως «Φιλικά προς τα Βρέφη Νοσοκομεία» έχουν ανακηρυχθεί από τη UNICEF ήδη δύο Δημόσια Νοσοκομεία, το Περιφερειακό Γενικό Νοσοκομείο-Μαιευτήριο «Έλενα Βενιζέλου» και το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν»,  ενώ  έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες αξιολόγησης και για το πρώτο Ιδιωτικό Μαιευτήριο της χώρας, το «Μητέρα».

δ)    Δημιουργείται Τράπεζα Γάλακτος στα δημόσια Νοσοκομεία, στα Νοσηλευτικά Ιδρύματα που λειτουργούν με τη μορφή Ν.Π.Ι.Δ. και στις ιδιωτικές Κλινικές που διαθέτουν μονάδα νεογνών.

ε) Στο πλαίσιο ανάπτυξης του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας οργανώνονται προγράμματα και δράσεις προαγωγής του μητρικού θηλασμού, ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των γυναικών και φορέων με στόχο τη διασφάλιση της συνέχειας  των υπηρεσιών και παρεμβάσεων και μετά την έξοδο από το μαιευτήριο.

στ) Συστήνεται στο Υπουργείο Υγείας «Μητρώο Επιμορφωτών για την Προαγωγή του Μητρικού Θηλασμού».

ζ)    Εξετάζεται η δυνατότητα, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, να δημιουργηθεί συμβολικά μέσα στο Υπουργείο Υγείας, ο πρώτος Σταθμός/Χώρος Θηλασμού, ο οποίος θα λειτουργήσει πιλοτικά.

Οικονομική δαπάνη διατάξεων:

Δαπάνη εις βάρος του  Προϋπολογισμού μελλοντικά αναμένεται να προκύψει από τη δημιουργία και λειτουργία των Σταθμών/Χώρων Θηλασμού σε δημόσιες υπηρεσίες, τη δημιουργία Τραπεζών Γάλακτος σε  δημόσια Νοσοκομεία, καθώς και από την ανάπτυξη προγραμμάτων και δράσεων προαγωγής και υποστήριξης του μητρικού θηλασμού.

Το οικονομικό κόστος των  Σταθμών/Χώρων Θηλασμού και των Τραπεζών Γάλακτος δεν μπορεί να εκτιμηθεί πριν την έκδοση των προβλεπομένων Υπουργικών Αποφάσεων που θα ρυθμίσουν τις προδιαγραφές δημιουργίας και λειτουργίας τους. Το οικονομικό κόστος των προγραμμάτων και των δράσεων προαγωγής και υποστήριξης του μητρικού θηλασμού θα προϋπολογιστεί κατά τον προγραμματισμό αυτών και θα εξαρτηθεί από την έκταση της εφαρμογής τους.

Η εισαγωγή της διάταξης Νόμου  για  την προστασία, προαγωγή και υποστήριξη  του μητρικού θηλασμού αναμένεται μέσο-μακροπρόθεσμα να αποδώσει οικονομικό όφελος προς τον κρατικό Προϋπολογισμό. Συγκεκριμένα, η αύξηση των ποσοστών και της διάρκειας του μητρικού θηλασμού των νεογνών και βρεφών αναμένεται να μειώσει τη νοσηρότητα και τη θνητότητα του πληθυσμού, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα, προκαλώντας μείωση της δημόσιας δαπάνης για την υγεία. Η μείωση της δαπάνης δεν μπορεί να εκτιμηθεί προς το παρόν, λόγω έλλειψης σχετικών εθνικών στατιστικών στοιχείων.

Ο Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Μητρικού Θηλασμού, Καθηγητής και Δ/ντής της Α’ Παν/κής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείου Παίδων ‘’Αγία Σοφία’’ Γεώργιος Χρούσος σημείωσε:

«Η προσπάθεια του Υπουργείου Υγείας είναι αξιέπαινη, τα στοιχεία που έδωσε η Υπουργός είναι εξαιρετικά.

Πράγματι, η χώρα μας είναι πολύ χαμηλά στα ποσοστά θηλασμού. στους 6 μήνες είναι 0,9%. Υπάρχουν αρκετές μελέτες στις ΗΠΑ που δείχνουν ότι η καλύτερη επένδυση που έχει να κάνει μια χώρα είναι στην προγεννητική ηλικία και στα πέντε πρώτα χρόνια της ζωής, δηλαδή στην προσχολική ηλικία. Συνεπώς, αυτό που επιχειρείται σήμερα, είναι ένα μεγάλο βήμα μπροστά για τον Πολιτισμό μας, για τη χώρα μας και για την κουλτούρα μας».

Εκ μέρους του Ινστιτούτου Υγείας Παιδιού, η Διευθύντρια  Κοινωνικής και Αναπτυξιακής Παιδιατρικής και Υπεύθυνη έργου ‘’ΑΛΚΥΟΝΗ’’, Ιωάννα Αντωνιάδου –Κουμάτου, υπογράμμισε: 

«Από αυτή τη μελέτη στην οποία αναφέρθηκε η Υφυπουργός, να συμπληρώσω ότι το 90% των γυναικών άρχισαν να θηλάζουν, 40% θήλαζαν στο τέλος της α’ βδομάδας, 20% στο τέλος του α’ μήνα και σχεδόν 0,5 % στο τέλος του 6ου μήνα και στο β’ εξάμηνο σχεδόν καθόλου.

Αυτό λοιπόν έκανε το πρόγραμμα, το οποίο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ για να υποστηρίξει την προαγωγή του μητρικού θηλασμού σε όλη την Ελλάδα, να βάλει στόχους. Πρώτος στόχος είναι τα Μαιευτήρια. Έτσι κινητοποιούμαστε να προτυποποιήσουμε όλη αυτή τη διαδικασία, να μεταφράσουμε τα ερωτηματολόγια και να γίνουν και καινούρια Φιλικά προς τα Βρέφη Νοσοκομεία. Τον τελευταίο καιρό ένα ιδιωτικό μεγάλο μαιευτήριο πέρασε την πολύ αυστηρή αξιολόγηση που προϋποθέτει αυτή η διαδικασία και ετοιμάζονται άλλα δυο νοσοκομεία.

Επίσης, για να στοχεύσουμε στον πρώτο μήνα της ζωής και στην αύξηση του θηλασμού στοχεύουμε στους επαγγελματίες της υγείας. Έχει γίνει δουλειά βάσης στο να γραφτεί ένα εγχειρίδιο, να ανέβει μια ιστοσελίδα με στόχο την ενημέρωση, πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών υγείας, καθώς πολύ συχνά οι επαγγελματίες δεν έχουμε τη δεξιότητα να υποστηρίξουμε τον μητρικό θηλασμό.

Παράλληλα, έχει γίνει ένα πρόγραμμα διαδικτυακής επιμόρφωσης (e-learning), το οποίο θα ήταν επιθυμία μας να περάσει θεσμικά, ως προαπαιτούμενο για την λήψη της ειδικότητα της παιδιατρικής.

Έχουμε στήσει χώρους θηλασμού- ιατρεία θηλασμού, 6-7 για την ώρα και σιγά σιγά θα αναδυθούν κι άλλα.

Έχουμε κάνει μια τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης θηλασμού, στο νούμερο: 10525, το οποίο λειτουργεί κάθε μέρα (και Σάββατο) προς την κατεύθυνση να βοηθηθούν οι μητέρες που θέλουν να θηλάσουν και έχουν προβλήματα.

Παράλληλα η ιστοσελίδα: http://epilegothilasmo.gr/ απευθύνεται σε γονείς και παρέχει όλο το απαραίτητο υποστηρικτικό υλικό».

Ακόμα σημείωσε:

« Η θεσμοθέτηση του Μητρικού Θηλασμού είναι εξαιρετικά σημαντική γιατί η δική μου εμπειρία, ως ‘’ΑΛΚΥΟΝΗ’’ είναι ότι απευθυνθήκαμε σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, ακόμα και στα παιδιατρικά νοσοκομεία με το αίτημα να δημιουργηθεί χώρος θηλασμού και χώρος άντλησης (είναι δυο διαφορετικές λειτουργίες). Απάντησαν μόνο 6 ή 7 νοσοκομεία της Περιφέρειας μόνο, τα οποία ξεκίνησαν να κάνουν και αντίστοιχος χώρους. Συνεπώς ο νόμος θα ενισχύσει πάρα πολύ αυτό το βήμα και αυτήν την προσπάθεια, θα δώσει βαρύτητα».   

Σε ερώτηση, αν προβλέπεται να δοθεί ολιγόμηνη άδεια στη μητέρα ή επίδομα, η Υφυπουργός Υγείας απάντησε:

«Υπάρχει ήδη το σχετικό νομικό πλαίσιο, υπάρχει ρύθμιση ευνοϊκή για τη μητέρα. Αν προκύψει ανάγκη θα συνεργαστούμε με το Υπουργείο Εργασίας, ώστε να το αντιμετωπίσουμε».

Σε ερώτηση για τις δράσεις του Υπουργείου Κατά του Καρκίνου του Μαστού, η Υφυπουργός απάντησε:

«Δεν περιοριζόμαστε στον μήνα Οκτώβριο, οι δράσεις μας θα συνεχιστούν. Ήδη αυτό το αποδείξαμε, καθώς ξεκινήσαμε αυτήν την εκστρατεία από τις 26 Σεπτεμβρίου. Η πρόθεση μας είναι να καταγράψουμε την υγεία του γυναικείου πληθυσμού της χώρας, να έχουμε μια εικόνα και να ενημερώσουμε. Να πω ότι η εκστρατεία υποστηρίζεται αποκλειστικά από το Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Μέσα στον Νοέμβριο, ξεκινάμε στο Λεκανοπέδιο Αττικής στις 3/11 και κάθε Δευτέρα ως τις 20/12 στο Μαρούσι, στη Μονάδα Υγείας Αμαρουσίου (ΠΕΔΥ) και στην Νέα Ιωνία, στο Γενικό Νοσοκομείο Νέας Ιωνίας ‘Κωνσταντοπούλειο’’. Επίσης, από 5/11 και κάθε Τετάρτη, στο Γενικό Νοσοκομείο Μαιευτήριο ‘’Έλενα Βενιζέλου’’ και θα ακολουθήσουν κι άλλα. Να σας ενημερώσω έχουμε καλύψει πολύ ικανοποιητικά την περιφέρεια, έχουμε πιάσει όλη τη χώρα γεωγραφικά ακόμα και τις άκρες της χώρας, ώστε οι γυναίκες να λαμβάνουν δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις, γιατί έχουμε την υποχρέωση να το κάνουμε».

 

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.