Οδηγός για τις μετεγγραφές των επιτυχόντων σε ΑΕΙ - ΤΕΙ

Οδηγός για τις μετεγγραφές των επιτυχόντων σε ΑΕΙ - ΤΕΙ

Αύγουστος 25, 2016 - 11:58
0 σχόλια

Μετά την επιτυχία για την εισαγωγή σε ΑΕΙ ή ΤΕΙ, ακολουθούν οι μετεγγραφές. Αναμένεται να γίνουν και φέτος με μοριοδότηση και ποσόστωση, ενώ δεν φαίνεται πιθανό να υπάρξει αλλαγή στο σύστημα που εφαρμόστηκε πέρυσι, το οποίο επιτρέπει σε υποψηφίους που πέτυχαν σε κάποιο τμήμα με χαμηλότερη βάση να εισαχθούν σε τμήμα με υψηλότερη, εφόσον εμπίπτουν στις κατηγορίες δικαιούχων. 

Μάλιστα η διαφορά στις βάσεις εισαγωγής που παρατηρούνται μεταξύ ομοειδών τμημάτων των μεγάλων αστικών κέντρων και της περιφέρειας φτάνουν μερικές φορές έως και 5.000 μόρια!

Ωστόσο δεν αρκεί μόνο το χαμηλό κατά κεφαλήν οικογενειακό εισόδημα ή να είναι κάποιος ορφανός ή μέλος πολύτεκνης ή τρίτεκνης οικογένειας ή να έχει αδελφό φοιτητή κ.λπ. για να θεωρείται βέβαιη η μετεγγραφή. 

Για καθέναν από τους παραπάνω λόγους  αντιστοιχούν συγκεκριμένα μόρια, τα οποία αθροιζόμενα και κατά φθίνουσα σειρά καθορίζουν τη σειρά προτεραιότητας στις μετεγγραφές.

Η διαδικασία πάντως δεν αφορά όσους θα εισαχθούν στα 46 Τμήματα ΑΕΙ και 33 ΤΕΙ που είναι «μη αντίστοιχα», από τα οποία δηλαδή δεν είναι δυνατή η μετεγγραφή γιατί δεν υπάρχουν ομοειδή σε άλλες πόλεις. 

Οι αντιστοιχίες και αναντιστοιχίες για τα ΑΕΙ είναι καταχωρισμένες στο ΦΕΚ Β' 2492 18/9/2014 και για τα ΤΕΙ στο ΦΕΚ Β' 639 21/4/2015.

Η χορήγηση μετεγγραφής πραγματοποιείται κατά φθίνουσα σειρά του συνόλου των μορίων που ο δικαιούχος σωρεύει από τα ακόλουθα οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια:

Εισόδημα (ατομικό ή κατά κεφαλήν):
Μέχρι 3.000 ευρώ ετησίως: 5 μόρια
Από 3.001 ευρώ μέχρι 6.000 ευρώ ετησίως: 4 μόρια
Από 6.001 ευρώ μέχρι 9.000 ευρώ ετησίως: 3 μόρια
Ορφανός/ή και από τους δύο γονείς: 3 μόρια
Μέλος πολύτεκνης οικογένειας: 2 μόρια
Μέλος τρίτεκνης οικογένειας: 1 μόριο
Αδελφός/ή φοιτητής/τρια σε άλλη πόλη: 1 μόριο
Αδέλφια που ήδη φοιτούν ή συμμετέχουν μαζί στις εξετάσεις: 1 μόριο
Συγγενής πρώτου βαθμού με αναπηρία 67%: 1 μόριο
Ορφανός/ή από τον ένα γονέα ή τέκνο άγαμης μητέρας: 1 μόριο. Εξαιρούνται τέκνα θυμάτων τρομοκρατίας και ανάπηροι φοιτητές, οι οποίοι έχουν δικαίωμα μετεγγραφής στην πόλη που ο γονέας ή ο έχων την επιμέλεια δηλώνει ως μόνιμη κατοικία.

(Το ρεπορτάζ του Νίκου Μάστορα στο in.gr)

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.