Ωδή στη μελιτζάνα

Ωδή στη μελιτζάνα

Αύγουστος 25, 2016 - 13:00
0 σχόλια

Η μελιτζάνα ανήκει στο ελληνικό καλοκαιρινό εδεσματολόγιο σε διάφορες εκδοχές, άλλες ολιγοθερμιδικές, άλλες «προκλητικές» και αρκετά πιο παχυντικές.

Η μελιτζάνα είναι εξαιρετική τροφή, γνωστή για τις πολλές φυτικές ίνες. Μόλις ένα φλιτζάνι μελιτζάνα (100γρ), μπορεί να προσφέρει πάνω από 10% των αναγκών μας σε φυτικές ίνες.
Επίσης, η μελιτζάνα έχει υποχοληστερολαιμική δράση, λόγω της ταυτόχρονης παρουσίας φυτικών ινών, τερπενίων και ανθοκυανίνης. 

Η μελιτζάνα είναι πλούσια σε μαγνήσιο θρεπτ. ουσία με οφέλη για τη σύσπαση των μυών, αλλά και την εγκεφαλ. λειτουργία. Η παρουσία βιταμινών συμπλέγματος Β, προσδίδουν, από την άλλη, στη μελιτζάνα ιδιαίτερη σημασία σχετικά με την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Τα «θαύματα» της μελιτζάνας: 
-είναι πηγή χλωρογενικού οξέως και νασουνίνης, συστατικά με αντιγηραντική δράση (εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες),
-περιέχει, όπως όλα τα λαχανικά, πολύ νερό, επομένως σε συνδυασμό με τον πλούτο σε φυτ. ίνες συμβάλλει στον κορεσμό και τον έλεγχο της όρεξης. 

Κάντε το όπως στο Λεωνίδιο: 

Η γνωστή τσακώνικη μελιτζάνα, εκτός του ότι εορτάζεται με ευφάνταστους τρόπους (είναι γνωστό το φεστιβάλ  «Μελιτζαζ», όπως και η «Γιορτή της μελιτζάνας»), είναι ένα έδεσμα που πολύ συχνά οι Τσάκωνες το ψήνουν απλά στα κάρβουνα ή στη θράκα μέσα σε αλουμινόχαρτο, προσθέτοντας ύστερα φρέσκα μυρωδικά (σκόρδο, πιπεριά, μαϊντανό κ.α.) και λίγο παρθένο ελαιόλαδο. Μια τέτοια λιτή επιλογή καταφέρνει να προσφέρει εξαιρετική εμπειρία στον ουρανίσκο, με ελάχιστες θερμίδες.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΜΠΕΡΤΖΕΛΕΤΟΣ
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, MΕd
Μέλος Ομάδας Ειδικών Αθλητικής Διατροφής
Μέλος Ομάδας Ειδικών Δημόσιας Υγείας
Γρηγορίου Ε’ 29, Τρίπολη
τηλ: 2710 232364
e-mail: bertzeletos@gmail.com
site: www.bertzeletos.gr
blog:nutripolitics.blogspot.gr

Ειδήσεις: 
Tags: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.