Ο ξενιτεμός, ο γυρισμός κι ένα ταξίδι από την Αϊτή στην Αρκαδία στον Φιλοτεχνικό Όμιλο Τρίπολης (pics,vid)

Ο ξενιτεμός, ο γυρισμός κι ένα ταξίδι από την Αϊτή στην Αρκαδία στον Φιλοτεχνικό Όμιλο Τρίπολης (pics,vid)

Οκτώβριος 15, 2018 - 10:46
0 σχόλια

Την Κυριακή 14 Οκτωβρίου το βράδυ, το κοινό της Τρίπολης στις κατάμεστες αίθουσες του Κτιρίου Τσιχριτζή είχε τη χαρά να παρακολουθήσει την ενδιαφέρουσα παρουσίαση του βιβλίου του Ντανύ Λαφεριέρ «Το αίνιγμα τοου γυρισμού» ( μετάφραση Αναστασία Γιαννικοπούλου - Κατερίνα Σπυροπούλου, εκδόσεις Θίνες, 2018) την οποία διοργάνωσε ο Φιλοτεχνικός Όμιλος Τρίπολης.

Το βραβευμένο με το Βραβείο Medicis έργο του Λαφεριέρ περιγράφει ένα προσωπικό ταξίδι γυρισμού στην πατρίδα, με αφορμή τον θάνατο του πατέρα. Το προσωπικό βίωμα του συγγραφέα, του ήρωα, γίνεται βίωμα του αναγνώστη, βίωμα όλων όσοι αποκόπηκαν από τον τόπο τους.

(Στον νου έρχεται η φράση: Η μεγαλύτερη απόσταση ανάμεσα σε δύο τόπους είναι ο χρόνος, του Τενεσί Ουίλιαμς.)

Η πρόεδρος του ΦΟΤ κυρία Άννα Μεντή παρουσίασε τις ομιλίτριες, την συγγραφέα κυρία Χρύσα Φάντη και τη φιλόλογο κυρία Αργυρώ Χατζηπαρασίδου. Ο κυρία Φάντη μάς ξενάγησε στις σελίδες του βιβλίου, διαβάζοντας συγκλονιστικά και γεμάτα αλήθειες και υπαρξιακά ερωτήματα που αγγίζουν κάθε άνθρωπο αποσπάσματα, ενώ η κυρία Χατζηπαρασίδου αντιμετώπισε την ουσία του βιβλίου, τον ξενιτεμό και τον γυρισμό, ως μια ιδιαίτερα φορτισμένη κατάσταση, στην οποία η χώρα μας, όπως και η Αϊτή, έχει υποβληθεί τους τελευταίους αιώνες.

Η εκδότρια κυρία Ζιζή Σαλίμπα αναφέρθηκε σύντομα στο βιβλίο, λέγοντας ότι αποτελεί ένα πλήρες δοκίμιο που εριγράφει με ακρίβεια την πολιτική και οικονομική κατάσταση της Αϊτής, τη δημογραφία, τη φτώχεια, τη διαφθορά. Και σημείωσε ότι η Αϊτή, η οποία είχε αποκτήσει την ανεξαρτησία της από τους Γάλλους το 1804, ήταν η πρώτη χώρα που στήριξε τον ελληνικό αγώνα για την ανεξαρτησία ενάντια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, εμφορούμενη και η ίδια από τα ιδανικά της αμερικανικής και της γαλλικής επανάστασης.

Σε αυτό το σημείο, ας υπογραμμίσουμε ότι το κίνημα του φιλελληνισμού σάρωνε τον κόσμο στις αρχές του 19ου αιώνα. Η κυρία Σαλίμπα, μάλιστα, τόνισε ότι με την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, ένα πλοίο με άνδρες αναχώρησε από την Αϊτή για να πολεμήσουν στον ελλαδικό χώρο, ενώ οι Αϊτινοί έστειλαν ένα φορτίο 25 τόνων καφέ, προκειμένου οι αγωνιστές να το πουλήσουν και να αγοράσουν πολεμοφόδια.

Να, λοιπόν, που μια ιδέα συνδέει την Αρκαδία με τη μικρή μακρινή χώρα με τον μεγάλο πολιτσμό, που έχει βιώσει δικτατορίες -ύστερα από αμερικανική ανάμειξη- έχει βιώσει τον ξενιτεμό και την εξορία: η νοσταλγία, η αρρώστια της ξενιτιάς, όπως πολύ εύστοχα ανέφερε η κυρία Χατζηπαρασίδου, είναι παρούσα στον σύγχρονο πολιτισμό και στην Αϊτή και στη Ελλάδα, αλλά και στην Αρκαδία, από την οποία αναχώρησαν για άλλες πατρίδες χιλιάδες μετανάστες.

Η είδηση σκίζει τη νύχτα στα δύο. Το μοιραίο τηλεφώνημα που κάθε ώριμος άντρας δέχεται μια μέρα. Ο πατέρας μου μόλις πέθανε.

Το βιβλίο, γραμμένο στο πρώτο πρόσωποκαι σε γλώσσα προφορική, δεν είναι ένα εύκολο ανάγνωσμα, διότι απαιτεί «μοίρασμα» ανάμεσα στον αναγνώστη και στον συγγραφέα, αλλά και ένα εξαιρετικό δοκίμιο πάνω στο τι είναι χρόνος: Δεν διασχίζουμε δύο φορές το ίδιο ποτάμι, διότι ανάμεσα στις δύο αυτές φορές έχει μεσολαβήσει άλλος χρόνος. Τα παιδικά μας χρόνια είναι χρόνος, και όχι τόπος. Αλήθειες προσωπικές, μα πανανθρώπινες.

Οι εκδόσεις Θίνες,είναι ένας μικρός, ανεξάρτητος εκδοτικός οίκος με στόχο την έκδοση προσιτών καλαίσθητων και επιμελημένων βιβλίων, ανερχόμενων κατά κανόνα δημιουργών. «Είμαστε μια δεμένη και σφικτή οικογενειακή ομάδα ανθρώπων, με εξαίρετους συνεργάτες, από τους οποίους οι περισσότεροι είναι φίλοι και φίλες μας κάθε ηλικίας και κάθε γούστου. Τρέφουμε μεγάλη αγάπη για το βιβλίο και την τυπογραφική ''τέχνη'' και διαθέτουμε όρεξη και μεράκι για τις εκδόσεις», όπως σημειώνεται στον ιστότοπο των εκδόσεων.

Ελπίζουμε να ακολουθήσουν και άλλες παρουσιάσεις της εξαιρετικής δουλειάς των εκδόσεων στην πόλη μας. Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στην κυρία Αμαλία Γούλα, η οποία έντυσε μουσικά την εκδήλωση.

Γαλανιάδη Εύα

Video: 

ArcadiaPortal.gr «Από την Αϊτή της Καραϊβικής στην Τρίπολη της Αρκαδίας»


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.