Ο Τσίπρας διόρισε νέα ηγεσία στον Άρειο Πάγο

Ο Τσίπρας διόρισε νέα ηγεσία στον Άρειο Πάγο

Μάιος 31, 2019 - 19:21
8 σχόλια

Με την επιλογή δύο ανώτατων δικαστικών, που κατείχαν θέσεις αντιπροέδρων στο ανώτατο δικαστήριο ως τώρα, η κυβέρνηση προχώρησε στην επιλογή νέας ηγεσίας στον Αρειο Πάγο, παρά το γεγονός ότι υπήρξαν έντονες αντιδράσεις για αντισυνταγματικές πρακτικές, ενώ η προεκλογική περίοδος έχει ξεκινήσει και έχουν προκηρυχθεί εθνικές εκλογές.

Με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου που συνεδρίασε για τρεις περίπου ώρες, και μετά από διεργασίες και διαφορετικές απόψεις που εκφράστηκαν τελικά επελέγη για τη νευραλγική θέση του Προέδρου του Αρείου Πάγου η αντιπρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Ειρήνη Καλού, ανώτατη δικαστική με γνώσεις και επιστημονική επάρκεια, η οποία είχε χειριστεί το σύνολο της ανάκρισης για την υπόθεση του Βατοπεδίου, καθώς και άλλες σημαντικές θέσεις. Είχε επιλεγεί ως αντιπρόεδρος του ανωτάτου δικαστηρίου πριν από ένα χρόνο και θα παραμείνει στην Προεδρία του Αρείου Πάγου για μία ακόμη διετία.

Για τη θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου επελέγη η αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Δήμητρα Κοκοτίνη.

Η Ειρήνη Καλού θα διαδεχθεί τον Βασίλειο Πέππα που αποχωρεί από την προεδρία του Αρείου Πάγου στις 30 Ιουνίου, τυπικά, και η Δήμητρα Κοκοτίνη την Ξένη Δημητρίου που αποχωρεί από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Οι συγκεκριμένες επιλογές ικανών ανώτατων δικαστικών, δεν μπορούν να ακυρώσουν τις έντονες αντιδράσεις - οι ανώτατοι δικαστικοί άλλωστε δεν ευθύνονται για τις κυβερνητικές πρακτικές- για την αντισυνταγματικότητα των διαδικασιών ενώ έχουν προκηρυχθεί εθνικές εκλογές.

Πάντως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που θα κληθεί να υπογράψει το σχετικό προεδρικό διάταγμα, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν πρόκειται να προβεί σε καμμία κίνηση πριν την 30 Ιουνίου που λήγει η θητεία της σημερινής ηγεσίας του Αρείου Πάγου, ενώ μετά την 1η Ιουλίου και ως την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας η Προεδρία της Δημοκρατίας δεν θα κινηθεί τηρώντας τη συνταγματική τάξη.

ΠΗΓΗ: kathimerini.gr


8 Σχόλια

Μας τάραξαν στη νομιμότητα! Ο αείμνηστος ΑΓΠ σέρβιρε ποιοτικό "σανό", εν αντιθέσει με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛΕΗΤΟΥΣ που σερβίρουν κοπριά...

Κανείς συνταγματολόγος δεν λέει ότι είναι αντισυνταγματικό ή μη νόμιμο. Μπορεί να είναι πολιτικά/δεοντολογικά εντάξει αλλά σίγουρα είναι νόμιμο. Για λεπτομέρεις από νομικό δείτε και https://elawyer.blogspot.com/2019/05/o.html

Γράφει η εφημερίδα: "η προεκλογική περίοδος έχει ξεκινήσει και έχουν προκηρυχθεί εθνικές εκλογές". Πότε προκηρύχθηκαν εθνικές εκλογές; Εγώ δεν διάβασα κάποια ανακοίνωση του ΠτΔ. Η γελοιότητα του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου ξεπερνάει αυτήν του ψυχωτικού του πληκτρολογίου, αρχηγού της συμμορίας των πέντε.

Από που προκύπτει συνταγματικά ότι στην χώρα μας μπορεί να υπάρξει Κυβέρνηση περιορισμένης ευθύνης;;; Δηλαδή άμα γίνει επεισόδιο στο Αιγαίο να μην τολμήσουν να κάνουν τίποτα γιατί έχουμε εκλογές σε ένα μήνα και δεν πρέπει να πάρουν την ευθύνη. Ακόμη κάνουμε ελεύθερη πτώση σε αυτή την χώρα και ο πάτος απ' ότι φαίνεται είναι μακριά ακόμα.

"Αμέσως μετά τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών θα ζητήσω από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την άμεση προκήρυξη εθνικών εκλογών". Από την στιγμή που λέει αυτό ένας πρωθυπουργός σημαίνει ότι τελεί υπό παραίτηση. Δεν δικαιούται να παίρνει καμία πολιτική απόφαση που να δεσμεύει την όποια επόμενη κυβέρνηση. Την απάντηση όμως θα του την δώσει οι Έλληνες πολίτες στις 7 Ιουλίου. Συνεχίζουν ακάθεκτοι στο ίδιο τροπάριο. Κανένα μήνυμα δεν πήραν. Πως να το πάρουν; Είναι η χειρότερη κυβέρνηση που έχει περάσει από την μεταπολίτευση και μετά.

Ξεχνάς 01.27 την τελευταία συγκυβέρνηση σας με τον Βαγγελάκη να μας κουνάει το δάχτυλο; ξεχνάς το στα 'τέσσερα' του από την Μεσσηνία αρχηγού σας και πρωθυπουργού; ξεχνάς γιατί δεν σε συμφέρει.......

@Παύλος, λες πολλές βλακείες που δεν στηρίζονται ούτε στο νόμο ούτε στο Σύνταγμα. Μπορεί να ανακοινωθούν εθνικές εκλογές και χωρίς παραίτηση της εκάστοτε κυβέρνησης. ("για εθνικό ζήτημα"). Αυτό γίνεται τις τελευταίες δεκαετίες κατά κόρον όπου ποτέ δεν φτάνουν στο πέρας της θητείας τους οι κυβερνήσεις, με μόνες εξαιρέσεις τις υπηρεσιακές κυβερνήσεις λόγω μη σχηματισμού κυβέρνησης ύστερα από εκλογές ή ύστερα από ρητή παραίτηση κυβέρνησης. Ακόμα και ο αντιεισ. ΑΠ Πεπονής και ο πρώην υπ.Δικ Σταθόπουλος(νομικός) λένε ότι είναι νόμιμος ο διορισμός. Τί καπνίζετε εκεί στην ΝΔ;

«Με πορδές δεν βάφονται αβγά». Εσείς για να πάρετε την κυβέρνηση μάς έχετε φλομώσει στις πορδές, ζέχνει όλη η χώρα. Επικοινωνιακές πορδές που βρίσκουν γόνιμο έδαφος σε μια αμόρφωτη κοινωνία, ανίκανη να ξεχωρίσει την ουσία από την προπαγάνδα που δεν διστάζει να καταστρέψει θεσμούς όπως η Δικαιοσύνη (η ελευθεροτυπία είναι ανέκδοτο, η δε κοινοβουλευτική δημοκρατία έχει δυσφημιστεί από χρόνια). Οι κυβερνήσεις καταλαμβάνονται με επικοινωνιακές ατάκες και στη συνέχεια μόνο κατά λάθος εφαρμόζεται κάτι από τα εξαγγελμένα. Είναι δύο ξεχωριστά πράγματα, αυτά που τάζουν και αυτά που κάνουν.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.