Ο ΙΝ της Αγίας Βαρβάρας στην Τρίπολη: Γιορτινές μνήμες από το παρελθόν (pics)

Ο ΙΝ της Αγίας Βαρβάρας στην Τρίπολη: Γιορτινές μνήμες από το παρελθόν (pics)

Δεκέμβριος 04, 2019 - 10:48
0 σχόλια

Μεγάλη η γιορτή της Αγίας Βαρβάρας για την Τρίπολη στις 4 Δεκέμβρη, μιας και ο ναός που είναι αφιερωμένος στην αγία στην πόλη μας είναι το «σήμα κατατεθέν» μιας από τις πιο παλιές συνοικίες, που διατηρούν αναλλοίωτα στο χρόνο τα χρώματα και τα αρώματά τους, τους δεσμούς των ανθρώπων που ζουν εκεί και τα έθιμά τους.

Με την ευκαιρία της σημερινής γιορτής, ας γνωρίσουμε έναν από τους πιο παλιούς ναούς της πόλης μας και ας λάβουμε νοερά μέρος, μέσω των φωτογραφιών, σε πανηγυρικούς εσπερινούς και γιορτές άλλων χρόνων.

Η Αγία Βαρβάρα στην περιοχή Σέχι, που παλιά ήταν έξω από τα τείχη της πόλης, θεωρείτο οικισμός και τον χώριζε από την πόλη το ρέμα που ερχόταν από τη Συλίμνα.

Ο ναός αρχικά ήταν ένα μικρό ξύλινο εκκλησάκι με ξυλόγλυπτο τέμπλο και ξύλινο γυναικωνίτη. Είναι άγνωστο πότε είχε ανεγερθεί, πάντως λέγεται ότι ο χρόνος κτήσης του ήταν από το 1700 και μετά. Η ενορία ήταν πολύ μικρή, γύρω στις 13 οικογένειες. Όταν ήρθε ο Ιμπραήμ την ανατίναξε. Όμως οι Σεχιώτες μετά από χρόνια την ξανάφτιαξαν. Ο Μητροπολίτης Διονύσιος το 1834 έκλεισε την ενορία και την μετέφερε στο Άγιο Ταξιάρχη και την Αγία Βαρβάρα την έκανε παρεκκλήσι. Οι παλιότεροι λένε ότι ο κόσμος επαναστάτησε μαζί με τον παπα-Μπίσια με αποτέλεσμα η Ιερά Σύνοδος να επαναφέρει τη λειτουργία της ενορίας. Ο παπα-Μπίσιας μαζί με τους λιγοστούς ενορίτες κατάφεραν με πολύ κόπο να χτίσουν έναν νέο, πετρόχτιστο ναό. Το τέμπλο του ναού της Αγίας Βαρβάρας το χρηματοδότησαν πολλοί έμποροι. Στον παλιό ναό είχε φιλοξενηθεί ο Μίκης Θεοδωράκη με την Τετράφωνη Χορωδία του.

Η νέα εκκλησία θεμελιώθηκε στις 8.5.1955 και ολοκληρώθηκε ύστερα από τέσσερα χρόνια. Κτίστηκε πρώτα ο ναός ο νέος απ’ έξω από τον παλιό και έπειτα γκρεμίστηκε ο παλιός ναός. Μπροστά από την εκκλησία βρίσκεται ο κήπος της με ένα πηγάδι. Δυτικά από την εκκλησία είναι το κωδωνοστάσιο του 1932. Η αγιογράφηση έγινε το 1971 από τους Μπάτα Παναγιώτη και Ανδραβιδιώτη Διονύσιο και βοηθό τον Κούρο Δημήτρη. Το 1986 ο ναός κάηκε και έπαθε πολλές ζημιές, που με την πίστη και τον κόπο των ενοριτών αποκαταστάθηκαν.

Το τέμπλο είναι μαρμάρινο όπως και ο Δεσποτικός Θρόνος. Ο ναός είναι τρισυπόστατος: εορτάζει της Αγίας Βαρβάρας 4 Δεκεμβρίου, της Αγίας Μαρίνας 17 Ιουλίου και της Αγίας Ειρήνης 5 Μαΐου.

Βορειοδυτικά από την εκκλησία βρίσκεται το Πνευματικό Κέντρο που θεμελιώθηκε το 1980. Δίπλα από τον ναό, στα δυτικά, υψώνεται το καμπαναριό 16 μέτρα ύψους, κατασκευής του 1932 από τον Λυκούργο Κατσαβό. Στο Πνευματικό Κέντρο δίπλα υπάρχει το παρεκκλήσι του Αγίου Νικοδήμου και του Εσταυρωμένου που εγκαινιάστηκε το 1988 όπου μέσα υπάρχει ο Δεσποτικός Θρόνος από την παλιά εκκλησία. Στο Πνευματικό Κέντρο μέχρι τα τελευταία χρόνια παρεχόταν συσσίτιο για τους απόρους. Πίσω από τον ναό της Αγία Βαρβάρας υπάρχει το νεκροταφείο, όπου υπάρχουν πολλά αξιόλογα ταφικά μνημεία, όπως των Β. Χλέπα, Γ. Α. Σεχιώτη, Δημάρχου Γεωργίου Κ. Πετρόπουλου. Στο νεκροταφείο της Αγίας Βαρβάρας υπήρχε και το Ιταλικό Κοιμητήριο στη θέση όπου είναι τώρα το Πνευματικό Κέντρο. Ήταν νεκροταφείο για του Ιταλούς στρατιώτες που έπεσαν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Υπήρχε μια τσιμεντένια θολωτή αψίδα με έναν σταυρό στη μέσα μεριά, αφού δεν υπήρχε καθολικός ναός στην Τρίπολη, και μπροστά βρίσκονταν οι τσιμεντένιοι τάφοι. Το Ιταλικό Νεκροταφείο υπήρχε μέχρι την δεκ. του 1950, όταν ήρθε αποστολή από την Ιταλία και έγινε εκταφή των οστών. Επίσης υπήρχε και Γερμανικό Νεκροταφείο στο ανατολικό μέρος.

Δύο μέρες πριν από την εορτή της Αγίας Βαρβάρας αν είχε τότε πολύ κρύο, οι Σεχιώτες με τις σούστες τους μοίραζαν σε όλη την Τρίπολη τα αρτάκια για να ενημερώσουν τους πολίτες για επόμενη μέρα της γιορτής.

Την ημέρα της εορτής κανένας Σεχιώτης δεν πήγαινε για δουλειά γιατί η Αγία Βαρβάρα ήταν η προστάτιδά τους. Έρχονταν και από τα γύρω χωριά φίλοι και γνωστοί και στο τέλος της λειτουργίας καλούσε ο ένας τον άλλον στο σπίτι του να πιούνε κανένα ποτηράκι και να φάνε τον μπακαλιάρο πλακί. Οι κληρικοί που λειτούργησαν στον ναό ήταν οι ιερωμένοι Βασίλειος Τσαπαρλής, Ι. Γετίμης, Ι. Μπίσιας, ο Παπασούμας, ο Ν. Παπαβασιλείου-Πριόβολος, ο Ν. Παπασπηλίου, ο Νικήτας Μέλιος, ο Βασίλειος Γούτσος και ο πατέρας Ιουστίνος Τσαγκούρης.

Στο ψαλτήρι φυσικά παλιά ήταν πάντα ο μεγάλος ψάλτης Κώστας Γαλιώτος (ένας από τους καλύτερους ψάλτες που της Τρίπολης μαζί με τους Βαρβέρη, Μπιστόλα κ.ά.) και έπειτα με μεγάλη επιτυχία συνεχίζει ο Χάρης Τσαρούχης. Νεωκόρος πρωί - βράδυ ήταν ο ακούραστος Χαράλαμπος Δελής ή Ρίμπας που πάντα φρόντιζε και τον ωραίο κήπο της εκκλησίας ώστε να υπάρχουν λουλούδια για την εορτή του Σταυρού και φυσικά για τον ωραίο επιτάφιο της εκκλησίας. Την εορτή των Θεοφανείων πάντα κρεμούσε ένα περιστέρι στο πολυέλαιο και έψαλαν το «Εν Ιορδάνη...».

Τώρα νεωκόρος συνεχίζει ο Σπύρος Λεβάκος. Και η εκκλησιαστική επιτροπή κάνει ανθρωπιστικό έργο, βοηθώντας του απόρους Είχαν δημιουργήσει το Σπίτι Γαλήνης για να σιτίζουν τους μόνους γέροντες και τις γερόντισσες, του αστέγους και γενικά τα κοινωνικά ευάλωτα άτομα. Τώρα, υπό άλλη μορφή, δίνεται η ίδια βοήθεια με τον ίδιο σκοπό.

Ο ναός έχει τέσσερα ξωκλήσια. Τον Άγιο Νικόλαο δίπλα από το 11ο Σύνταγμα, την Αγία Κυριακή λίγο πιο κάτω από τον Άγιο Νικόλαο, τον Αγιάννη τον Ριγανά απέναντι από τον ΟΑΕΔ, την Αγία Τριάδα λίγο μετά το Πανεπιστήμιο που την φροντίζει ο Σύλλογος Αλληλοβοήθειας Σεχιωτών.

Μέρος του άρθρου συμπεριλαμβάνεται στο υπό έκδοση βιβλίο μου με θέμα τη ζωή στην παλιά Τρίπολη.

Οι φωτογραφίες είναι προσφορά από τον Σύλλογο Αλληλοβοηθείας «Αγία Τριάς» Σέχι, του αειμνήστου Αλκισθένη Θεοφανόπουλου και του Αντωνίου Πετρόπουλου.

Χρόνια πολλά, η Αγία Βαρβάρα βοήθειά μας!

ΧΡΗΣΤΟΣ Η. ΜΗΤΣΙΑΣ

Για να επικοινωνήσετε με τον κ. Μήτσια στείλτε του email στο xristoshmitsias@hotmail.com


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.