Ο Θάνος Μικρούτσικος και η Ρίτα Αντωνοπούλου στο Άστρος

Ο Θάνος Μικρούτσικος και η Ρίτα Αντωνοπούλου στο Άστρος

Αύγουστος 28, 2014 - 12:00
0 σχόλια

Δωρεάν είσοδο σε όσους θελήσουν να απολαύσουν τη συναυλία

Την Κυριακή, 31 Αυγούστου (ώρα 21:30), ο Θάνος Μικρούτσικος συναντά τη Ρίτα Αντωνοπούλου στην Πλ. Καρυτσιώτη (Δ.Κ. Άστρους) του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας για να μοιραστούν «το πιο ωραίο τους τραγούδι» και να ταυτιστούν μαζί μας σε μία τελική μέθεξη.

Οι δύο Καλλιτέχνες πλαισιωμένοι από 3 μοναδικούς μουσικούς παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα που σφυγμομετρά την εποχή μας με τραγούδια που γράφτηκαν στις δεκαετίες που πέρασαν, αλλά παραμένουν διαχρονικά, όχι μόνο μέσα από τους στίχους τους, αλλά και μέσα από την μουσική τους φόρμα.

Το πρόγραμμα χωρίζεται σε δύο ευδιάκριτα μέρη.

Στο πρώτο, τραγούδια με εμφανές πολιτικό πρόσημο, τραγούδια όχι μόνο για το θυμικό, αλλά κυρίως για να οξύνουν την κρίση των ανθρώπων. Η τέχνη δεν αλλάζει τον κόσμο. Τον κόσμο τον αλλάζουν οι άνθρωποι, άνθρωποι όμως με κρίση και συνείδηση. Και η βαρβαρότητα αυτής της εποχής επιβάλλει αυτήν τη διαδικασία. Ο Μπρεχτ είναι παρών, ο Αναγνωστάκης είναι παρών, ο Χικμέτ είναι παρών, ο Αλκαίος, ο Ελευθερίου και ο Τριπολίτης είναι παρόντες.

Στο δεύτερο μέρος, ακούγονται τραγούδια που ο κόσμος έχει αγαπήσει και αυτή η αγάπη μεταφέρεται από γενιά σε γενιά. Και αυτά βεβαίως είναι τραγούδια συγκυρίας. Πώς αλλιώς να ονομάσεις τη «Ρόζα» ή την «Πιρόγα» ή τη «Θάλασσα στη σκάλα»; Και βεβαίως Καββαδίας που παροτρύνει τους νέους να κατακτήσουν το αδύνατο, χορεύοντας πάνω στο φτερό του καρχαρία.

Η Ρίτα Αντωνοπούλου είναι μακράν η σημαντικότερη ερμηνεύτρια της τελευταίας δεκαετίας. Όπως λέει ο Μικρούτσικος: «Έχω δουλέψει με όλες τις μεγάλες τραγουδίστριες, τις οποίες αγαπώ και για τις οποίες αισθάνομαι σεβασμό και ευγνωμοσύνη, γιατί βοήθησαν ν’ αποκτήσουν τα τραγούδια μου μεγάλη εμβέλεια. Όμως σήμερα, μεγάλες ερμηνείες και μάλιστα σε ολόκληρο σχεδόν το φάσμα του τραγουδιού μου, μόνο η Ρίτα μπορεί να κάνει. Γιατί οι φράσεις, οι λέξεις, οι συλλαβές, αποκτούν υπόσταση όταν τις εκφέρει, γιατί είναι πολύ δυναμική, λυρική όταν χρειάζεται και η σκηνική της παρουσία κάτι το αδιανόητο. Με ευθυβολία και πολύ φυσικό τρόπο, στέλνει άμεσα τους στίχους και τους ήχους από τη σκηνή στην αίθουσα. Σαν να περιέχει ό,τι προηγήθηκε χωρίς να το μιμείται.»

Κλείνοντας το φετινό του πολιτιστικό πρόγραμμα ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας διοργανώνει μία ακόμα μοναδική βραδιά, με ΕΙΣΟΔΟ ΕΛΕΥΘΕΡΗ, όπου αυτοί οι δύο εξαιρετικοί Καλλιτέχνες θα μεταφέρουν το τραγούδι από τη σκηνή στους Δημότες του για να το απογειώσουν, αλλά και για να επισημάνουν το ουσιαστικό περιεχόμενο του, λέγοντας τελικά, ότι η ιστορία δεν πρέπει να γίνεται σιωπή.

Παναγιώτης Κ. Μαντάς

 


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.