Ο τάφος του Επαμεινώνδα στην Μαντινεία

Ο τάφος του Επαμεινώνδα στην Μαντινεία

Σεπτέμβριος 08, 2019 - 09:57
6 σχόλια

Ένα μεγάλο πρόβλημα που απασχόλησε τους αρχαιολόγους ερευνητές ήταν ο εντοπισμός του τάφου του Επαμεινώνδα, που σύμφωνα με γραπτές μαρτυρίες είχε ταφεί κάπου στη μαντινειακή πεδιάδα, μετά το θάνατό του στη νικηφόρα μάχη που έδωσε στη Μαντινεία το 362 π.Χ.

Διάφορες έρευνες που έγιναν από τις αρχές του 20ού αιώνα στην περιοχή - και από τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή, δεν καρποφόρησαν. Πρόσφατα, το 2002, το μυστήριο φαίνεται να λύθηκε, μετά από ανασκαφές στη θέση Μαρμαράκι, κοντά στο αρχαίο δρόμο Μαντινείας-Τεγέας και στο δρόμο που οδηγεί στο σημερινό χωριό Λουκά.

Τις ανασκαφές πραγματοποίησε ο έφορος αρχαιοτήτων Σπάρτης Δρ. Θ. Σπυρόπουλος που έφερε στο φως τα υπολείμματα του ταφικού μνημείου. Η ανακάλυψη του τάφου βασίστηκε κύρια στις σχετικές πληροφορίες που άφησε ο Παυσανίας στα “Αρκαδικά”.

Ποιος ήταν ο Επαμεινώνδας

Ο Επαμεινώνδας (418 π.Χ. – 4 Ιουλίου 362 π.Χ.) ήταν Θηβαίος στρατηγός και πολιτικός του 4ου αιώνα π.Χ., ο οποίος απάλλαξε τη Θήβα από τη σπαρτιατική ηγεμονία και τη μετέτρεψε σε ισχυρή πόλη–κράτος με εξέχουσα θέση στην ελληνική πολιτική σκηνή. Νίκησε τους Σπαρτιάτες στη μάχη των Λεύκτρων και απελευθέρωσε τους Μεσσήνιους, οι οποίοι ήταν υποταγμένοι στη Σπάρτη για 230 χρόνια, μετά την ήττα τους στον Δεύτερο Μεσσηνιακό Πόλεμο, ο οποίος έληξε το 599 π.Χ. Ο Επαμεινώνδας κατέλυσε τις ως τότε συμμαχίες και δημιούργησε νέες.

Ο Ρωμαίος ρήτορας Μάρκος Τύλλιος Κικέρων τον χαρακτήρισε ως «πρώτο άνδρα της Ελλάδας». Αλλά παρά το γεγονός ότι ο Επαμεινώνδας άλλαξε τον πολιτικό χάρτη της Ελλάδος, έπληξε καίρια τη στρατιωτική δύναμη της Σπάρτης και ανύψωσε τη Θήβα σε ηγέτιδα δύναμη του ελληνικού χώρου, το έργο του ιδίου δεν επιβίωσε. Εικοσιτέσσερα χρόνια μετά τον θάνατό του, ο Φίλιππος Β΄ κατανίκησε τους Θηβαίους και τους συμμάχους τους στην μάχη της Χαιρωνείας και τρία χρόνια αργότερα ο Αλέξανδρος εκμηδένισε την δύναμη της Θήβας και ισοπέδωσε την πόλη. Παρ' όλα αυτά, ο Επαμεινώνδας παρουσιάζεται από τους σύγχρονούς του ως ιδεαλιστής και ελευθερωτής.

Πηγές: hondoshotel.gr, wikipedia


6 Σχόλια

Από όσα ξέρω, οι αρχαιολόγοι δεν συμφωνούν ότι πρόκειται για τον τάφο του μεγάλου στρατηγού. Θεωρούν ότι πρόκειται για κάποιο στρατιωτικό φυλάκιο που βρισκόταν στον δρόμο από Αρχαία Μαντίνεια προς Αρχαία Τεγέα. Καλό θα ήταν ως ιστοσελίδα να επικοινωνουσατε με την Εφορία Αρχαιοτήτων να το επιβεβαιωνατε. Δεν γνωρίζω αν τελικά υπάρχουν νέα ευρήματα που να το ταυτοποιουν με τον τάφο

Εάν βρέθηκε ο τάφος του Επαμεινώνδα που βρίσκονται το περιεχόμενο του τάφου ; Εγώ πιστεύω ότι σε λάθος μέρος ψάχνουν και δεν έχει βρεθεί τίποτα

Σέ κάθε έκθεση υπάρχει ο ( πρόλογος) ΕΠΑΜΕΙΝΏΝΔΑΣ.Το (κύριο θέμα)τα γεγονότα και στο τέλος (ο επίλογος).Ο επίλογος θα πρέπει να αναφέρει την ακρίβεια της θέσεις του τάφου ,όμως είναι προσωπικό δεδομένο αυτού του (νεαρού) όπου τώρα είναι στα βαθιά γεράματα!

Πριν από 60 τουλάχιστον χρόνια κάποιος νεαρός όπου σήμερα είναι περίπου 85-90χρονων και σήμερα ζει στο εξωτερικό εργαζόταν σε μια τεχνική εταιρεία και με τον εκσκαφέα του τυχαία η κουτάλα βρήκε μεγάλη αντίσταση και έτσι κατέβηκε στην γούβα για να δει τι υπήρχε εκεί.Εκει είδε μια μεγάλη μαρμάρινη πλάκα όπου έγραφε στα αρχαία ελληνικά ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ.Εσκυψε να δει τι υπήρχε κάτω από την μαρμάρινη πλάκα και είδε τα εξεις:οστά, περικεφαλαία ασπίδα δόρυ σπαθί και σανδάλια.Καθως και χρυσά αντικείμενα.(Αυτό είναι το κύριο θέμα της έκθεσης).

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.