Ο Σύλλογος Εκδρομέων Τρίπολης γιορτάζει το Πάσχα, 1965-1966 (pics)

Ο Σύλλογος Εκδρομέων Τρίπολης γιορτάζει το Πάσχα, 1965-1966 (pics)

Απρίλιος 13, 2017 - 09:44
1 σχόλια

Παραδοσιακά, κάθε σύλλογος στην Τρίπολη ετοιμάζει τη δική του ψησταριά την Κυριακή της Ανάστασης. Εξάλλου, η πόλη μας γιορτάζει με ιδιαίτερη λαμπρότητα αυτή την ημέρα και οι ψησταριές της είναι ξακουστές σε όλη τη χώρα.

Ο Σύλλογος Εκδρομέων Τρίπολης ανάρτησε στη σελίδα του στο Facebook φωτογραφικό υλικό από το Πάσχα του 1965 και του 1966. Και, αυτό που διαπιστώνει κάποιος με την πρώτη ματιά, είναι ότι εκείνη την εποχή έδιναν ιδιαίτερη σημασία στον στολισμό, ο οποίος ήταν τόσο επιβλητικός που στην ουσία έκρυβε τις ψησταριές και τους οβελίες.

Το 1965 ο Σύλλογος Εκδρομέων Τρίπολης γιόρτασε το Πάσχα στο κέντρο «Όαση», ενώ το 1966 στην πλατεία Άρεως, «Υπό την προστασίαν του Δήμου», όπως αναφέρει το πανό στην ασπρόμαυρη φωτογραφία.

Μπορεί σήμερα να μας φαίνονται κάπως «φορτωμένα» όλα τούτα, τα πανό, τα σημαιάκια, τα πλακάτ με την «αμαλία» και τον «τσολιά», τα τεράστια κόκκινα αβγά και τα σημαιάκια, ωστόσο φέρνουν νοσταλγικές μνήμες στους μεγαλύτερους και στους νεότερους δίνουν την αίσθηση ότι πριν από σαράντα χρόνια οι Τριπολίτες γιόρταζαν το Πάσχα με κάποια υπερβολή για τα δικά μας δεδομένα, αλλά πάντως γιόρταζαν και το εννοούσαν!

Ο Σύλλογος Εκδρομέων Τριπόλεως στις 30 Μαρτίου εφέτος έκλεισε τα 87 του χρόνια. Από το περιοδικό του Συλλόγου «Τουρισμός και Αθλητισμός», τ. 1, 1931, πληροφορούμαστε για την ίδρυση του ΣΕΤ:

«Ήταν απόγευμα χειμωνιάτικης Κυριακής, μία ωραία λιακάδα όπου είχαμε μαζευθή περί τα 10 παιδιά και ξεκινήσαμε διά της οδού Γορτυνίας περπατώντες και συζητώντες φθάσαμεν εις το περίπτερον του Συλλόγου Φιλοδενδρων. Η συζήτησίς μας περιεστράφη εις διάφορα ζητήματα και κατέληξεν εις την καλονήν της φύσεως. Ένας εκ της παρέας μας προτείνει την ίδρυσιν Συλλόγου Εκδρομέων, όλοι ομοφώνως επεκυρώσαμεν την πρότασιν αυτήν. Αφού εφύγαμεν από το πράσινον εκείνο εντευκτήριον το οποίον θα μείνη για πάντα στη μνήμη μας, διότι μας ενέβαλεν την ιδέαν δια την ίδρυσιν του Συλλόγου μας, με τις όμορφες φουντωτές πεύκες του. Χωριζόμεθα και αφίνωμεν την μέριμναν του σχεδίου του Καταστατικού εις το μέλος όπου επρότεινε την ίδρυσιν του Συλλόγου Εκδρομέων.»

Κάθε τι όμορφο ξεκινά με μια βόλτα. Να ευχηθούμε στον ΣΕΤ να τα χιλιάσει τα χρόνια του, με βόλτες, εκδρομές και πλούσιο πολιτιστικό έργο.

Ε.Γ.

Ειδήσεις: 

Υπάρχει 1 Σχόλιο

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.