Ο Στάικος Βεργέτης σε... τίτλους

Ο Στάικος Βεργέτης σε... τίτλους

Αύγουστος 29, 2014 - 17:33
0 σχόλια

Ο μάστορας του Αστέρα Τρίπολης

Ο Αστέρας ζει το όνειρο. Και σε αυτό τον οδήγησε ένα δικό του παιδί. Το gazzetta.gr παρουσιάζει τα… έργα του Στάικου Βεργέτη.  

 

Μπαμπά πετάω… («Χαμηλές πτήσεις»)

ADVERTISEMENT

1. Όταν τον προηγούμενο Οκτώβρη ο Αστέρας Τρίπολης βρέθηκε να ψάχνει προπονητή στη θέση του Σάκη Τσιώλη, το όνομα του Στάικου Βεργέτη έκανε τις μηχανές αναζήτησης να πάρουν φωτιά. Ο 38χρονος τεχνικός ήταν και παραμένει ένας από τους πιο νεαρούς προπονητές της Super League, που ένα χρόνο μετά αποδεικνύει ότι άξιζε το ρίσκο που πήραν οι διοικούντες τον Αστέρα. Η πρώτη του ενασχόληση ήταν τα τοπικά πρωταθλήματα, τα οποία και χαρακτηρίζει ως μεγάλη του αγάπη, ξεκινώντας με τον Πανγορτυνιακό, με τον οποίο πανηγύρισε την άνοδο στη Δ’ Εθνική. Στον Αστέρα Τρίπολης προσλήφθηκε το 2006, όταν εκείνη την εποχή ο Γιάννης Παπακώστας ζήτησε έναν γυμναστή με εξειδίκευση στο ποδόσφαιρο. 

«Θα τον χαρακτήριζα ένα μεγάλο επαγγελματικό ταξίδι το οποίο θεωρώ πως δεν έχει φτάσει στο τέλος του. Είναι η τέταρτη αγωνιστική μου σεζόν στον Αστέρα», έλεγε το 2010 και συμπλήρωνε: «Ξεκίνησα όταν ο Αστέρας ήταν στη Β΄Εθνική σαν γυμναστής στις ακαδημίες του συλλόγου. Στον δεύτερο γύρο εκείνης της χρονιάς πήγα στο τεχνικό επιτελείο της μεγάλης ομάδας με επικεφαλής τον κύριο Κάμπος». Πέρα από γυμναστής ήταν και μεταφραστής του Βραζιλιάνου τεχνικού, αφού γνωρίζει άριστα ισπανικά. 

2. Μην ψαρώνεις! («Επικίνδυνα νερά»)

Στα σχεδόν έντεκα χρόνια που βρίσκεται στην ομάδα έχει ζήσει ανόδους, σπουδαίες πορείες, εκπλήξεις, έναν υποβιβασμό που χαρακτηρίζει ως τη χειρότερη στιγμή του (σ.σ. έστω κι αν εντέλει ο Αστέρας έμεινε στην κατηγορία), ευρωπαϊκά ματς, έναν τελικό κυπέλλου και σχεδόν μια ντουζίνα αλλαγές προπονητών! Κάμπος, Τζαναβάρας, Καρβαλιάλ, Κωστένογλου, Γκόμεζ, Βλάχος, Γκονσάλβες, Δερμιτζάκης, Φερνάντεζ, Τσιώλης και ο Στάικος να παραμένει… «Πιστεύω ότι έναν σύλλογο δεν τον βοηθάει η συχνή αλλαγή προπονητών. Εμένα προσωπικά με έχει βοηθήσει πάρα πολύ γιατί έχω δει διαφορετικές φιλοσοφίες, διαφορετικό στυλ δουλειάς, έχω κρατήσει πολλά πράγματα από τον καθέναν. Όλοι έχουν αφήσει κάποια θετικά στοιχεία για μένα και είμαι πολύ χαρούμενος που έχω δουλέψει με όλους αυτούς. Για έναν σύλλογο όμως δεν θεωρώ ότι η συχνή αλλαγή προπονητών είναι καλή», είχε δηλώσει και μετά την πρόσληψή του ως πρώτος προπονητής είχε μόνο τα καλύτερα να πει.

«Δουλεύω στον Αστέρα και έχω συνεργαστεί με 11 προπονητές. Αυτό είναι το μεγαλύτερο σεμινάριο για μένα. Με έχει ωριμάσει αυτή η συνεργασία με όλους τους προπονητές. Θα ήθελα πολύ να έρθουν να με δουν σε ένα αγώνα και οι 11 προπονητές. Όλα αυτά τα χρόνια πήρα γνώσεις, αντέγραψα προπονητές και απέρριψα πράγματα που είδα».

3. Γάτα είναι και γυρίζει! («Καστράτο»)

Η παραμονή του όλα αυτά τα χρόνια στο σύλλογο και παρά τις αλλαγές προπονητών φυσικά και δεν είναι τυχαία, αφού η δουλειά του αναγνωρίζεται. «Σίγουρα δεν με έχει βοηθήσει το γεγονός ότι είμαι Αρκάς. Αυτό το οποίο επιλέγεσαι για να δουλέψεις και μένεις σε μια δουλειά είναι οι δυνατότητές σου, οι ικανότητές σου και η διάθεση που έχεις να προσφέρεις. Προσπαθώ τα τελευταία τρία χρόνια να δημιουργήσω γερές επαγγελματικές βάσεις. Έχω κάνει μαθήματα UEFA, κάνω μαθήματα ισπανικών, τελειοποίησα τις γνώσεις μου στους υπολογιστές και όλα αυτά για να μπορέσω να σταθώ στο προπονητικό επιτελείο σαν ένας καταρτισμένος συνεργάτης». 

Ο Στάικος Βεργέτης μιλάει εκτός από ισπανικά και άπταιστα αγγλικά, γεγονός που του δίνει τη δυνατότητα να επικοινωνεί απευθείας με όλους τους ποδοσφαιριστές του και να τους κερδίζει με την αμεσότητά του. Παράλληλα με την προπονητική, διατηρεί το δικό του γυμναστήριο στην Τρίπολη.  

4. Γιατρέ έχω ένα βάρος («Ο ισοβίτης»)

Την περυσινή σεζόν έκανε ντεμπούτο ως πρώτο προπονητής απέναντι στον Ατρόμητο, με αποτέλεσμα 2-2, όμως δεν ήταν η πρώτη του φορά στη Super League. Το ίδιο είχε συμβεί στις 7 Νοεμβρίου του 2011 με τον Στάικο Βεργέτη να διαδέχεται τον Οράσιο Γκονσάλβες πριν παραδώσει τη σκυτάλη στον Σάκη Τσιώλη. Ο Αστέρας είχε επικρατήσει τότε 1-0 του ΠΑΟΚ και ο εκτελών χρέη πρώτου προπονητή, είχε μιλήσει για τις διαφορές στο ρόλο του πρώτου με τον βοηθό προπονητή. 

«Η διαφορά που ένοιωσα από την Τρίτη, όπου έμαθα ότι θα είμαι πρώτος προπονητής ήταν ότι σου απασχολούσε το μυαλό όλη την ημέρα ο συγκεκριμένος αγώνας, ενώ σαν μέλος του προπονητικού τιμ σκέφτεσαι σαφώς την ομάδα, τις υποχρεώσεις και τις απαιτήσεις, αλλά όχι τόσο πολύ. Άγχος υπήρχε σ’ ένα φυσιολογικό βαθμό, σχεδόν το ίδιο άγχος πριν από κάθε παιχνίδι και δόξα τω Θεώ πήγαν όλα καλά».

5. Χοντρά κόλπα («Ο κόκορας»)

Το πρώτο αντικείμενο με το οποίο καταπιάστηκε και θέλησε να εξελίξει ήταν του γυμναστή. Ο Αστέρας δούλευε σε επαγγελματικά πρότυπα με τον Στάικο Βεργέτη να έχει σπουδαία κατάρτιση στην ιδιότητά του, ενώ το ίδιο έκανε αργότερα και στον τομέα του υπεύθυνου σκάουτινγκ. «Παιδεύω το μυαλό μου να βρω ασκήσεις και μεθόδους προπόνησης, μου αρέσει πολύ να βελτιώνω κάποια πράγματα στην ομάδα, καθώς και πάνω στην ανάλυση του αγώνα». 

Το ίδιο προσπαθεί και ως προπονητής, αφού η βασική του φιλοσοφία είναι να υπάρχει διαρκής βελτίωση. Τόσο για τον εαυτό του, όσο και για την ομάδα του. «Σε όλη μου τη ζωή έμαθα να είμαι ένας φιλόδοξος εργάτης. Θέλω να διαβάζω, να εξελίσσομαι και αν καταφέρω η ομάδα να εξελιχθεί μαζί με εμένα, τόσο το καλύτερο. Θα προσπαθήσω να δώσω όλα όσα έχω μέσα μου. Από εκεί και πέρα δοκάρι και μέσα, δοκάρι και έξω»!

6. Πάμε πρόβα! («Show Business») 

Το Μάιο του 2011, μάλιστα, ήταν εισηγητής σε συνέδριο προπονητών με θέμα τη σημαντικότητα της στατιστικής ανάλυσης του τρόπου παιχνιδιού του αντιπάλου. «Θεωρώ ότι έχει αποτέλεσμα, γιατί και οι ίδιοι οι παίκτες μου το λένε. Μου αναφέρουν ότι ξέρουν τι έχουν να αντιμετωπίσουν μέσα στο γήπεδο. Αυτό που πρέπει να γίνεται στην ανάλυση είναι η καταγραφή των επαναλαμβανόμενων καταστάσεων και στοιχείων ενός αντιπάλου, εκείνων που δείχνουν την ταυτότητά του», είχε σχολιάσει σχετικά με το θέμα της «κατασκοπίας» των αντιπάλων, μεταλαμπαδεύοντας τη γνώση πως δε γίνεται ποτέ το βίντεο να φτάνει τη μία ώρα. 

7. Δουλειά δεν είχε ο διάβολος («Η ζωή μετά»)

Οι γνώσεις του, η κατάρτισή του και η εμπιστοσύνη που του έχουν όσοι έχουν δουλέψει μαζί του, τον έχουν κάνει γνωστό στην Ευρώπη πριν καν τον μάθουμε στην Ελλάδα. Το 2012 η ιστοσελίδα Football Coach World Ranking τον κατάτασσε ως τον τρίτο καλύτερο Έλληνα προπονητή πίσω από τον Γιώργο Δώνη και τον Νίκο Κωστένογλου. Στην πρώτη θέση της σχετικής λίστας βρισκόταν τη στιγμή που τον αντικατέστησε ο Σάκης Τσιώλης, ενώ σήμερα είναι τέταρτος καλύτερος Έλληνας πίσω από τους Δώνη, Αναστασίου και Παράσχο. 

8. Αν πετάξει το πουλί («Χαμηλές πτήσεις»)

Δουλεύοντας τόσα χρόνια για τον Αστέρα Τρίπολης και όντας τους τελευταίους μήνες πρώτος προπονητής με εντυπωσιακά αποτελέσματα, είναι λογικό να εγείρεται το ερώτημα για το επόμενο βήμα και τις φιλοδοξίες του. Και η απάντησή του μαρτυρά ακριβώς ό,τι και τα προηγούμενα. Πως πρόκειται για έναν άριστο επαγγελματία που εστιάζει την προσοχή του στην βελτίωση της δουλειάς του. 

«Δεν μπορώ να πω ότι έχω στόχο να βρεθώ σε μια μεγάλη ομάδα. Αυτό που έχω σαν στόχο είναι να αναπτύξω τις σωστές βάσεις ενός επαγγελματία προπονητή. Θεωρώ αυτόν σαν πρωταρχικό στόχο. Όλα τα άλλα θα έρθουν με τη δουλειά. Στον Αστέρα είμαι ευχαριστημένος, έχω όλες τις συνθήκες να εργαστώ ως επαγγελματίας. Είναι όλα στην ομάδα τέλεια, μπορώ να ασχοληθώ επαγγελματικά με το ποδόσφαιρο. Όνειρο κάθε επαγγελματία είναι ένας σύλλογος ευρωπαϊκός, αλλά εμένα ο στόχος μου είναι να δημιουργήσω σωστές βάσεις»

9. Κακές παρέες! («Ο Ισοβίτης»)

Οι εικόνες του και οι επιρροές του ξεφεύγουν από τα ελληνικά δεδομένα και τους… έντεκα προπονητές με τους οποίους συνεργάστηκε. Αν θες να γίνεις καλύτερος, άλλωστε, οφείλεις να παρακολουθείς τους κορυφαίους. Το ίδιο κάνει και ο Στάικος Βεργέτης που αποθεώνει τον Ζοσέ Μουρίνιο, αλλά έχει αδυναμία στον Αρσέ Βενγκέρ. «Ο Μουρίνιο την έψαχνε τη δουλειά. Εγώ σε αυτό θέλω να του μοιάσω. Προσπαθώ να την ψάξω τη δουλειά, να την ανανεώσω, να την εξελίξω. Εγώ έχω προπονητικό πρότυπο τον Βενγκέρ καθώς ό,τι πιάνει το κάνει χρυσό. Παίρνει το 100% από κάθε παίκτη».

Ο ίδιος στα νιάτα του ήταν παίκτης του προπονητή, αλλά και προπονητής του εαυτό του. Αντικρουόμενες έννοιες, όμως προφανώς αληθινές. «Είδα το ποδόσφαιρο προπονητικά από πολύ μικρός, από όταν έπαιζα ποδόσφαιρο ακόμα. Άκουγα τον προπονητή μου και αξιολογούσα τις οδηγίες. Ήμουν ένας προπονητής μέσα στο γήπεδο όταν έπαιζα. Το ότι θα ερχόταν μια μέρα που θα ήμουν προπονητής στη Super League δεν το περίμενα μέχρι που ανέβηκε στην μεγάλη κατηγορία ο Αστέρας».

10. Τρελοί συνδυασμοί («Ξυπνάς μέσα μου το ζώο»)

Μέσα Δεκεμβρίου, το προηγούμενο έτος. Ο Στάικος Βεργέτης έχει δεν έχει δύο μήνες στον πάγκο του Αστέρα Τρίπολης, όταν σε μια από τις πρώτες συνεντεύξεις του, ερωτάται για το ευρωπαϊκό όνειρο της ομάδας… «Ο σύλλογος αξίζει, κάποια στιγμή, να βρεθεί στους ομίλους του Europa League. Θα είναι μια μεγάλη στιγμή για την ομάδα , τον κόσμο, την πόλη, για ολόκληρη την Αρκαδία. Δεν έχει σημασία ποιος θα είναι προπονητής». Όπως θα έλεγε και ο Αρκάς ο Θεός είναι καλός άνθρωπος!

Από το gazzetta.gr
 

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.