Ο Σεβ. Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας στην Εορτή των Αγίων Αναργύρων Βερβαίνων

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας στην Εορτή των Αγίων Αναργύρων Βερβαίνων

Φεβρουάριος 01, 2011 - 00:22

Την Κυριακήν 30ην  Ιανουαρίου και την Δευτέραν 31ην Ιανουαρίου εόρτασε λαμπρώς ο Ενοριακός Ναός Αγίων Αναργύρων κ. Βερβαίνων στον Δήμο Βόρειας Κυνουρίας.   
 Το εσπέρας ετελέσθη Πανηγυρικός Εσπερινός μετ' Αρτοκλασίας ενώ ανήμερα της Εορτής των Αγίων Αναργύρων ετελέσθη ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ, πλαισιωμένος από Ιερείς της Αρχιερατικής περιφερείας του Άστρους Κυνουρίας και με την παρουσία ευλαβών ενοριτών,  Αρχόντων της Τοπικής Αυτοδιοικήσεως, του Δημάρχου του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας, συνεορταστών και λοιπών χριστιανών επιζητούντων την χάρι και την πρεσβεία των Αγίων.
 

Μετά το πέρας των εορταστικών εκδηλώσεων το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ναού προσέφερε γλυκίσματα προς όλους τους παρευρισκομένους.
 
 
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ  στα πλαίσια της επισκέψεώς του στο Άστρος Κυνουρίας,  το οποίο είναι το κέντρο του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας, επεσκέφθη το μεσημέρι της 31ης Ιανουαρίου ε.ε., τον Δήμαρχο κ. Μανώλη Σκαντζό εις το γραφείο του εντός του Δημαρχείου της Πόλεως, όπου του ευχήθηκε εκ βάθους καρδίας δια την εκλογήν του εις την θέσιν αυτή. Κατά την γενομένην συζήτησι, ο Σεβ. Μητροπολίτης ετόνισε  το πνεύμα της Εκκλησίας μας μέσα εις τον χώρον της Αυτοδιοικήσεως και είπε ότι η Εκκλησία μας  δεν διεκδικεί μερίδιον κοσμικής εξουσίας αλλά η εξουσία της είναι κατ΄ εξοχήν η διακονία της για την σωτηρίαν και τον αγιασμόν του Λαού κατά τον λόγον του Χριστού «ουκ  ήλθον διακονηθήναι αλλά διακονήσαι» και ότι η Εκκλησία δεν επιζητεί οπαδούς αλλά ελεύθερους ανθρώπους κατά το διάγγελμα του Κυρίου «όστις θέλει οπίσω μου ακολουθείν». Ενημέρωσε τον κ. Δήμαρχο για το δύσκολο έργο που επιτελέσθηκε με την ριζική ανακαίνισι της Ιεράς Μονής Παλαιοπαναγιάς και την ανάδειξι της κτηματικής περιουσίας της Μονής,  και γενικά για τα εκκλησιαστικά δρώμενα της περιφερείας του Άστρους Κυνουρίας. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ευχαρίστησε τον κ. Δήμαρχο για το θερμό κλίμα της συναντήσεως και ευχήθηκε ο Χριστός και η Παναγία Μητέρα Του να χαρίζουν υγεία στον κ. Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο για το καλό του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας και των κατοίκων αυτού.
 
 
 
 
 
ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ ΚΥΡΟΣ ΚΑΙ ΙΩΑΝΝΗΣ
 
«Θαυματουργοί και ιατροί, ιατρεύσατε ημών τας ασθενείας, Κύρε και Ιωάννη, και τας ορμάς των παθών, εις τρίβους ενθέους ιθύνατε, όπως κατά χρέος, ημάς ανευφημώμεν»
 
      Ημέρα χαράς και ιερών πανηγυρισμών για την αγία μας Εκκλησία αποτελεί η ημέρα της εορτής κάθε Αγίου, που ταυτίζεται συνήθως με την ημερομηνία της κοιμήσεώς του  εφ' όσον την γνωρίζουμε ακριβώς. Ένα τέτοιο γεγονός η Ορθόδοξος Εκκλησία μας εορτάζει και  την 31ην Ιανουαρίου εκάστου έτους. Πρόκειται για την εορτή των Αγίων Αναργύρων,  των τόσο δημοφιλών αγίων Αναργύρων, του Κύ­ρου και του Ιωάννου.
Για τους εν λόγω Αγίους δεν έχουμε πολλές μαρτυρίες. Έζησαν και εμαρτύ­ρησαν κατά την εποχή του αυτοκράτορος Διοκλητιανού (284-305 μ.Χ.). Ο άγιος Κύρος κατήγετο από την Αλεξάνδρεια και ο άγιος Ιωάννης από την Έδεσσα της Μεσοποταμίας. Όταν εξέ­σπασε ο διωγμός του Διοκλητιανού, ο Κύρος έφυγε από την Αλεξάνδρεια, έγινε μοναχός και παρέμεινε για κάποιο διάστημα σε παραθαλάσσια περιοχή της Αραβίας. Ο δε Ιωάννης κατέφυγε στα Ιεροσόλυμα και μετά ήρθε στην Αλεξάνδρεια. Και οι δύο Άγιοι ήσαν Ιατροί. Σύντομα τους βλέπουμε μαζί στην Αλεξάνδρεια. Ενώνονται από μία βαθιά ισχυρή πνευματική φιλία και από έναν κοινό ιερό στόχο. Έθεσαν και οι δύο ως σκοπό τους να περιοδεύουν σε πόλεις και χωριά και να θεραπεύουν τον ανθρώπινο πόνο, να σκύβουν με στοργή σε κάθε άρρωστο χωρίς διακρίσεις, να προσφέρουν αφιλοκερδώς τις ιατρικές τους υπηρεσίες και να ανακουφίζουν τους ανθρώπους. Σε κάθε άρρωστο έβλεπαν την εικόνα του Θεού. Δεν παρέλειπαν ποτέ να ομιλούν σε όλους για τον μεγάλο Ιατρό των ψυχών και των σωμάτων, τον Κύριο ημών  Ιησού  Χριστό, να αναλύουν την θεία Του διδασκαλία και να ρίχνουν φως στα σκοτάδια των ψυχών τους. Με την διπλή αυτή ιδιότητα των ιατρών και ιεραποστόλων, οι Άγιοι Ανάργυροι εβοήθησαν πλήθος κόσμου να ανακαλύψει τον Χριστό.
Πολλοί ειδωλολάτρες εστράφησαν στην χριστιανική πίστι. Πείθονταν, γιατί έβλεπαν μπροστά τους δύο ολοκληρωμένες προσωπικότητες που θυσιάζονταν γι' αυτούς, που αγαπούσαν χωρίς συμφέροντα όλο τον κόσμο, που παρέμεναν πτωχοί και ήσαν οι αληθινά «Ανάργυροι».
Είχαν όμως οι δύο αυτοί Άγιοι και άλλη αποστολή: να ενισχύουν την πίστη των Χριστιανών και πιο πολύ κατά τις δύσκολες ώρες των μαρτυρίων τους. Έτσι, όταν επληροφορήθησαν ότι κάποια ευσεβής χήρα, η αγία Αθανασία, συνελήφθη με τις τρεις κόρες της Θεοδότη, Θεοκτίστη και Ευδοξία, έτρεξαν και ήρθαν κοντά τους και τις ενίσχυσαν στον δρόμο της ομολογίας και του μαρτυρίου. Έτσι αυτές δεν εδείλιασαν. Προχώρησαν με θάρρος μητέρα και τρεις κόρες και εμαρτύρησαν όλες μαζί στις 31 Ιανουαρίου του 292 μ.Χ.
Την ίδια ημέρα επεφύλαξε ο Κύριος και στους δυο Ιατρούς μας Κύρο και Ιωάν­νη το ένδοξο στεφάνι του μαρτυρίου. Η πλούσια χριστιανική δράσι τους με τις τόσο θαυμαστές νίκες του Κυρίου Ιησού Χριστού εκίνησαν τον φθόνο των ειδωλολατρών, οι όποιοι τους συνέλαβαν και τους εθανάτωσαν με αποκεφαλισμό στις 31 Ιανουαρίου του έτους 292 μ.Χ.
Οι πιστοί Χριστιανοί με ιερό δέος πα­ρέλαβαν τα μαρτυρικά τους σώματα και τα έθαψαν. Τα έκρυψαν στην βασιλική του αγίου Μάρκου στην Αλεξάνδρεια, για να μην βεβηλωθούν, και παρέμειναν εκεί κρυμμένα. Επί Βασιλέως Αρκαδίου και Πατριάρχου Αλεξανδρείας Θεοφίλου (400 μ.Χ.), ο πανάγαθος Θεός εφανέρωσε τους τιμίους αυτούς θησαυρούς. Αναρίθμητα πλήθη πιστών ανθρώπων και ασθενών κατέφθασαν για να αποδώσουν τιμητική προσκύνησι στους Αγίους αυτούς Μάρτυρες. Πολλά θαύματα έγιναν τότε. Δαιμονισμένοι ελευθερώθηκαν από πονηρά πνεύματα, τυφλοί ανέβλεψαν, χωλοί περπάτησαν... και όλοι εδόξαζαν τον Θεό. Αργότερα, ο Άγιος Κύριλλος έκαμε μετακομιδή των ιερών Λειψάνων σε Ναό της Μανουθέ. Ο τόπος αυτός (από τον 6ο αιώνα) έγινε προσκυνηματικό κέντρο και πηγή πολλών ευλογιών και πολλών θαυμάτων από τους Αγίους Αναργύρους.
Εντυπωσιακό είναι και το θαύμα που συνέβη στον Άγιο Σωφρόνιο Πατριάρχη Ιεροσολύμων (580-638). Ευρισκόμενος ο Άγιος Πατήρ στην Αλεξάνδρεια κατά το 620 μ.Χ., προσεβλήθη ξαφνικά από ανίατη ασθένεια των οφθαλμών. Κατέφευγε λοιπόν με πίστι στο Ναό των Αγίων Αναργύρων Κύρου και Ιωάννου στο Αμπουκίρ (κωμόπολις της Κάτω Αιγύπτου) και εθερα­πεύθη τελείως. Με πολλή ευγνωμοσύνη ο Άγιος Σωφρόνιος (εορτάζει 11η Μαρτίου) κατέγραψε τότε το γεγονός αυτό. Συνέταξε ακόμη και εγκώμιο συγκινητικό προς τους ευεργέτες του Αγίους Αναργύρους Κύρο και Ιωάννη.
 
 
                                           + Ιερεύς Ιωάννης Σουρλίγγας
 

Ειδήσεις: