Ο Προϊστάμενος του ΕΛΓΑ Ηλίας Αγγελόπουλος για τις αποζημιώσεις των αγροτών (vid)

Ο Προϊστάμενος του ΕΛΓΑ Ηλίας Αγγελόπουλος για τις αποζημιώσεις των αγροτών (vid)

Ιούνιος 18, 2019 - 21:00
0 σχόλια

Για τις καταστροφές στις αγροτικές καλλιέργειες μίλησε ο Προϊστάμενος του ΕΛΓΑ κ. Ηλίας Αγγελόπουλος την Τρίτη 18 Ιουνίου, λίγες μέρες μετά τις έντονες χαλαζοπτώσεις που έπληξαν την Αρκαδία.

Την προηγουμένη εβδομάδα στην Τεγέα, τον Κάνδαλο, στη Μανθυρέα υπήρξε έντονη χαλαζόπτωση και οι ζημιές είναι υψηλές τόνισε προσθέτοντας ότι σε μια δυο μέρες θα ξεκινήσουν τις εκτιμήσεις στις καλλιεργείς που βρίσκονται σε συγκομιδή.

Οι μεγαλύτερες καταστροφές σημειώνονται στις καλλιέργειες που βρίσκονται στην συγκομιδή ανέφερε ο κ. Αγγελόπουλος, καθώς οι παραγωγοί  έχουν κάνει όλα τα έξοδα για να φτάσουν στον καρπό και τελικά τα ακραία καιρικά φαινόμενα καταφέρουν την σοδειά και δεν παίρνουν παραγωγή.

Ο κ. Αγγελόπουλος μίλησε για την κατάσταση επισημαίνοντας τις περιπτώσεις που μπορούν να αποζημιωθούν οι αγρότες στην Κανδήλα, αλλά και αυτές που δεν προβλέπετε κάποια αποζημίωση.

Οι ντομάτες, τα τριφύλλια τα κολοκύθια, τα καλαμπόκια έχουν ζημιές από το χαλάζι, θα γίνει αναγγελία εντός 15 ημερών και οι παραγωγοί που έχουν δηλώσει τα χωράφια τους στον ΟΣΔΕ θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για αποζημίωση, τόνισε.

Υπάρχουν όμως προβλήματα σχετικά με τον κανονισμό για την καλλιέργεια της ντομάτα ο οποίος αναφέρει ότι όταν το φυτό είναι σε ένα στάδιο λίγο μετά την μεταφύτευση, θα πρέπει να δοθούν τα χρήματα  για να φυτευτούν νέα φυντάνια και δεν θα δοθεί καμία άλλη αποζημίωση.

 Θα προσπαθήσουμε να το ξεπεράσουμε ,θα κάνουμε αίτημα προς την κεντρική διοίκηση για να δοθεί κάποια λύση

Δυστυχώς ούτε ζημιές από τα νεροκαρατήματα σύμφωνα με τον κανονισμό δεν αποζημιώνονται.

Στην περίπτωση της Κανδήλας ο κ. Αγγελόπουλος είπε ότι οι καλλιέργειες ντομάτας ήταν σε αρχικό στάδιο, αναφέροντας ότι αν υπάρχει φροντίδα από τους παραγωγούς ,τότε  οι ντομάτες θα δώσουν κάποιο καρπό και θα αναβλαστήσουν αλλά υπάρχει και πιθανότητα βέβαια να φυτέψουν ξανά.

Οι αποζημιώσεις που δίνουμε στον ΕΛΓΑ είναι δίκαιες και σύμφωνα με τον κανονισμό, σημειώνει ο κ. Αγγελόπουλος σχολιάζοντας τα όσα είπαν οι παραγωγοί για τις αποζημιώσεις, σημειώνοντας ότι οι όποιες καθυστερήσεις στην καταβολή των αποζημιώσεων καθυστερούν λόγω της σύνδεσης με τον ΟΣΔΕ»

Τέλος ο Προϊστάμενος του ΕΛΓΑ μίλησε για τα μέτρα που μπορούν να πάρουν οι παραγωγοί για την προστασία της σοδειάς τους, τοποθετώντας αντιχαλαζικά δίχτυα, επισημαίνοντας ότι αναμένεται να επαναπροκηρυχθεί το μέτρο με τα αντιχαλαζικά με 80% χρηματοδότηση.

Δείτε ΕΔΩ  Κανδήλα: Καταστράφηκε η φετινή παραγωγή της φημισμένης ντομάτας από το χαλάζι

Video: 

ArcadiaPortal.gr Ο Προϊστάμενος του ΕΛΓΑ για τις αποζημιώσεις των αγροτών


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.