Ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος τιμώμενο πρόσωπο στις Γιορτές της Πέτρας 2018

Ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος τιμώμενο πρόσωπο στις Γιορτές της Πέτρας 2018

Μάιος 18, 2018 - 18:16
0 σχόλια

Στις φετινές Γιορτές της Πέτρας (29 Ιουλίου - 5 Αυγούστου 2018) πέραν του εργαστηρίου της πέτρας, το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει -όπως κάθε χρόνο άλλωστε- και μια σειρά από πολιτιστικές εκδηλώσεις. Κεντρική θέση σ' αυτές θα έχει ειδική εκδήλωση, όπου θα παρευρίσκεται και θα τιμηθεί ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος, οποίος κατάγεται από την πλευρά της μητέρας του (Λέλα Σταματοπούλου) από τα Λαγκάδια. Ο Τίτος Πατρίκιος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1928. Θεωρείται από τους σημαντικότερους μεταπολεμικούς ποιητές. Η πρώτη κιόλας συλλογή του, Χωματόδρομος, 1952, εκτιμήθηκε ιδιαίτερα από την κριτική της εποχής, και με τη δεύτερη συλλογή, Μαθητεία, 1963, αναγνωρίστηκε ως ένας από τους κορυφαίους ανάμεσα στους συνομήλικούς του. Η ποιητική του παραγωγή βρίσκεται συγκεντρωμένη σε δύο τόμους (Άπαντα) που εκδόθηκαν πολύ πρόσφατα από τις εκδόσεις Κίχλη.

Ο Τίτος Πατρίκιος δεν είναι μόνο ποιητής, μολονότι αυτό ήταν το κεντρικό «στοίχημα της ζωής του», όπως ωραία το όρισε κάποτε ο ίδιος. Κεντρικό, αλλά διόλου μοναδικό, καθώς ο Πατρίκιος υπηρέτησε τα γράμματα ποικιλότροπα: ένας από τους βασικούς μοχλούς του περιοδικού Επιθεώρηση Τέχνης, σημαντικός μεταφραστής (και από τους πρωτεργάτες του Ελληνικού Κέντρου Μετάφρασης Λογοτεχνίας), δοκιμιογράφος. Η συμβολή του στην κριτική αντιμετώπιση λογοτεχνικών ζητημάτων είναι σπουδαία· εξίσου σημαντική πρέπει ωστόσο να θεωρηθεί και η παρέμβασή του σε ζητήματα πολιτικής: ίσως να είναι από τους πιο τολμηρούς και καθαρούς στοχαστές που διαθέτουμε.Γοητεύτηκε από το όραμα μιας καλύτερης και δικαιότερης κοινωνίας, και υπερασπίσθηκε σθεναρά και πολύτροπα αυτό το όραμα: με την σωματική του συμμετοχή (νέος εντάχθηκε στην εθνική αντίσταση στα χρόνια της Κατοχής), αλλά και με την κριτική του σκέψη.          

Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε πάρα πολλές διεθνείς συναντήσεις, σε ποιητικά φόρουμ, έχει προσκληθεί από ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και φορείς για να μιλήσει είτε για τη δική του ποίηση είτε για άλλα θέματα. Πολλά ποιήματά του έχουν μεταφραστεί σε ευρωπαϊκές γλώσσες, ιδίως στα ιταλικά· μία ανθολογία ποιημάτων του μεταφρασμένη στα γερμανικά κυκλοφόρησε το 1993. Το 1994 τιμήθηκε με το Κρατικό Ειδικό Βραβείο Λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου του.


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.